Film | Nyheder

Katrine Engberg: “Hvis folk ellers har gjort sig umage, kan såkaldt “lavkultur” give fantastiske oplevelser”

Af
Louise Kidde Sauntved
9. januar 2024
Katrine Engberg
Katrine Engberg er aktuel med romanen 'De hvide nætter' / Foto: Les Kaner

Del artikel

Ugens profil er forfatteren Katrine Engberg, der lige nu er aktuel med kriminalromanen 'Hvide nætter'.

1. Hvem lærte dig noget om kultur, da du var barn?

– Min mor. Lige så længe jeg kan huske, har min mor læst højt for mig, fortalt historier og taget mig med på museer, i kirker, på biblioteker og i teateret. Det var på grund af hende, at jeg begyndte til ballet som femårig, og hendes fortjeneste, at jeg skrev historier, lige så snart jeg lærte at skrive. Hun er et meget følelsesfuldt og poetisk menneske med en enorm kærlighed til alt det skønne i livet.

2. Hvem nyder du allermest at dele kulturoplevelser med?

– Min mand. Han elsker heldigvis at se på kunst og arkitektur, læse bøger og se film, og så er han vidende om det meste. Han er nysgerrig og har let til begejstring, og vi har det så sjovt, når vi oplever verden sammen.

3. Er der en kulturoplevelse, du aldrig glemmer?

– For et par år siden var min mand og jeg i Paris i kølvandet på Coronakarantænerne. Der var relativt få turister i byen, og vi havde en dag på Louvre uden køer og vrimmel foran værkerne. Det var magisk at stå helt alene foran Caravaggio. Det glemmer jeg aldrig.

4. Er du nogensinde gået midt i en teaterforestilling/film/koncert eller andet?

– Ja, det må jeg skamfuldt tilstå, at jeg har. Tidligere, da jeg arbejdede som koreograf, gik jeg meget i teatret og oplevede både stor kunst og dovent sjask. Det værste jeg ved, er når teater bliver forudsigeligt og uambitiøst. Fermt og sjælløst. Så kan jeg godt finde på at gå i pausen.

5. Hvilken by er din yndlingskulturby?

– Paris. Af indlysende årsager. Intet andet sted tilbyder så bred en vifte af kunstudstillinger, gallerier, museer, spændende historie og smuk arkitektur. Jeg bliver aldrig færdig med at opdage og elske Paris. Der er ingen ende på den by.

6. Har du en kulturvane, du helst ikke vil være ved?

– Jeg abonnerer ikke på det der med at skamme sig over den del af ens kulturforbrug, som ikke er fin eller elitær. Jeg kan godt lide både Snickers og chokoladesoufflé, og hvis folk ellers har gjort sig umage, kan såkaldt “lavkultur” give fantastiske oplevelser. Jeg lytter troligt til Det, vi taler om. Det er nok ikke så finkultur, men virkelig underholdende og på forkant med både kultur- og politiksladder. Og, nå ja, så kan jeg jo godt lide at læse kriminalromaner! Det er der sikkert også nogen, der rynker på næsen af.

7. Hvilke kulturoplevelser glæder du dig til?

– Jeg glæder mig virkelig til, at cykelsæsonen starter igen i foråret. Vi går rundt herhjemme og spekulerer i, hvordan holdene kommer til at dyste mod hinanden, og hvilke ryttere, der satser på hvilke løb. Det bliver SÅ spændende? Sidste sæson af The Crown var en skuffelse, men så glæder jeg mig i stedet til at gense de første to sæsoner, som måske er det bedste tv nogensinde lavet. Det bliver også fedt at se Operarejsen og så glæder jeg mig vildt til at høre Minds of 99 i Parken til sommer.

Del artikel

Læs mere omBøger

Andre Film | Nyheder

Mest læste