Kultur | Guides

5 nye bøger, du skal glæde dig til i januar 2024

Af
Carina Nørgaard Schou
4. januar 2024
nye bøger i januar 2024
Zadie Smith / Foto: Dominique Nabokov / Gyldendal

Del artikel

Katrine Marie Guldager afslutter sin romantrilogi, Zadie Smith har skrevet sin første historiske roman, og en række glemte klassikere ser igen dagens lys.

Sandheder og løgne

nye bøger i januar 2024
Foto: Politikens Forlag

I Zadie Smiths første historiske roman kommer vi en tur med tilbage til Kilburn i 1873, midt under den famøse Tichborne-sag, der splittede Victoriatidens England. En mand hævder at være den forsvundne arving til en kæmpe formue, ejendomme og titler, og i romanen engagerer Mrs. Eliza Touchet, enke og husholderske, sig i sagen, mens hun forsøger at navigere i sin egen tvivl om, hvad der er sandt og falsk.

Kronvidnet, Andrew Bogle, har sin egen bagage med fra opvæksten på en jamaicansk plantage, og mens han forsøger at finde frem til den rette historie i en verden af hykleri og selvbedrag, bliver læseren inviteret ind i en kompleks fortælling om sandhed, manipulation og konsekvenserne af menneskeligt bedrag.

Zadie Smith: Bedrageren, udkommer 4. januar, Politikens Forlag

Hør nu efter!

nye bøger i januar 2024
Foto: Gyldendal

Med Jeg hører, hvad du siger, afslutter Katrine Marie Guldager sin romantrilogi om vrede kvinder. Vi følger parterapeuten Marianne, hvis liv bliver vendt på hovedet, da hendes voksne søn tvangsindlægges, og kæresteturen til Nordnorge for hendes vedkommende bliver aflyst.

Nu står hun alene over for et psykiatrisk system, der slet ikke lytter på samme måde, som hun selv er vant til at lytte til andre, og hun er derfor nødt til at afprøve alle taleniveauer for at blive hørt. Romanen udforsker hendes kamp for sønnens liv, parforholdets udfordringer, ansvar og fortidens traumer. Endnu en stærk fortælling fra Katrine Marie Guldagers hånd, der indfanger magtesløsheden hos et desperat menneske.

Katrine Marie Guldager: Jeg hører, hvad du siger, udkommer 5. januar, Gyldendal

Nordlys

nye bøger i januar 2024
Foto: Gyldendal

En ny bogserie ser nu dagens lys i form af Gyldendal Nordisk, der fokuserer på kendte og glemte klassikere fra den tid, hvor den nordiske selvforståelse endnu var i støbeskeen. Det er værker, der har været med til at forme en specifik nordisk litterær genre og tone, og bøgerne fokuserer bl.a. på spørgsmål om køn, klasse, tro og moral.

Til at begynde med udkommer hele tre bøger i serien samtidig, nemlig Hulda Lütkens De uansvarlige, Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter og Selma Lagerlöfs Gösta Berlings Saga. Som en særlig feature bliver værkerne sat ind i en ny kontekst og perspektiveret i deres nyskrevne forord af prominente navne som Emma Rosenzweig, Kim Leine og Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Hulda Lütken: De uansvarlige, Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter og Selma Lagerlöf: Gösta Berlings Saga, udkommer alle 19. januar, Gyldendal

Fra 1950'ernes Chicago

nye bøger i januar 2024
Foto: Gyldendal


Gyldendal har med sin Skala-serie sat sig for at udgive en række genopdagede mesterværker fra det 20. århundrede. Og pga. den har vi allerede fået fremragende bøger som Sylvia Plaths Glasklokken, Joan Didions Slæber sig mod Betlehem, Jean Genets Tyvens dagbog og mange flere stærke titler, som vi nu ikke kan forestille os at være foruden på dansk.

Nyeste tilføjelse til serien er Gwendolyn Brooks' Maud Martha – en autofiktiv fortælling, der skildrer hovedpersonen Maud Marthas liv og skæbne fra tidlig barndom til moderskab. Romanen handler om en opvækst i fattigdom og de erfaringer, hovedpersonen gør sig som sort kvinde i 1950'ernes Chicago. Men det er også en fortælling om håb og optimisme og om at finde hjem i sit eget liv.

Gwendolyn Brooks vandt som den første sorte forfatter i 1950 Pulitzerprisen for sit mestendels lyriske forfatterskab, og Maud Martha, der udkom i 1953, er hendes eneste roman.

Gwendolyn Brooks: Maud Martha, udkommer 25. januar, Gyldendal

Noveller fra udkanten

nye bøger i januar 2024
Foto: Lindhardt og Ringhof

Thomas Korsgaard brød igennem med den selvbiografiske romantrilogi Hvis der skulle komme et menneske forbi, En dag vil vi grine af det og Man skulle nok have været der om sin opvækst i en social og kulturel udørk.

Nu er han tilbage med en række stærke og rørende noveller under titlen Snydt ud af næsen, der skildrer et landsbysamfund, som rummer både hemmeligheder og tragedier. Novellerne kommer omkring temaer som far-søn-relationer, fattigdom, maskulinitet og tilhørsforhold, og de skildrer livet, som det udfolder sig i en lille, overset by på landkortet.

Thomas Korsgaard: Snydt ud af næsen, udkommer 25. januar, Lindhardt & Ringhof

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Kultur | Guides

Mest læste