De bedste danske serier – NOGENSINDE

Forbrydelsen / Foto: DR

Hvilke serier hører til på listen over de bedste danske serier? Her er vores bud.

Vi er et stolt folk, og vi bryster os gerne, når et dansk navn får en rolle i en højt profileret film eller serie i udlandet. Fx når Mads Mikkelsen skal spille Bond-skurk, eller Sidste Babett-Knudsen får en rolle over for Anthony Hopkins i Westworld.

Danske skuespillere er da også ved at have et rigtigt godt ry hos de udenlandske film- og serieskabere, men vi holder os ikke tilbage herhjemme. Vi kan nemlig også lave film og serier på et virkelig højt niveau. Og det har vi gjort længe.

De bedste danske serier bliver diskuteret ivrigt hen over kaffeborde, i kantinerne og andre steder i det ganske danske land.

Vi har fundet fem af dem.

5. Nikolaj og Julie

Streamingtjeneste: DRTV

Nikolaj og Julie / Foto: DR

Sofie Gråbøl er én af de danske skuespillere, der har formået at bryde gennem i det store udland, og det forstår vi godt. Hun er bragende dygtig, og sammen med Peter Mygind, er hun med til skabe hele grundlaget for den Emmy-prisvindende serie Nikolaj og Julie.

Det romantiske drama er 100 % karakterbåret, og kemien mellem de to er umiskendelig. Både i de søde scener, og når det hele tager en hård drejning.

Og selvom den er kernedansk, holder serien også rundt omkring i resten af verden, hvor den også er blevet vel modtaget.

Derfor elsker vi den: Fordi Nikolaj og Julie trods alt er kernedansk og derfor lidt vores allesammens.

4. Rejseholdet

Streamingtjeneste: DRTV

Rejseholdet / Foto: DR

Det er ikke fri fiktion, der har inspireret krimidrama-serien Rejseholdet. For Rigspolitiet har netop en rullende efterforskningsenhed, der tager rundt i landet og … efterforsker … forbrydelser.

Om der er helt så meget personligt interageren og drama, skal vi lade være usagt, men serien kører netop i to spor: De forbrydelser, der skal opklares, og de personlige konflikter, der skal håndteres.

LÆS OGSÅ: Interview med Lars Brygmann

Det er svært at sige, hvad der er mest spændende, for i løbet af Rejseholdets fire sæsoner har der været mange virkelig spændende situationer.

Derfor elsker vi den: Fordi forbrydelserne foregår lige nede på torvet eller i den Netto, vi kører forbi på vej hjem fra arbejde, jo!

3. Forbrydelsen

Streamingtjeneste: DRTV og TV 2 PLAY

Foto: Forbrydelsen/DR

Det er ikke noget tilfælde, at Sofie Gråbøl med på listen to gange. Ligesom i Nikolaj og Julie har hun en enormt stor del af ansvaret for, at Forbrydelsen er landet på denne liste. Hendes rolle som Sarah Lund er blændende, og hun formår at give Søren Sveistrups hovedperson en dybde, der er sjældent set på dansk TV.

Forbrydelsen blev så populær, at DR valgte at rykke de sidste afsnit af serien frem, så seerne kunne få dem at se før planlagt, og den er blevet genindspillet i både USA og Tyrkiet.

Derfor elsker vi den: Fordi Forbrydelsen er en af den slags krimier, der er VIRKELIG svær at gennemskue.

2. Borgen

Streamingtjeneste: Netflix og DRTV

Borgen /Foto: DR

Med et skarpt fokus på dansk politik og meget tynde linjer mellem fiktion og virkelighed har Adam Price skabt en serie, der både føles superprofessionel og meget hjemlig på samme tid. Sidste Babett Knudsen er superskarp som den midtersøgende statsminister, der også prøver kræfter med lidt af hvert.

Hun er blot én person i et større galleri af karakterer, der er komplekse og som regel formår at fungere på deres egne præmisser i serien.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af sæson 4: Den danske politik må lade livet for ‘Borgens’ nye udenlandske fokus – Hiver de den hjem?

Borgen formår samtidig at køre på et plan, der ikke bliver unødvendigt kompliceret, og som samtidig undgår at blive for simpelt. Det er en svær øvelse, men den lykkedes til et 13-tal.

Derfor elsker vi den: Enhver med blot en smule kendskab til hverdagen på Christiansborg kan genkende ”rigtige” begivenheder, der er blevet ført over til Birgitte Nyborgs univers.

1. Matador

Streamingtjeneste: DRTV

Matador / Foto: DR

Ingen over, ingen ved siden af. Lise Nørgaard og Erik Ballings serie om livet i Korsbæk burde være fast pensum for enhver dansker, og alle der har set den har en eller anden form for kærlighed til Matador.

Hverdagen i Korsbæk er omskiftelig i løbet af seriens løbetid, der begynder inden og slutter efter anden verdenskrig, og selvom det naturligvis er en stor del af seriens plot, er det ikke krigen, men livet under den, der er i fokus.

Og selvom Matadors hovedroller måske nok er Mads Skjern, hustruen Ingeborg og parret Varnæs, er det byen og samfundet som en helhed, der skaber magien.

Derfor elsker vi den: Kviks forhold til nationalitetsforvirrede frikadeller, Misse Møhges måde at drage mænd på, hendes mors pludselig dødsfald ved tyskernes hænder og en perlerække af andre fantastiske scener.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af sæson 4: Den danske politik må lade livet for ‘Borgens’ nye udenlandske fokus – Hiver de den hjem?

LÆS OGSÅ: Danske serier vi kan se frem til i 2022

LÆS OGSÅ: ‘Den som dræber: fanget af mørket’ vender tilbage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like