Kultur | Guides

5 nye bøger, du skal glæde dig til i februar 2024

Af
Carina Nørgaard Schou
2. februar 2024
nye bøger i februar 2024
Naia Marie Aidt er aktuel med romanen 'Øvelser i mørke' / Foto: Sara Galbiati / Gyldendal

Del artikel

Claire Keegan er tilbage med nye skæbnesvangre fortællinger, Naja Marie Aidt tager hul på del to af sit forfatterskab, og så er der meget mere 'Matador' til danskerne.

Skæbnesvangre valg

nye bøger i februar 2024
Foto: Gutkind

Hvad nu hvis? Hvordan livet kunne have udformet sig, hvis man havde valgt anderledes, er et tilbagevendende tema i både litteraturens og filmens verden. Nu tager den irske forfatter Claire Keegan også livtag med den tanke i sin nye novellesamling I sidste øjeblik.

I titelnovellen udforsker Keegan, hvordan livet kunne have udspillet sig for Cathal, hvis han havde handlet anderledes over for sin forlovede. I En lang og smertefuld død bliver en forfatter forstyrret af en bedrevidende og nedladende tysk akademiker midt i et skriveophold, hvilket får store konsekvenser. Og i Antarktis tager en gift kvinde en risikabel beslutning om at opsøge en fremmed for at dyrke sex uden for ægteskabet.

I sidste øjeblik udforsker kompleksiteten i forholdet mellem kvinder og mænd – om kærlighed, begær og svigt. Det er en videreførelse af den slags skæbnefortælling, som Claire Keegan også slog igennem internationalt med i Den slags små ting fra 2021.

Kan man ikke få nok af Claire Keegans gribende og poetiske univers, er førnævnte roman i øvrigt netop blevet filmatiseret med Cillian Murphy, Eileen Walsh, Michelle Fairley og Emily Watson på rollelisten, og filmen får verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin i midten af februar.

Claire Keegan: I sidste øjeblik, udkommer 1. februar, Gutkind

Metamorfose

Øvelser i mørke af Naja Marie Aidt
Foto: Gyldendal

I 2017 udkom Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage Carls bog, som blev afslutningen på første del af Naja Marie Aidts forfatterskab. Heri bearbejder hun sorgen over tabet af sønnen Carl, der sprang i døden fra 4. sal som 25-årig efter at have indtaget svampe.

Med Øvelser i mørke tager forfatteren nu hul på anden del af sit forfatterskab, hvor hun skriver om livet som kvinde i 50’erne med alt, hvad det indebærer i form af overgangsalder, fortrængninger af overgreb og bearbejdelse af gamle traumer, søvnløshed, sorg og det at mærke sin egen dødelighed komme nærmere.

Romanens hovedperson er 57 år og ramt af PTSD. Hendes børn er flyttet hjemmefra, hun bor alene og sover under sofabordet. Men hun kommer igennem hverdagen med støtte fra sine fire veninder og samtaler med PTSD-manden, der skal hjælpe hende med at komme ind til kernen af problemet. Men det kan være svært, når man selv er i en tilstand af metamorfose:

"Jeg er 57 år gammel, jeg har ikke hedeture mere. Min krop er stabil. Ingen cyklus, ingen blødning, ingen umættelig trang til sex. Ingen migræne op til menstruationen, ingen prævention. Ingen pifter efter mig på gaden, ingen råber efter mig. Ingen lægger an på mig, ingen vil have mig. Jeg er ingen. Jeg er mig", lyder det bl.a. i Naja Marie Aidts første roman i forfatterskabet 2.0, der handler om at turde sige sandheden højt og ikke mindst at slutte fred med sin egen historie.

Naja Marie Aidt: Øvelser i mørke, udkommer 2. februar, Gyldendal

Meget mere Matador

Et liv med Matador af Lise Nørgaard
Foto: Gyldendal

Danskerne kan tilsyneladende ikke få nok af Matador. Nu bliver Lise Nørgaards erindringsbog Et liv med Matador fra 2003 genudgivet i en revideret udgave – denne gang forsynet med et forord af forfatterens datter, Bente Flindt Sørensen. Anledningen er den aktuelle premiere på Matador The Musical, som Lise Nørgaard nåede at medvirke i tilblivelsen af sammen med Susanne Bier og Anders Thomas Jensen inden sin død sidste år.

I bogen får læseren et personligt indblik i det kreative arbejde med udviklingen af karaktererne og historierne i den populære serie, og Et liv med Matador har desuden i denne nye udgave fået tilføjet et kapitel om arbejdet med Matador-musicalen.

Forestillingen har allerede inden sin premiere solgt flere end 85.000 billetter, hvilket blot understreger pointen om, at danskerne vitterligt ikke kan få nok af Matador – selv her snart 50 år efter seriens premiere.

Lise Nørgaard: Et liv med Matador, udkommer 6. februar, Gyldendal

Kærligheden overvinder alt

En bog om kærlighed af Julia Lahme
Foto: Forlaget 28B

Julia Lahme skriver personligt, let tilgængeligt og alligevel knivskarpt og svirpende om alt fra babyer, børn og et liv med teenagere i huset, til død, sorg og krakelerede selvbilleder. Og nu, hvor vi nærmer os årets romantiske helligdag, valentinsdag 14. februar, udkommer meget passende hendes nye om kærlighed.

En bog om kærlighed er en hyldest til kærligheden, fortalt gennem bl.a. anekdoter og erindringer. For kærligheden kan findes i alting og komme mange steder fra, som forfatteren skriver. Bogen er ren velvære for hjerte og sjæl og kan sagtens læses højt for en, du har kær. Hør blot, hvor fint det kan serveres:

"Cwtch er et walisisk ord, som betyder kram. Men ikke bare et kram, snarere et helkropskram, hvor modtageren og giveren kan smelte ind i hinanden og opleve, at blive støttet som alt det, de er. Når man trænger til mere end et kram, fordi følelserne er for store og ensomheden for akut. Når kærligheden rækker til mere end et kram, og sårbarheden og styrken ikke kan skelnes fra hinanden. Cwtch mig, og kys mig så."

Julia Lahme: En bog om kærlighed, udkommer 8. februar, Forlaget 28B

Et stille oprør

Dagbog fra et tomrum af Emi Yagi
Foto: Lindhardt og Ringhof

Der bliver talt meget om 'Nej-klubben' i disse år, og hvorfor især kvinder bør sige mere nej til ikke-karrierefremmende opgaver på arbejdspladsen som oprydning, kagebagning, planlægning af sommerfester og aflastning af andre – simpelthen fordi det får dem til at sakke bagud både løn- og karrieremæssigt i forhold til deres mandlige kollegaer.

Hovedpersonen Shibata i Dagbog fra et tomrum er ikke så god til at sige nej, for som den eneste kvinde på sin arbejdsplads, er det som den naturligste ting i verden hende, der skal klare f.eks. opvasken for sine mandlige kollegaer. Derfor annoncerer hun en dag sin graviditet for at slippe for alle de praktiske opgaver. Eneste problem er, at hun rent faktisk ikke er gravid, og nu skal hun opretholde historien de næste ni måneder, hvilket viser sig også at blive en temmelig omfattende opgave.

Dagbog fra et tomrum er japanske Emi Yagis knivskarpe debutroman, der på humoristisk vis skildrer en patriarkalsk og undertrykkende japansk arbejdskultur. Romanen blev i 2022 udnævnt til en af årets bedste bøger i The New Yorker, og det tegner til at blive et forfatterskab, man skal holde øje med.

Emi Yagi: Dagbog fra et tomrum, udkommer 9. februar, Lindhardt & Ringhof

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Kultur | Guides