Kultur | Guides

Mangler du de sidste julegaver? Firkantede pakker er de bedste

Af
Johanne Bille
20. december 2023
de bedste bøger til gaver
Hella Joof og Ellen Hillingsø står bag 'Hundens bog – et kærlighedsevangelium', der tegner til at blive et af årets store julegavehits / Foto: Sara Galbiati / Gyldendal

Del artikel

Har du stadig ikke fået alle julegaver i hus, går du ikke galt med en bog. Bliv inspireret af, hvad Søndags kulturredaktør Johanne Bille giver i (bog)gaver i år.

Du kan få bøgerne med rabat gennem Aller-bøger, hvis du bruger rabatkoden: VIELSKERSERIER5.

Til min bror: Gru og glemsel

En morders dagbog af Kim Young-Ha
En morders dagbog af Kim Young-Ha
Foto: Forlaget Korridor

Det er efterhånden blevet en tradition, at jeg udfordrer min storebrors (lidt klassiske) smag ved at forære ham overset litteratur fra øverste hylde. I år skal han have ”En morders dagbog” af sydkoreanske Kim Young-Has, som er udkommet på det lille kvalitetsforlag Korridor. Her følger man en pensioneret og alzheimerramt seriemoder, der forsøger at få styr på sit liv med post-its og dagbøger samt en diktafon – inden det hele forsvinder i den glemsel, der lurer lige rundt om hjørnet. Hukommelsen smuldrer, og selv om vi har med en seriemorder at gøre, melder tvivlen sig: For hvordan slår man egentlig et andet menneske ihjel? Kim Young-Ha er en af Sydkoreas allerstørste og mest populære forfattere, og bogen ”En morders dagbog” er endda filmatiseret med stor succes.

Kim Young-Ha: En morders dagbog. Korridor, 200 kr.

Til min mor: Kogebog fra støvlelandet

Guds eget køkken af Eva Ravnbøl
Guds eget køkken af Eva Ravnbøl
Foto: Lindhardt og Ringhof

Som ung boede min mor i Italien, og hun taler stadig sproget flydende. Derfor skal hun selvfølgelig finde ”Guds eget køkken” af Eva Ravnbøl under juletræet. Eva Ravnbøl har arbejdet mange år som journalist og korrespondent i Italien, og hun kender derfor alt til støvlelandet med kærlighed, pasta – og regler! Jeg håber, min mor vil drømme sig væk i kogebogen, der også rummer smukke billeder og sjove anekdoter, og måske få lyst til selv at gå i køkkenet og kreere en af de mange opskrifter, som Eva Ravnbøl har samlet fra venner og familie.

Eva Ravnbøl: Guds eget køkken. Lindhardt og Ringhof, 290 kr.

Til min niece: En magisk ledsager

Harry Potter - Troldmandsalmanakken af J. K. Rowling
Harry Potter - Troldmandsalmanakken af J. K. Rowling
Foto: Gyldendal

Min nice på 11 er blevet fuldstændig fortryllet af Harry Potter og universet omkring Hogwarts. ALT handler om dét for tiden, og jeg kan ikke lade være med at trække på smilebåndet over hendes fascination af en fortælling, jeg har kendt i mange år, men som for hende føles frisk, ny og frem for alt magisk. Hun er allerede tæt på at være en vaskeægte Harry Potter-ekspert, men forhåbentlig er der endnu mere viden for hende at hente i den helt nye ”Troldmandsalmanakken”, der udkommer i anledning af 25-års jubilæet for Harry Potter i Danmark. Det er en grundbog med masser af fun facts, fascinerende viden og kaldes af forlaget ”den officielle magiske ledsager til Harry Potter-bøgerne”. Perfekt til min niece!

Harry Potter – Troldmandsalmanakken. Gyldendal, 400 kr.

Til kommende generationer: Kollektiv­roman fra fødegangen

Vinterbørn af Dea Trier Mørch
Vinterbørn af Dea Trier Mørch
Foto: Gyldendal

Min veninde skal føde til januar på Rigshospitalet, og hun skal selvfølgelig have klassikeren ”Vinterbørn” af Dea Trier Mørch i gave. Bogen foregår lige præcis om vinteren, tæt på årsskiftet mellem 1975 og 1976 – og endda på fødeafdelingen på Rigshospitalet! Her følger vi en række kvinder i tiden op til, under og efter fødslen af det, Dea Trier Mørch kalder ”vinterbørnene”. Kvinderne er så forskellige, som man kan være, men sammen på fødeafdelingen har de alligevel noget så afgørende til fælles, at det føles som om, baggrund og ophav er uden betydning. Da ”Vinterbørn” udkom i 1976 blev den en øjeblikkelig sensation, og den holder i den grad stadig i dag.

Dea Trier Mørch: Vinterbørn. Gyldendal, 200 kr.

Til hundeelskeren: Nørderi for hundeejere

Hundens bog- Et kærlighedsevangelium af Hella Joof, Ellen Hillingsø
Hundens bog- Et kærlighedsevangelium af Hella Joof, Ellen Hillingsø
Foto: Gyldendal

Er der én ting, jeg har lært, efter der er kommet et par hunde i min omgangskreds, så er det, at hundeejere kan tale meget længe om lige præcis hunde. Selv er jeg ikke særlig dyreglad og derfor næppe den bedste samtalepartner. For at råde bod på dette vil jeg forære mine hundeglade venner ”Hundens bog – et kærlighedsevangelium” af Hella Joof og Ellen Hillingsø. De to veninder elsker nemlig også de firbenede venner, og i den nye bog nørdes der igennem med alt lige fra opdragelsesfif og brevkasse til hundesange og fortællinger. Og mon ikke der også lige skal en pose godbidder med i pakken?

Ellen Hillingsø & Hella Joof: Hundens bog – et kærlighedsevangelium. Gyldendal, 250 kr.

Til mit gudbarn: Robotten rimer

Robotten Ibber af Katrine Bille
Robotten Ibber af Katrine Bille
Foto: Gyldendal

Når jeg besøger mit treårige gudbarn, vil hun altid læse. Hendes reol bugner med bøger, men mon ikke der lige er plads til én til? I ”Robotten Ibber” fortæller Katrine Bille, der blandt andet er kendt fra Ramasjang, en rørende historie på vers om robotten Ibber, der arbejder i byens park, hvor han fjerner blade. En blæsevejrsdag suger han ved et uheld barneglæde op i sin løvsuger – og nu kan han mærke følelser! Jeg tror, ”Robotten Ibber” bliver en god anledning til at tale om følelser med mit gudbarn. Dem har hun og jeg – os alle sammen – jo mange af. Line Malling Schmidt har illustreret.

Katrine Bille: Robotten Ibber. Med illustrationer af Line Malling Schmidt. Gyldendal, 180 kr.

Til min søster: Moderne strik

Kit Couture - Et univers af strik og design af Rachel Søgaard, Line Rix
Kit Couture - Et univers af strik og design af Rachel Søgaard, Line Rix
Foto: Lindhardt og Ringhof

Min søster er bidt af en gal strikker og i den grad vild med Kit Coutures smukke strikkedesigns. Derfor skal hun have strikkebogen ”Kit Couture” fyldt med moderne og lækre strikkeopskrifter. Her er selvfølgelig sweatre, T-shirts, huer og vanter – men også seje puder, mobiletuier og tasker. Forhåbentlig falder der også et stykke strik eller to af til mig.

Line Rix: Kit Couture. Lindhardt & Ringhof, 370 kr.

Til mig selv: En kløvedalsk opvækst

Sømærke af Lærke Kløvedal
Sømærke af Lærke Kløvedal
Foto: Gutkind

Jeg har sukket efter at læse Lærke Kløvedals ”Sømærke”, siden den udkom til strålende anmeldelser og spændende interviews, hvor Lærke Kløvedal fortæller om at være barn af søfareren Troels Kløvedal, der blev kendt for at fravælge den grå hverdag og sejle verden rundt. Problemet var bare, at datteren Lærke Kløvedal var lige præcis dét – den grå hverdag. I ”Sømærke” fortæller hun ærligt og gribende om sin opvækst i Thy i 1980’erne og 1990’erne med alt, hvad den indebar af kvindekollektiver, familiedynamikker, teenageår i provinsen og en ny frihed med en flytning til København. Selv om hun er datter af en far, der har sejlet i hele verden, kan den unge Lærke Kløvedal ikke rigtig lide at rejse. Men samtidig er det også svært at blive hjemme.

Lærke Kløvedal: Sømærke. Gutkind, 215 kr.

Til min ven: Farvel til dårlige vaner

Vanedyr af Nicklas Brendborg
Vanedyr af Nicklas Brendborg
Foto: Grønningen 1

Min ven gennem 10 år er god med sine hænder, han er tømrer, men til gengæld ikke den store læser. Dog sker det engang imellem, at han fanges af en bog, især hvis den forandrer hans måde at tænke på, og jeg tror, at ”Vanedyr” af Nicklas Brendborg kunne være sådan én. Nicklas Brendborg skrev bestselleren ”Gopler ældes baglæns” om videnskabens årelange kamp mod aldring, og nu har han kastet sig over vaners mønstre og virksomheders evne til at skabe afhængighedsskabende stimuli, det kan synes næsten umuligt at bryde ud af. Men hvordan fungerer hjernen egentlig? Og kan du tage kontrollen tilbage, eller er de dårlige vaner bare kommet for at blive? Det svarer Nicklas Brendborg på i ”Vanedyr”, der fik ikke mindre end seks stjerner i Berlingske.

Nicklas Brenborg: Vanedyr. Grønningen 1, 240 kr.

Til alle og enhver: Yndlings­bogen over dem alle

Kærlighed i koleraens tid af Gabriel García Márquez
Kærlighed i koleraens tid af Gabriel García Márquez
Foto: Rosinante & Co

Gabriel Garcia Márquez’ roman ”Kærlighed i koleraens tid” er min suveræne favorit, når det kommer til kærlighedshistorier, og jeg ville ønske, jeg kunne forære den til alle og enhver, da den i den grad viser, hvor smuk og dragende god litteratur kan være. Koleraen hærger, og den unge Florentino Ariza forelsker sig hovedkuls i den smukke og lidt generte Fermina. Det er en forelskelse, der ikke sådan lige er til at slippe af med, selv om Fermina gifter sig med en anden. Florentino må elske på afstand – indtil Ferminas ægtemand mange år senere falder ned af en stige i forsøget på at fange sin undslupne papegøje! Det bliver et startskud på en romance, der måtte vente 53 år, 7 måneder og 11 dage med at folde sig ud i fuldt flor. Romeo og Julie, go home! Her er skæbne, tragedie og romantik for alle pengene.

Gabriel Garcia Márquez: Kærlighed i koleraens tid. Samleren, 280 kr.

Til min eksmand: På bølgen blå

Havet og mennesket af Patrik Svensson
Havet og mennesket af Patrik Svensson
Foto: Gads Forlag

Jeg er så heldig nu at være venner med ham, jeg engang var gift med, og en lille gave til ham skal der da også være plads til. Min eksmand er en ivrig sejler og glad for havet, så han får ”Havet og mennesket” af Patrik Svensson. Det er en bog om menneskers forhold til havet: Hvordan lærte vi at finde rundt ude i det blå? Hvem var egentlig den første til at sejle jorden rundt? Og hvordan er vi sikre på, hvor dybt havet egentlig er? Der er bølgetoppe og skumsprøjt for alle pengene i ”Havet og mennesket” – og jeg er sikker på, det er kærkomment i de her vintermåneder, hvor hans egen båd ligger trygt på land.

Patrik Svensson: Havet og mennesket. Gads Forlag, 300 kr.

Til min poesiglade veninde: Italiensk forelskelse

Hvis du bankede på min dør - Udvalgte digte af Patrizia Cavalli
Hvis du bankede på min dør - Udvalgte digte af Patrizia Cavalli
Foto: Mofibo

Min veninde elsker poesi, og hun skal derfor have ”Hvis du bankede på min dør”, som er udvalgte digte af den italienske digter Patrizia Cavalli. Hun modtog flere priser for sit forfatterskab og har også oversat blandt andet Shakespeare til italiensk, men først nu er hun at finde på dansk. Hendes digte kredser om kroppen og begær, flirt og elskerinder. Som der står i en anmeldelse af digtene i Politiken, er de ”lige til at forelske sig i”, og det håber og tror jeg, min veninde gør.

Patrizia Cavalli: Hvis du bankede på min dør. Kronstork, 175 kr.

Du kan få bøgerne med rabat gennem Aller-bøger, hvis du bruger rabatkoden: VIELSKERSERIER5.

Denne artikel blev først bragt i Søndag. Dette er en redigeret version.

Del artikel

Læs mere omBøger

Andre Kultur | Guides

Mest læste