Serier | Guides

Kongen af neon: Alle Nicolas Winding Refns film og serier rangeret

AfClaus Nygaard Petersen
5. januar 2023
Nicolas Winding Refns film og serier rangeret
Nicolas Winding Refn, Mads Brøgger og Mikael Bertelsen i Netflixserien 'Copenhagen Cowboy'. / Foto: Magnus Nordenhof Jønck / Netflix

Del artikel

I anledning af premieren på Nicolas Winding Refns nye Netflix-serie 'Copenhagen Cowboy', har vi sat os for at gense alle hans tidligere film og serier og rangere dem fra bund til top. Der er nok et par overraskelser iblandt.

Den værste reaktion, en film- og serieskaber kan frembringe hos sit publikum, er ligegyldighed. Meget kan man sige om Nicolas ’Jang’ Winding Refn, men ligegyldig er ikke en følelse, man sidder tilbage med efter at have set en hans titler.

Enten knuselsker man den, eller også hader man den indædt.

Netop det polariserende element, gør ham til en af de mest interessante instruktører. Ikke bare i Danmark, men også i verden. For man kan ikke se en af hans film eller serier og ikke have en holdning til det (ofte) neon-inferno, som den farveblinde instruktør ynder at bade sine værker i.

Vi har taget rub og stub med, hvor Jang har sat sin signatur enten som instruktør eller som serieskaber.

14. De udvalgte (2001)


MatadorDe udvalgte

Nu skulle de unge indfanges til at se TV i det prestigefyldte sendetidspunkt søndag aften klokken 20. Men historien om en flok unge i en københavner-lejlighed, der i bedste David Lynch-stil bliver hvirvlet ind i et mysterium med overnaturlige undertoner, blev ingen succes. Historien var forvirrende, og karaktererne frustrerende gumpetunge i tanker og handling.

Ambitionerne om en spillefilm og eventuelle ekstra sæsoner blev skrinlagt inden den første var færdig. I dag kan serien ses som en åndelig frontløber på de mange ungdoms- og eksperimenterende serier i DRs P3 univers. Her har unge filmskabere mulighed for at realisere sjældent sete fortællinger. For eksempel Bad Bitch og Ingen vej tilbage, som vi kårede til årets bedste danske serie i 2022

De udvalgte kan ses hos DR Bonanza.


13. Fear X (2003)


Efter de mere ligefremme Pusher og Bleeder, var Fear X en markant anden oplevelse. Vi var helt nede i snegletempo, og udseendet var gråt og trist som det midt-amerikanske landskab. Konstant flirtende på grænsen til et gedigent psykologisk gys, holder Refn frustrerende meget igen.

Man kan argumentere for, at filmen i den henseende emulerer Harrys sindstilstand. Men der er også grænser for, hvor meget man kan skubbe publikum fra sig ved ikke at give dem svar. Det amerikanske eventyr hensatte også instruktøren i en håbløs gæld og tvang ham tilbage til Danmark og et velkendt univers.

Fear X kan lejes hos Apple TV+


12. Too Old to Die Young (2019)


Too Old to Die Young

Med Miles Teller (Top Gun: Maverick) i hovedrollen som politibetjenten Martin, der bliver hvirvlet ind i en lyssky underverden fyldt med yakuzaer, mexicanske- og russiske gangstere samt diverse bestialske mordere.

På papiret en lækkerbisken, i praksis en langsommelig affære. For vi er nu fuldt inde i Jangs forkærlighed for neonlys og langsomme bevægelser. Hvert afsnit snegler sig afsted, og når der endelig sker noget spændende, er det sammenlagt kun i 10 minutter af de 90. Den lunkne modtagelse hos både publikum og anmeldere samt et skifte i ledelsen hos Prime Videos ledelse for originalt indhold, medvirkede til, at det kun blev ved den ene sæson.

To Old to Die Young kan ses hos Prime Video.


11. Only God Forgives (2013)


Drive Only God Forgives

Det er ren overflade desværre. Æstetikken fejler intet, men historien hakker, og karaktererne er papirstynde. Forkærligheden for at dvæle ved alle bevægelser giver mange flotte billeder, men heller ikke mere end flotte glansbilleder.

Refn betegnede selv filmen som et eventyr, hvor alt foregår i en overdreven virkelighed. Lidt som det også var tilfældet med Fear X, bare med mere pang på den visuelle side.

Only God Forgives kan ses hos Filmstriben, Mubi, Apple TV+ mfl.


10. Valhalla Rising (2009)


Valhalla Rising

Som muligvis den mest utraditionelle vikingefilm nogensinde havde den mere tilfælles med science fiction-genren end med klassisk kostume-action. Mads Mikkelsen spillede den enøjede slave, der efter en rejse på tværs af Skotland ender på et skib.

I stedet for den intenderede destination i Mellemøsten ender de i Amerika, hvor det fremmede landskab fremstår som en udenjordisk verden. Filmen er som et svampetrip og afhængig af, hvem man er, virker det enten som en drøm eller et mareridt. Eller, som for de fleste, en kombination af begge.

Valhalla Rising kan ses hos Disney+, HBO Max, Mubi mfl.


9. The Neon Demon (2016)


The Neon Demon

Alle vil bogstavelig talt have en bid af hende. Hun bliver hurtigt det nyeste og hotteste i modebranchen, men hurtigt står det klart, at Jesse ikke er klar til alt, hvad det indebærer.

Filmen er fyldt med grufulde øjeblikke og gudesmukke billeder. Egoisme og alle de modbydelige ting, folk er villige til at begå for at komme foran andre eller opnå de ting, som de begærer, er i instruktørens fokus. Den opsigtsvækkende slutning, hvor skønhed i bogstaveligste forstand bliver fortærret, er en af de mest mindeværdige i Jangs lange karriere.

The Neon Demon kan ses hos Filmstriben, Disney+, Apple TV+ mfl.


8. Agatha Christie’s Marple (2008)


Agatha Christie’s MarpleBronson

Han instruerede sammen med David Grindley afsnittet Towards Zero og var solo bag kameraet på næste afsnit Nemesis. Det er pudsigt nok også nogle længere afsluttede historier på lige knap halvanden time, lidt a la det Jang gjorde med Too Old to Die Young.

Egentlig er det ganske ordinære krimimysterier, hvor den aldrende Marple ligger milevidt fra Refns voldelige mænd, der hyppigst har indtaget hovedrollerne.

Afsnittene kan pt. ikke streames i Danmark.


7. Copenhagen Cowboy (2022)


Hvis David Lynch havde instrueret Quentin Tarantinos Kill Bill, ville resultatet være Copenhagen Cowboy. Iført et blåt joggingsæt er den mystiske Miu (Angela Bundalovic) på et hævntogt igennem den københavnske underverden.

Som det ofte har været tilfældet med de senere Winding Refn-projekter, kommer serien til at dele vandene hårdt. Det møjsommelige tempo fungerer dog bedre i de kortere episoder i modsætning til ørkenvandringerne i Too Old to Die Young. Og så er det virkelig smag og behag, om man finger Mads Brøgger og Mikael Bertelsens slet skjulte karikaturer af dem selv sjove. Men det er dog altid en udsøgt fornøjelse at se Zlatko Buric som en lusket gangster i et Winding Refn-værk. Kort sagt, det er klassisk Jang.

Copenhagen Cowboy kan ses hos Netflix.


6. Pusher II (2004)


Fear X

I mellemtiden var Mads Mikkelsen også steget i stjernegraderne, og gensynet med ham i Tonny-rollen var en cementering af både hans og Jangs evner. Pusher II er en rå og intens oplevelse, hvor far/søn-forhold samt arv og miljø bliver dissekeret.

Rodløshed og søgen efter sin plads i livet efter et fængselsophold plager tydeligvis Tonny. Resten af verden har bevæget sig frem, mens han stadig er fanget i fortiden. Som en alternativ coming of age-historie, viser Pusher II en Nicolas Winding Refn, der rejste sig med bravur efter karrierens største nedtur.

Pusher II kan ses hos Viaplay, Apple TV+, Blockbuster, Grand Hjemmebio mfl.


5. Bronson (2008)


Sammen med Jang skabte de et fænomenalt portræt af en af Storbritanniens voldeligste mænd, Michael Petersen aka. Charles Bronson. Det er langt fra en standard biopic. Men havde man forventet andet fra Winding Refn?

Hardy leverer en sand tour de force præstation, hvor Bronson agerer fortæller over sit eget liv. Det er en syret omgang, der balancerer lige på kanten af vanvid. Men heldigvis falder den aldrig ned i afgrunden. Det var bl.a. grundet denne film, at Ryan Gosling fik øjnene op for Winding Refn, men den historie kommer vi til senere.

Bronson kan ses hos HBO Max, Mubi, Blockbuster mfl.


4. Bleeder (1999)


Pusher

Leo (Kim Bodnia) lever egentligt et godt liv med kæresten Louise (Rikke Louise Andersson). Langsomt begynder deres forhold dog at gå i opløsning. Ikke mindst da hun bliver gravid. I en anden del af Bleeder forsøger videobutikarbejderen Lenny (Mads Mikkelsen) at få samlet mod til at invitere den søde grilbarmedarbejder Lea (Liv Corfixen) ud.

Kontrasten mellem de to historier er enorm. Hvor Leos fortælling udvikler sig i en mørkere og mørkere retning, forbliver Lennys kejtede amorøse eskapader en hjertevarm omgang. Inspirationen fra amerikanske Kevin Smith og hans debutfilm Clerks er åbenlys, samtidig med at Winding Refn bibeholder sit unikke touch.

Bleeder kan ses hos Filmstriben, HBO Max, Mubi mfl.


3. Pusher (1996)


Pusher

I bagklogskabens klare lys er der ingen tvivl om, at det var det rigtige valg. Pusheren Franks (Kim Bodnia) deroute er en af de mest brutale film i moderne dansk film. Alene løbescenen, hvor narkohandleren forsøger at undslippe politiet, men ender ude i Sankt Jørgens sø, er en af de mest ikoniske scener de sidste 50 år.

Det er var også denne film, der introducerede danskerne til Mads Mikkelsen og ikke mindst Zlatko Buric som gangsterbossen Milo. I dag fremstår filmen som en tidskapsel fra dengang, før Købehavn fik en makeover. Dengang Istedgade var hjemsted for pushere og ludere og ikke ølandsboller og baristakaffe. En old school-gangsterfilm, hvis lige man sjældent har set i Danmark.

Pusher kan ses hos Viaplay, Apple TV+, Grand Hjemmebio mfl.


2. Pusher III (2005)


Pusher

I den kriminelle jungle er han den gamle alfa, som nu er ved at blive aflivet af den nye generation. Samtidig forsøger han at få stablet en storstilet middag på benene i anledning af datterens 25-års fødselsdag. Og som alle fans af trilogien ved, er Milos kulinariske evner ikke altid de skarpeste.

Efter en stille og rolig start eksploderer den sidste del af Pusher III i et blodigt voldsorgie. Det er ikke for ingenting, at Winding Refn ofte nævner The Texas Chain Saw Massacre som en af sine største inspirationskilder. Blodet flyder, og bedst som den gamle gangster troede, at han var ude, trækker livsstilen ham tilbage. Kulminationen på den bedste danske filmtrilogi er obligatorisk for filmnørder i alle aldre.

Pusher III kan ses hos Viaplay, Apple TV+, Grand Hjemmebio mfl.


1. Drive (2011)


Drive

Sammen formåede de at skabe en film, der står som et magnum opus for deres begges karrierer. Hvert billede emmer af cool. Iklædt den hvide jakke med skorpion-emblemet på ryggen er Gosling en moderne Steve McQueen. Sej, farlig og med hjertet på det rette sted.

Med en perlerække af velkendte ansigter i Hollywood i den ene mere mindeværdige birolle efter den anden – tre ord, Albert fu****g Brooks – er Drive en badass 70'er-film transporteret til 2010'erne. Det var derfor fuldt fortjent, at Nicolas Winding Refn fik prisen for bedste instruktør ved Cannes filmfestivalen i 2011.

Drive kan ses hos Filmstriben, Netflix, Prime Video, Viaplay mfl.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Copenhagen Cowboy’ er bizar, barok og fuld af WTF!-øjeblikke

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Taboo

LÆS OGSÅ: De 5 bedste danske serier – nogensinde

Del artikel

Andre Serier | Guides