Film | Guides

Trine Dyrholms 5 bedste roller

Af
Carina Nørgaard Schou
2. april 2024
Trine Dyrholms bedste roller
Trine Dyrholm i 'Margrete den første' / Foto: SF Studios

Del artikel

Trine Dyrholm er en af de største danske skuespillere gennem tiden, og hun har givet et utal af stærke præstationer i både film og serier.

Trine Dyrholm er lige nu aktuel i både Mary & George på SkyShowtime og Michael Noers film Birthday Girl. I den anledning har vi kigget nærmere på 5 af hendes bedste roller.

Margrete den første (2021)

Det er vist ingen overdrivelse at kalde Trine Dyrholm for dronningen af dansk film, for hun har flere gange indtaget rollen som royalt overhoved.

Og det gør hun fremragende i Charlotte Sielings film Margrete den første fra 2021, hvor Trine Dyrholm spiller hovedrollen i den underbelyste historie om den første dronning af Danmark, der i slutningen af 1300-tallet samlede både Danmark, Norge og Sverige i Kalmarunionen

Margrete den første er en velfortalt historisk storfilm om alliancer, politisk spil og intriger, og hvad man som kvinde må ofre for at opnå magten.

Margrete den første kan ses på Filmstriben og TV 2 Play.

Dronningen (2019)

I May el-Toukhys drama Dronningen fra 2019 spiller Trine Dyrholm advokaten Anne, der forfører sin 17-årige stedsøn, spillet af svenske Gustav Lindh, for derefter at afvise, at det har fundet sted.

Trine Dyrholm er skræmmende god som den først fængslende og siden hen iskolde og manipulerende Anne. Hun skyr ingen midler for at opretholde facaden, efter at hun har udnyttet sin stedsøn til at frigøre sig fra hverdagens kedelige forudsigelighed.

Dronningen har vundet en lang række filmpriser og er blevet hyldet for at tage fat i tabuet om overgreb mod mænd, hvor kvinden er krænkeren.

Dronningen kan ses på Netflix og Viaplay.

Arvingerne (2014)

En ukendt søster dukker op, og en simpel bodeling efter morens død forvandler sig til en bitter arvestrid mellem de fire søskende i serien Arvingerne fra 2014.

Trine Dyrholm spiller Gro overfor sine søskende spillet af Marie Bach Hansen, Mikkel Boe Følsgaard og Carsten Bjørnlund. Gro veksler mellem at optræde venlig og sympatisk for det næste øjeblik at bryde ud i raseri.

Konfrontationen med deres fortid vender op og ned på alle de fire søskendes liv, og serien byder på en lang række mindeværdige scener – både dramatiske, rørende og humoristiske. Der er i alt tre sæsoner af Arvingerne at give sig i kast med.

Arvingerne kan købes eller lejes på Blockbuster.

Hævnen (2010)

Susanne Biers Hævnen fra 2011 vandt en Oscar for Bedste udenlandske film, og filmen er en barsk og rørende historie – ikke mindst pga. sit stærke skuespillerensemble bestående af Trine Dyrholm, Mikael Persbrandt og Ulrich Thomsen.

Trine Dyrholm er Marianne, der er skilt fra lægen Anton (spillet af Mikael Persbrandt), og de to forsøger at få en ny hverdag til at fungere uden hinanden. Historien trækker spor fra en række voldsomme oplevelser i en afrikansk flygtningelejr til idylliske Danmark om sommeren.

Filmen handler om både venskab, hævn og utroskab, og Trine Dyrholm er en sand mester i at formidle følelser med krop, ansigt og øjne – fra det stille og følsomme til det rasende og eksplosive. Husk Kleenex.

Hævnen kan ses på Netflix.

Springflod (1990)

trine dyrholm springflod
Foto: PR

Trine Dyrholm blev med et trylleslag danmarksberømt, da hun i 1987 som bare 14-årig optrådte i det danske Melodi Grand Prix med sangen Danse i måneskin, og tre år senere i 1990 debuterede hun som skuespiller i Eddie Thomas Petersens film Springflod.

I filmen spiller hun den vestjyske pige Pauline, der forelsker sig i den ungdomskriminelle københavnske teenager Franco, der kommer i pleje hos hendes familie.

Springflod fik positive anmeldelser, og Trine Dyrholm vandt som blot 18-årig en Bodil for sin rolle i filmen. Faktisk er Trine Dyrholm den mest prisvindende danske skuespiller med hele 7 Bodil- og 10 Robert-statuetter.

Springflod kan ses på Filmstriben.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides