Serier | Guides

De 10 bedste HBO-serier nogensinde

AfSigne Bjørg Granberg
22. september 2022
(Foto: True Detective/HBO Nordic)
Foto: HBO Nordic

Del artikel

HBO har siddet tungt på serietronen siden slutningen af 90’erne og har i dén grad medvirket til, at serier er blevet det kæmpe kulturfænomen, vi alle taler om i dag. Vi har bedt tidligere PR Manager for HBO i Danmark, Signe Bjørg Granberg, om at vælge sine favoritter.

Den amerikanske streamingtjeneste HBO kan fejre sit 50-års jubilæum 8. november i år. Med et bagkatalog på hundredvis af gode serier, hvoraf størstedelen kvalitetsmæssigt ligger langt over gennemsnittet, er det en næsten umulig opgave at udvælge blot 10. Ikke desto mindre kommer her et bud på, hvordan sådan en liste kan se ud.

'The Sopranos'
Foto: HBO Max

10: The Sopranos

Har hun vendt listen på hovedet? vil den kække læser måske spørge. Men nej – den simple grund til, at The Sopranos er placeret her og ikke højere oppe på listen, er, at jeg personligt ikke har set The Sopranos færdig endnu (ja, utilgiveligt). Under alle omstændigheder kan man ikke sige HBO uden også at sige The Sopranos.

David Chases ikoniske epos om den plagede mafiaboss, Tony Soprano, blev startskuddet til HBO’s enorme succes, og seriens fortælleform, produktionsværdi og karakterudvikling var ulig noget andet, man tidligere havde set på TV, da den udkom i 1999.

Tony Soprano, udødeliggjort af dygtige James Gandolfini, var den første rigtige antihelt i serieuniverset og brød med den gængse forestilling om en klassisk mafiaboss. Han har banet vejen for mange andre antihelte, og uden Tony Soprano havde vi nok aldrig fået fx Walter White (Breaking Bad) eller Carrie Mathison (Homeland).

https://imgix.vielskerserier.dk/2020/04/757459_Girls_JM_ep303_5_9_13_8375-medium.jpg
'Girls' sæson 3
Foto: HBO Max.

9: Girls

Girls er med garanti en serie, der deler vandene, og som overordnet appellerer til et smallere publikum end flere af HBO’s andre kendte produktioner. Men Lena Dunhams skæve, velskrevne coming of age-serie fortjener alligevel en plads på listen. Med Girls får man nemlig et forfriskende bud på et generationsportræt, der er hudløst ærligt og ofte ikke særligt kønt at være vidne til.

Serien er både befriende og frustrerende at følge, og mange vil nok tage sig selv i skiftevis at himle op over – og smile varmt af – de fire forkælede hovedkarakterer, der forsøger at navigere i livets op- og nedture i New York.

Serien er af åbenlyse grunde blevet sammenlignet med Sex and the City, men i en yngre og mindre glamourøs version. Lena Dunham medvirker selv som den egocentriske hovedkarakter, Hannah, og hun bliver flankeret af Allison Williams, Jemima Kirke, Zosia Mamet og Adam Driver.

'Band of Brothers'
Foto: HBO Max

8: Band of Brothers

Med en imponerende score på 9,4 på IMDb’s rating-liste er det ikke til at komme uden om Band of Brothers. Den flot (og dyrt!) producerede krigsserie med fokus på kammeratskabet i et soldaterkompagni under 2. Verdenskrig har godt nok over 20 år på bagen, men er stadigvæk værd at se den dag i dag.

Band of Brothers er produceret af Steven Spielberg, der også stod bag krigsfilmen Saving Private Ryan, og de to værker har i det hele taget et stort slægtskab både tematisk og stilmæssigt. Begge er de nærmest dokumentarisk realistiske i deres skildring af krigen, og samtidig går de helt tæt på de enkelte karakterer og deres indbyrdes kammeratskab.

Og så får serien et ekstra plus i bogen for at introducere os for både Damien Lewis, Tom Hardy og Michael Fassbender.

'Big Little Lies'
Foto: HBO Nordic

7: Big Little Lies

Big Little Lies, der er skabt af en af serieverdenens mest erfarne herrer, David E. Kelley, er den perfekte kombination af velspillet drama, glittet soap og solid krimi. Serien følger fire overklassemødre i den amerikanske by, Monterey, hvis hemmeligheder dukker op til overfladen og afdækker en række forskelligartede løgne om det ”perfekte” liv.

Det er svært at komme i tanke om et bedre, kvindeligt ensemble end det, Big Little Lies ruller ud med Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Zoë Krawitz og Shailene Woodley i første sæson. Ja, det skulle da lige være at tilføje Meryl Streep, og som sagt så gjort i anden sæson (og så kan vi sagtens diskutere en anden god gang, om dén sæson overhovedet skulle være lavet).

'Chernobyl'
Foto: HBO Nordic

6: Chernobyl

I HBO’s imponerende miniseriekatalog, der faktisk fortjener en top-10-liste i sig selv, står Chernobyl som et af de mest lysende eksempler på, hvordan sådan en miniseriekage skal skæres. Serien, der skildrer eksplosionsulykken på atomkraftværket i Tjernobyl i 1986, består af fem, nervepirrende og urovækkende episoder og er simpelthen i en klasse for sig.

Måden, hvorpå Craig Mazin og Johan Renck har arbejdet med lyd- og billedsiden, er helt fantastisk, og man føler næsten, at man selv er til stede på atomkraftværket. Dertil krydret med store præstationer fra Jessie Buckley, Jared Harris og Stellan Skarsgård og det faktum, at den både med historiske og nutidige briller er hyper-relevant, gør Chernobyl til en must-see.

Mathew McConaughey som Rust Cohle i 'True Detective' sæson 1
Foto: HBO Max

5: True Detective (sæson 1)

True Detective består egentlig af tre sæsoner, men har udelukkende vundet pladsen på listen på grund af sæson 1. Nic Pizzolatos makabre krimiserie er velskrevet og stilistisk smuk, og anført af de to storspillende Hollywood-stjerner Matthew McConaughey og Woody Harrelson kravler den helt ind under huden på én fra start til slut.

McConaughey og Harrelson spiller de to betjente Marty og Rust, der sammen skal opklare et bestialsk mord. Og det er netop dynamikken og dialogen de to betjente imellem, der driver værket i True Detective.

Mordmysteriet, der folder sig ud over flere tidsperioder, er bestemt også interessant, men samspillet imellem de to – WAUW. True Detective udkom på dét tidspunkt i Matthew McConaugheys karriere, hvor man fandt ud af, at manden kunne mere end at spille kæk (skjorteløs) storcharmør, og han er fuldstændig mageløs i rollen som Rust Cohle.

Kit Harrington som Jon Snow i 'Game of Thrones'
Foto: HBO Max

4: Game of Thrones

Før en eller anden siger ”men hvad med sæson 8 og det faktum, at det gik ned ad bakke, efter at serien skulle stå på egne ben uden bogforlægget at klamre sig til”, må man blot erkende, at alle så med til den bitre ende alligevel.

For det ER jo godt – også når det ikke er godt. Game of Thrones behøver vel dårligt nok en introduktion, men for de (få) uindviede er det historien om de syv familiehuse i det fiktive univers, Westeros, der kæmper om magten og en plads øverst på jerntronen.

Serien, der er baseret på George R. R. Martins bogserie A Song of Ice and Fire, er en solid cocktail af fantasy og drama. Dertil bliver den krydret med adskillige plottwists, spektakulære kampscener og et fantastisk persongalleri, som gør det noget nær umuligt ikke at blive draget (pun intended) ind i universet sæson efter sæson.

'The Wire'
Foto: HBO Max

3: The Wire

Ingen top-10-liste uden The Wire, også selv om den ikke indtager førstepladsen her. David Simons ikoniske og samfundskritiske dramaserie udspiller sig i Baltimore, USA, og afdækker byens kriminalitet, korruption og samfundsmæssige udfordringer på den ene og den anden side af loven.

The Wire tager sig (måske lidt for) god tid, men når man først har lært karaktererne Omar, Barksdale, Stringer Bell, Wallace, McNulty, Bunk, Bubbles og alle de andre at kende, vil man ikke slippe hverken dem eller serien igen.

Og så et ekstra lille kip med flaget til David Simons øvrige seriekatalog, som samlet set fortjener alverdens hæder og er med til at give The Wire tredjepladsen på listen.

'Succession'
Foto: HBO Max

2: Succession

En af de ”nye i klassen”, men ikke mindre fantastisk af den grund, er den velspillede og velskrevne dramaserie, Succession. Dette års store Emmy-vinder skulle lige i gang, men der er ingen tvivl om, at vi med sæson 2 fik noget af det ypperste seriehåndværk nogensinde.

Serien er skabt af Jesse Armstrong og handler om den stenrige forretningsmand Logan Roy, der ejer et af verdens mest magtfulde mediekonglomerater, og som, i jagten på en arvtager for firmaet, sender familien ud i en altødelæggende kamp om magten.

De fleste af os elsker at hade (og hader at elske) den fucked up Roy-familie med al dens dysfunktionalitet og dolken-i-ryggen. Og man skal være et skarn, hvis man ikke fryder sig over Successions velskrevne dialog og exceptionelle ensemble i hvert eneste afsnit.

https://imgix.vielskerserier.dk/2021/01/SATC3-medium.jpg
Foto: Sex and the City sæson 3/HBO Nordic

1: Sex and the City

Det er muligvis en kontroversiel 1’er, men ikke desto mindre en mastodont i HBO-regi og i seriehistorien i det hele taget. Sex and the City er, i hvert fald for de fleste (kvinder) over 30, et enestående værk og var med til at kickstarte HBO’s seriedominans i 1998.

Serien er skabt af Michael Patrick King og baseret på bogen af Candace Bushnell. Den følger de fire New Yorker-kvinder Carrie, Samantha, Miranda og Charlotte og deres dragende liv med stærke venskaber, et utal af cosmopolitans, en evig jagt på kærlighed og ikke mindst… masser af sex

Netop skildringen af sex, og mere specifikt kvindelig seksualitet, var decideret banebrydende, da serien kom ud, og det gjorde den til et verdensomspændende fænomen. Dertil kommer det store fokus på mode (åh, alle de ikoniske outfits!) og den måde, New York bliver inddraget som en femte hovedkarakter. En hel generation var med ét solgt til stanglakrids – og Manolo Blahniks.

Boblere

Disse serier fandt lige akkurat ikke vej til top-10: Euphoria, Watchmen, Mare of Easttown, The Night Of, I May Destroy You og True Blood (Og spørger du diverse serie-eksperter, mangler The Leftovers, Boardwalk Empire, Deadwood, Six Feet Under, Oz, Carnivale, Sillicon Valley, Veep, Barry og adskillige andre serieperler helt sikkert også!)

Alle serierne i denne artikel kan ses på HBO Max.

Del artikel

Læs mere omHBO Max

Andre Serier | Guides