Kultur | Guides

Vi Elsker anbefaler: En mesterlig fotograffilm, en hypet musikforestilling og en fræk fransk kvinde

Af
Carina Nørgaard Schou
27. september 2024
Lee Miller Kate Winslet
Kate Winslet er forrygende som fotografen Lee Miller i filmen 'Lee' / Foto: Scanbox

Del artikel

Hvad skal du se, opleve og læse i weekenden? Chefredaktør Carina Nørgaard Schou peger på sine favoritter lige nu.

Se: Lee

Lee Miller Kate Winslet
Foto: Scanbox

"Hvis nogen nogensinde skal spille min mor i en film, vil jeg gerne have, at det skal være Kate Winslet." Sådan sagde fotografen Lee Millers søn, Antony Penrose, til sin kone efter at have set Titanic i biografen. Klip til ca. 25 år senere, hvor hans store ønske er gået i opfyldelse med biopic'en Lee.

At Antony Penrose slet ikke kendte til sin berømte mors virke som krigsfotograf under 2. Verdenskrig, før han fandt en kasse med hendes billeder på loftet efter hendes død i 1977, er ubegribeligt. Den PTSD-ramte Lee Miller formåede ikke at tale med sin søn om det, mens hun endnu var i live, og han fik en opvækst med et kompliceret forhold til sin alkoholiserede mor.

Men endnu mere hovedrystende er det at tænke på, at hendes historie kunne være forblevet i glemslen, hvis han ikke efterfølgende havde gjort det til sin livsmission at beskytte og bevare arven efter hende.

Penrose, som i øvrigt også selv er fotograf, er således i dag direktør for The Lee Miller Archive and Penrose Collection i sine forældres tidligere hjem, Farley Farm House i England, og han har skrevet biografien The Lives of Lee Miller (1985), som også den nye film er baseret på.

Jeg kan ikke anbefale filmen om den rebelske fotograf nok, og jeg skal snarest have fingrene i biografen om Lee Miller, der konsekvent brød med forventningerne til, hvordan en kvinde kunne opføre sig i hendes levetid.

Lee kan ses i biograferne nu.

Oplev: Sort Samvittighed #4

Sort Samvittighed
Sort Samvittighed vender tilbage med helt ny forestilling på Betty Nansen Teatret
Foto: Emilia Therese

Jeg skrålede med på sangene til Anne Linnet-teaterkoncerten Hvid Magi (2011) og lod tårerne få frit løb til Tove! Tove! Tove! (2015) om Tove Ditlevsens liv og digte, og nu glæder jeg mig til igen at blive revet følelsesmæssigt rundt af teaterkollektivet Sort Samvittighed.

Det Reumertvindende kollektiv, der består af Jeanett Albeck, Rikke Bilde, Ida Marie Ellekilde, Signe Fabricius, Tilde Maja Fredriksen, Elisa Kragerup, Kitt Maiken Mortensen, Signe Egholm Olsen og Leila Vestgaard, har eksisteret siden 2007 og er nu tilbage med deres fjerde forestilling på Betty Nansen Teatret.

Den nye forestilling Sort Samvittighed #4 udforsker, hvordan verden ser ud, når man færdes i flok. Hvad er det, der samler, og hvad er det, der skiller os mennesker ad?

Hypen om forestillingen er massiv, så du skal ikke vente alt for længe med at slå til, for billetterne bliver lige nu revet væk.

Sort Samvittighed #4 spiller på Betty Nansen Teatret 28. september-28. november 2024.

Læs: Chéri og Afsked med Chéri

Colette Chéri og Afsked med Chéri
Foto: Alpha

Til slut vil jeg binde en smuk sløjfe, der peger tilbage på min første anbefaling. Den franske forfatter Colette (så stort et fænomen, at hun ikke behøver noget fornavn!) var en af de berømte kulturpersonligheder, som fotografen Lee Miller forevigede med sit kamera i 1944.

Colette var nemlig kendt som Paris' mest skandaløse kvinde, bl.a. pga. sit – efter datidens normer – udsvævende kærligheds- og seksualliv, der inkluderede en offentlig ménage à trois, biseksuelle forhold og en meget omtalt skilsmisse. Men på trods af det endte hun som en af Frankrigs mest elskede forfattere og fik ved sin død i 1954 som den første kvinde i Frankrig en statsbegravelse.

Hendes to romaner Chéri og Afsked med Chéri er netop udkommet på dansk, begge oversat af forfatteren Caroline Albertine Minor (der parentes bemærket tidligere i år udgav den meget roste digtsamling Nivå Bugt Strandenge) og er forsynet med forord af Suzanne Brøgger.

Jeg elsker historier om stærke kvinder, og jeg elsker Paris, og derfor vil jeg i denne weekend kaste mig over de to bøger, som er centrale romaner i Colettes omfattende forfatterskab. De handler om forholdet mellem en ældre, velhavende kvinde og hendes unge smukke elsker, og de skildrer kærlighed, seksualitet og magt i overklassens Paris i begyndelsen af 1900-tallet.

Bliver aldrig træt af frække franske kvinder i skandaløse romaner.

Colette: Chéri og Afsked med Chéri er udkommet på Alpha.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Kultur | Guides

Mest læste