Kultur | Guides

De fem bedste krimiforfattere du ikke kommer udenom

AfChristian Achton Friis
25. april 2023
Sissel-Jo Gazan
Sissel-Jo Gazan / Foto: Robin Skjoldborg

Del artikel

Der findes et hav af krimiromaner, men ikke alle lever op til forventningerne. Med disse fem krimiforfattere kan du dog ikke gå galt i byen.

Jeg er gået hen og blevet ret kræsen med mine krimier. Der er uendelige mængder på hylderne, og det tager tid at få et overblik. Jeg har for nogle år siden læst i øst og vest, men er landet på en flok forfattere som altid leverer.

I denne artikel guider jeg dig til fem af de bedste krimiforfattere. Tilsammen er der 35 til 40 helt sikre titler at gå i gang med – altså nok til dine ferier de næste 3-4 år. Simpelthen krimier af allerhøjeste kvalitet.

Du kan lytte eller læse de fleste af de udvalgte forfatteres bøger på Chapter.

Læs alle vores kultur artikler her!

Jo Nesbø

Jo Nesbø
Jo Nesbø
Foto: Thron Ullberg

Denne norske hyper-disciplinerede og ret produktive mand skriver både smukt og intenst. Hans personer får dybde og mystik, og hans plots er vanvittigt effektive. Nesbø er en mester i afledninger, og selv som garvet krimilæser forføres du i den forkerte retning – hver gang. Og netop derfor vil vi mene, at Nesbø er én af de bedste krimiforfattere.

Nesbøs serie om den norske opdager Harry Hole er et langt mesterstykke, der skal nydes kronologisk, så start med Flagermusmanden. En klassisk roman-politidetektiv sættes i moderne rammer, du rives rundt mellem godt og ondt og kan nyde sprogperlerne undervejs.

Jo Nesbøs titler udenfor serier, såsom Sønnen, Headhunter og den nyeste Kongeriget, er også fremragende. Læs dem alle!

Læs også: Her er dette års Oscar-nomineringer

Sissel-Jo Gazan

Sissel-Jo Gazan
Sissel-Jo Gazan
Foto: Robin Skjoldborg

Du har sikkert hørt om hende, men jeg vil virkelig anbefale dig at læse Gazans tre krimier; Dinosaurens fjer, Svalens Graf og den nyeste Hvide blomster. De er ikke en serie, faktisk er de rimeligt forskellige. Alligevel oser de af Gazans evne til at koble videnskab og detaljer sammen med troværdige menneskeskæbner i en nær hverdag.

Læg der oveni et originalt plot, og du er forført. Gazan gør det nørdede ret elegant og skæbnerne meget livagtige. Det er heldigvis tre lange romaner, så du får tid sammen med karaktererne. Dyk ned og bliv betaget.

Jesper Stein

Jesper Stein
Jesper Stein
Foto: Politikens Forlag

Jeg boede på Nørrebro, da jeg læste de tre første Stein-krimier om Axel Steen. Det var intenst, for de foregår netop der – i de rå gader. I de næste tre romaner rykker handlingen andre steder hen, blandt andet en del til Amager.

København vendes på vrangen fysisk og mentalt. Du kigger dig over skulderen om aftenen, mens du læser Jesper Stein. Axel Steen er den problematiske og karismatiske politiopdager i centrum. Helt klassisk antihelt, men drøn effektiv i sit arbejde og drøngodt fortalt.

Det her er nok den bedste danske roman-krimiserie, der er. Se at komme i gang og start med den første (Uro); det er vigtigt.

Læs også: Tæt på forfatteren: Chris Carter

Leif GW Persson

Leif GW Persson
Leif GW Persson
Foto: Jørn Moen

Der er (næsten) kun én svensk krimiforfatter, der har grebet mig. Det er til gengæld én af de tunge drenge. GW Persson har skrevet en del krimier over en del år. Lige her vil jeg anbefale dig hans bud på opklaringen af mordet på Oluf Palme.

I tre romaner udruller GW Persson et kompliceret plot fyldt med politik og skæbner. Det er en trilogi, der viser, hvad en god krimi kan rykke ved i læseren. Den første hedder Mellem sommerens længsel og vinterens kulde. Det er stærk læsning.

Men du skal også have fat i Den døende detektiv, der er den bedste puslespilskrimi, jeg har læst. Langsom opklaring, yderst behagelig opdager, mesterligt fortalt.

Jean-Christophe Grangé

Jean-Christophe Grangé
Jean-Christophe Grangé
Foto: Richard Dumas

Og her til sidst får du det bedste af det bedste; en uhæmmet franskmand. Grangé har på et tidspunkt fyldt på hylderne i Danmark, men er på vej væk. Det er synd, for han har skrevet vanvittigt gode thriller-krimier. Af den grund får han en plads på vores liste over de fem bedste krimiforfattere.

Den første på dansk var De blodrøde floder. Herefter er der fulgt 10 titler mere. Alle uafhængige af de forrige og helt sig selv. Grangé behøver dermed ikke overholde løfter eller konventioner. Hvilket han så ikke gør.

Jeg elsker Grangé, fordi jeg ikke aner, hvordan han nu vil smide mig rundt i et plot, som ingen før har set magen til. Det er intimiderende effektivt fundet på og så flot skrevet, at nogle sider skal læses to gange, kun på grund af sproget. Start f.eks. med den næstnyeste Ondskabens ritual, den viser fint, hvad denne franskmand kan.

Del artikel

Andre Kultur | Guides

Mest læste