Serier | Guides

Netflix fylder 10 år: Her er deres 10 bedste originalserier

AfAnn Lind Andersen
18. oktober 2022
Foto: The Queen's Gambit/PHIL BRAY/NETFLIX
Foto: Netflix

Del artikel

I disse dage fejrer Netflix 10-års jubilæum som streamingtjeneste i Danmark. Det har været et årti med både store serieoplevelser og tilsvarende fejlskud. Ann Lind Andersen giver her sit bud på de 10 mest banebrydende og indflydelsesrige af Netflix’ originalserier.

10. Unbelievable

'Unbelievable'
Foto: Netflix

Med Unbelievable viste Netflix, at man kan lave en sober, men sindssygt spændende serie om voldtægt, fortalt fra offerets vinkel. Den unge Marie bliver en nat voldtaget i sit eget hjem af en maskeret mand, der er brudt ind i hendes hjem. Handlingen er baseret på en true crime-historie og følger Marie, da hun bliver beskyldt for at lyve af politiet.

Det er ikke før, to kvindelige politidetektiver kommer på sagen, at Marie bliver taget alvorligt, og et skræmmende mønster af en serievoldtægtsmand toner frem. Det klædte Netflix at tage et seriøst emne op og behandle det med omhu uden at gå på kompromis med spændingsniveauet.

9. The Queen’s Gambit

'The Queen's Gambit'
Foto: Netflix

Ingen havde vist forestillet sig, at skak ville blive hot. Ikke før The Queen’s Gambit i hvert fald. Serien handler om det unge skakgeni Beth Harmon. Allerede på det børnehjem, hvor hun vokser op, opdager hun glæden ved skak, da hun lærer at spille det af pedellen. Og sidenhen bliver skakspillet hendes vej til succes.

Udover at være en feministisk historie glimrer serien ved at være sindssygt flot produceret. Både production design og kostumer er lækkerier fra øverste hylde, og det samme er Anya Taylor-Joys skuespil, når hun er den karismatiske Beth.

8. Bojack Horseman

'BoJack Horseman'
Foto: Netflix

Animationsserier er ikke forbeholdt børn. Det er voksen-serien BoJack Horseman et godt og sjovt eksempel på. Bo Jack er en falleret sitcom-stjerne, der er ved at skrive sin selvbiografi med lidt hjælp fra ghostwriter Diane. Humoren er til den sorte side, og serien er en satire på underholdningsindustrien (læs: Hollywood) med alt, hvad der følger med af re-hab, neuroser og usunde relationer.

Stemmen til BoJack bliver givet af Will Arnett, og også Aaron Paul kan høres. Serien, der er skabt af Raphael Bob-Waksberg, er af bl.a. GQ og Indiewire blevet udråbt til at være en af de bedste animationsserier.

7. Stranger Things

'Stranger Things'
Foto: Netflix

Hvis man tager lidt Spielberg, et drys Lynch og en skefuld Stephen King, har man opskriften til en af Netflix’ mest populære serier gennem det sidste årti. Og hvem skulle have troet det om en serie, der foregår i Hawkins, Indiana? Og som blander ungdomskækhed med science-fiction og overnaturlige elementer? Men vennegruppen, der finder sammen i Stranger Things, da drengen Will forsvinder, og porten til en alternativ dimension, ‘The Upside Down’, åbner sig, er godt selskab og har været det gennem fire sæsoner nu.

Serien har introduceret en række nye, unge talenter som Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard og Gaten Matarazzo og givet skønt gensyn med Winona Ryder. At give Duffer-brødrene lov til at lave en serie efter deres egne hoveder har været et godt move fra Netflix’ side.

6. Squid Game

'Squid Game'
Foto: Netflix

Med Squid Game har verden for alvor fået øjnene op for sydkoreanske serier, hvilket Netflix har været bannerfører for. Streamingtjenesten har ikke bare købt et hav af koreanske serier, man kan fortære, hvis man har lyst. Med Squid Game gav de sig også i kast med selv at producere. Og sikke en succes.

Serien om et gamingshow taget til den yderste konsekvens, fra 456 deltagere til 1 vinder med livet i behold, er Netflix’ mest sete serie hidtil. Og ved årets Emmy Awards tog hovedrolleindehaveren Lee Jung-jae også prisen for bedste mandlige skuespiller. Anden sæson er bekræftet, og oven i det kommer der også et Squid Game-realityshow på Netflix, hvor man skal gå fra 456 deltagere til 1. Forhåbentligt med mere end én overlever.

5. Bridgerton

'Bridgerton'
Foto: Netflix

Det drypper af romantik i Bridgerton, en serie, der er baseret på Julia Quinns romaner. Og første sæson fandt da også et gigantisk publikum med historien om den unge Daphne Bridgerton, der synes, at Hertugen af Hastings er en arrogant og snobbet fyr, første gang hun møder ham. Jane Austen har ikke levet forgæves.

Men udover at hele romance-genren fik et ordentligt boost med Bridgerton, har serien også været banebrydende i forhold til at skubbe grænserne for diversitet. I producer Shonda Rhimes’ hænder, består castet af alle mulige farver, også selv om det måske ikke alt sammen er helt historisk korrekt for Regency-perioden i London. Den casting-tilgang har sat nye standarder og præcedens, især hos Netflix, der som det gode eksempel, er bevidst om at gå forrest, når det gælder om at fremme diversitet.

4. House of Cards

'House of Cards'
Foto: Netflix

Der bliver ikke lavet mange politiske serier, men med deres allerførste egen-producerede serie, lykkedes det Netflix at lave en virkelig god en, nemlig House of Cards. Med Frank Underwood som hovedkarakter følger vi South Carolina-demokraten i hans politiske arbejde i Kongressen. Med den pragmatik og de manipulationer, der skal til for at få sin politik ført igennem.

Det er beskidt, intelligent og virkelig underholdende at følge og kunne ikke være blevet til uden hverken Beau Willimon, der har skrevet, David Fincher, der instruerede de første episoder og Kevin Spacey, der spiller hovedrollen som Underwood. Desværre gik det ned ad bakke for både Spacey og serien efter første sæson, men nøj, hvor var det godt til at begynde med.

3. The Crown

'The Crown'
Foto: Netflix

De royales liv er populært stof, så det var godt tænkt af Netflix at sige ja til en serie om det britiske kongehus med fokus på Dronning Elizabeth II. Og sikke en rejse, det allerede har været at følge hende i The Crown. Fra de unge år, da hun møder sit livs udkårne, prins Philip (spillet af Claire Foy og Matt Smith), til hun bliver monark og får børn (spillet af Olivia Colman) og i den kommende sæson som den aldrende dronning, der skal tage sig af kriser, både udenfor og indenfor Buckingham Palaces mure.

F.eks. krisen vedrørende Lady Diana (i de to sidste sæsoner bliver dronningen spillet af Imelda Staunton, og Diana Spencer bliver spillet af Elizabeth Debicki i sæson 5). Både skuespil og produktion har i denne serie glimret ved sin høje standard hele vejen rundt, og det bliver vemodigt at sige farvel til serien, ligesom det var at sige farvel til den virkelige dronning.

2. Making a Murderer

'Making a Murderer'
Foto: Netflix

Making a Murderer var Netflix’ første true crime-serie, og sikke et genlyd serien gav. Den var på alles læber, når der blev diskuteret, om Steven Avery nu var uskyldig, sådan som seriens skabere Laura Ricciardi og Moira Dewes hævdede. Over to sæsoner og med materiale fra 10 års optagelser blev historien om Steven Avery rullet op. Om hvordan han var blevet dømt for overfald og mordforsøg på en kvinde, havde siddet 18 år i fængsel, men måske var uskyldig. Hvorpå han efter sin løsladelse, to år senere blev dømt for mordet på Teresa Halbach. Også et justitsmord, ifølge de to kvindelige journalister og podcast-skabere.

Serien satte en lavine i gang af true crime-historier på alle mulige platforme og må siges at være en af de mest indflydelsesrige serier, Netflix har skabt. Så indflydelsesrig, at den havde indvirkning på virkeligheden.

1. Black Mirror

'Black Mirror'
Foto: Netflix

Nummer et på listen bliver Black Mirror, for serien er blevet et helt begreb, når man taler om dystopiske science-fiction-prægede tech-scenarier ude i fremtiden, tilsat et twist af Twilight Zone. "Det er helt Black Mirror-agtigt", bliver der sagt om ting, der minder om historier i serien. Ofte af den tech-forskrækkede type.

Og flere historier i den britiske antologi-serie, der kom på Netflix i 2016, har da nærmest også foregrebet udviklinger, inden de skete i virkeligheden. Som i det afsnit med Bryce Dallas Howard, der lever i en verden, hvor man kun er noget gennem sin sociale kapital. Hvor det gælder om at få flest likes for at kunne klare sig. Der er så mange afsnit, hvor man først sidder og tænker WTF og dernæst bliver ramt af tanken om, at ”det kunne ske lige om lidt eller i hvert fald en dag om ikke så længe”. Tankevækkende, spooky og stærkt underholdende.

Del artikel

Læs mere omNetflix

Andre Serier | Guides