Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Black Bird' er en af årets bedste krimiserier

AfKim Sørensen
19. september 2022
'Black Bird' anmeldelse
Foto: Apple+

Del artikel

'Black Bird' på Apple+ er en isnende spændende true crime-serie, der stemningsmæssigt rammer et sted mellem 'Mindhunter' og 'True Detective'.

Black Bird

Streamingtjeneste: Apple TV+
Premieredato: 8. Juli 2022
Genre: Biografi, krimi, drama
Instruktør: Michaël Roskam, Joe Chapelle & Jim McKay
Manuskriptforfatter: Dennis Lehane
Medvirkende: Taron Egerton, Paul Walther Hauser, Ray Liotta, Sepideh Moafi, Greg Kinnear m.fl.
Land: USA
Antal afsnit: 6

Krimiforfatter Dennis Lehane, der bl.a også står bag Mystic River og Gone Baby Gone har skrevet manus til serien Black Bird, der er en adaption af Jimmy Keenes selvbiografi: A Fallen Hero, A Serial Killer and A Dangerous Bargain for Redemption.

Seriens fortælling centrerer sig om de virkelige begivenheder, der involverer relationen mellem James Keen (Taron Egerton) og Larry Hall (Paul Walter Hauser). Førstnævnte idømmes 10 år i fængsel efter at have været involveret i narko- og våbenhandel. En dom han kun kan få omstødt, hvis han hjælper FBI med at fælde Larry Hall, der ifølge FBI er seriemorder med mange kvindemord på samvittigheden.

Et komplekst forhold

James "Jimmy" Keen er en veltalende og charmerende kriminel, der tidligere har haft succes med collegefodbold, før han kastede sig ind i den kriminelle verden med store penge og høj risiko. Hans far, der spilller en fremtrædende rolle i serien, er en pensioneret politibetjent ved navn Big Jim Keene, der spilles af den nu afdøde skuespiller Ray Liotta (Goodfellas)

Serien udforsker det hjertevarme og komplekse forhold mellem far og søn. Et forhold, der især styrkes, da Jimmy anholdes og placeres i det vanskelige dilemma fra FBI om at undgå straffen på 10 års fængsel, hvis han formår at få en tilståelse ud af Larry Hall.

Jimmy går i sidste ende med til aftalen og flyttes til et fængsel, der huser nogle af de farligste fanger i USA, hvor jobbet altså består i at komme helt tæt ind på livet af Larry Hall.

'Black Bird'
Foto: Apple+

Der skal lig på bordet

Opgaven viser sig ikke at være helt så ligetil, end ikke for en mand som Jimmy, der har talegaverne i orden og samtidig besidder en imponerende sans for manipulationens kunst. Larry Hall er udover at være patologisk løgner også en kryptisk og meget forstyrret person, der tildækker det, FBI mener lyder som tilståelser, med et røgslør af bortforklaringer om, at hans historier blot er baseret på hans fantasier og drømme.

Larry Hall forklarer på tvetydig vis i detaljer om mord på virkelige ofre for forbrydelser, hvilket gør, at FBI blot mangler et eller flere lig for at få deres teori bekræftet. Det bliver derfor Jimmys opgave at vinde Larrys tillid således, at han kan få en virkelig tilståelse samt gerningsted og lig, der endegyldigt kan bekræfte, at Larry Hall er den morder, FBI leder efter.

Jimmy Keene lykkes med at komme ind på livet af Larry Hall, der i fraværet af hans egen bror ser en broderskikkelse i Jimmy. Samtidig med at han forsøger at komme ind i Larrys forskruede psyke, skal Jimmy navigere mellem korrupte fængselsbetjente, kriminelle psykopater og farlige gangsterbosser.

Heriblandt Vincent "The Chin" Gigante, der i mange år var boss for den berygtede italienske genovese mafia. Relationen mellem de to, som man ser i serien, er baseret på de virkelige begivenheder.

Sindets mørkeste afkroge

Serien er helt igennem velskrevet og instrueret, og samspillet mellem Taron Egerton og Paul Walter Hauser er fænomenalt. Mest hjerteskærende og fremragende er dog Ray Liotta i hans rolle som far til Jimmy. Mens Jimmy er i fængsel, bliver han selv alvorligt syg, og mens han langsomt går i forfald, kæmper han kompromisløst videre for sin søn.

Ligesom i serien Mindhunter, der handler om tilblivelsen af begrebet seriemorder og samtidig centrerer sig om profilering af selvsamme forbrydertype, kommer vi i Black Bird helt tæt på det menneskelige sinds mørkeste afkroge.

Stemningen i Black Bird er udover David Finchers Mindhunter sammenlignelig med den, vi kender fra True Detective, og her refereres især til den banebrydende første sæson. Hvor krimiplottet og whodunnit-elementet nærmest blev sekundært, fordi miljøet og karaktererudviklingen i sig selv nærmest var en hel fortælling. Black Bird har også sine styrker i skildringen af karaktererne, og stemningen er hele tiden intens.

Black Bird er klart en af årets bedste oplevelser, og den er et must-see for enhver krimielsker.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser