Serier | Guides

13 fantastiske ungdomsserier om queer kærlighed

Af
Claus Nygaard Petersen
19. maj 2023
Young Royals sæson 2
Young Royals sæson 2 / Foto: Robert Eldrim / Netflix

Del artikel

Ungdommen handler om at finde sig selv, blive klogere på sin identitet og samtidig udforske sin seksualitet. Vi har fundet de bedste ungdomsserier, hvor kærligheden blomstrer mellem queerpersoner.

Åh, den kærlighed, med alle dens forviklinger og følelsesmæssige rutsjebaneture. Der findes masser af gode ungdomsserier, hvor kærlighed og seksualitet bliver udforsket i rå og hede mængder, men de senere år er der også begyndt at komme flere og flere serier, som skildrer den ikke-heteronormative kærlighed og seksualitet. Især med den norske serie Skam som katalysator for den udvikling blandt de nordiske produktioner.

Og gudskelov for det, for det er der nemlig kommet en lang række fremragende ungdomsserier ud af. Vi har fundet frem til de bedste her.

Young Royals

Queerkærlighed serieguide
Omar Rudberg som Simon og Edvin Ryding som Willhelm i 'Young Royals'.
Foto: Johan Paulin/Netflix

Vi lægger ud med en god gang royal kærlighed fra vores svenske naboer. Prins Wilhelm af Sverige (Edvin Ryding) af en temperamentsfuld gut, der gerne lader næverne tale. Så hans forældre sender ham på kostskolen Hillerska.

Her møder han korsangeren Simon (Omar Rudberg), og sød musik opstår mellem de to.

Det er dog langt fra ukompliceret, især ikke når man som kongelig har hele nationens bevågenhed på sig, og der er mange modstridende interesser at tilgodese. Serieskabere Lisa Ambjörn, Lars Beckung og Camilla Holter holder fermt publikum ude på kanten af sofaen af bare spænding over, om det vil lykkes de to at finde og holde sammen.

Tredje sæson, der også bliver den afsluttende, forventes at få premiere senere i 2023.

Young Royals sæson 1-2 kan ses på Netflix.

Heartstopper

Queerkærlighed serieguide
De to hovedpersoner i Netflix' rørende ungdomsserie 'Heartstopper'.
Foto: Netflix

Den britiske serie tog streamingverdenen med storm, da første sæson fik premiere på Netflix i slut-april ’22.

Historien om, hvordan de to elever, Charlie (Joe Locke) og den populære rugbyspiller Nick (Kit Connor), forsøger at navigere i deres følelser for hinanden, og hvad de betyder. Og ikke mindst, hvilken betydning de følelser kommer til at have i forhold til, hvordan deres omverden ser på dem.

Serien er baseret på Alice Osemans tegneserie af samme navn, og det er også hende, der står bag Netflix-serien med Euros Lyn i instruktørstolen på samtlige afsnit.

Anden sæson får premiere 3. august, og selv om sommersolen sikkert står høj, er der ingen tvivl om, at premieredagen skal tilbringes i skyggen.

Heartstopper sæson 1 kan ses på Netflix.

Sex Education

Queerkærlighed i ungdomsserier serieguide
Ncuti Gatwa som Eric og Connor Swindells Adam Groff i 'Sex Education'.
Foto: Sam Taylor/Netflix

Vi bliver i det britiske med verdens bedste sexundervisning i Sex Education. Udgangspunktet er den akavede teenager, Otis (Asa Butterfield), der sammen med vennen og on-and-offkæresten, Maeve (Emma Mackey), driver en undergrunds sex-rådgivningsklinik på skolen.

Komedieserien byder på et væld af romantiske konstellationer og en forfriskende afslappet tilgang til sex. Panseksuelle Ola (Patricia Allison) og rumvæsen-aficionadoen Lily (Tanya Reynolds) finder sammen i løbet af anden sæson, og Otis' bedste ven Eric (Ncuti Gatwa) finder sammen med sin tidligere bølle, Adam (Connor Swindells).

Stemningen er for det meste let, men med en alvorlig undertone, hvor de følelsesmæssige konsekvenser af de seksuelle aktiviteter bliver bearbejdet hos de forskellige personer.

Sex Education sæson 1-3 kan ses hos Netflix.

Atypical

Queerkærlighed i ungdomsserier guide
Fivel Stewart og Brigette Lundy-Paine i Netflix' 'Atypical'
Foto: Saeed Adyani/Netflix

De fire sæsoner af Netflix’ Atypical om den autistiske Sam (Keir Gilchrist) og hans familie, var en af den slags serier, der blev bedre og bedre for hver sæson.

Især skildringen af hans overbeskyttende lillesøster Caseys (Brigette Lundy-Paine) opdagelse af, at hendes seksuelle præference ikke er så heteronormativ, som hun umiddelbart tænker.

Seriens hjertevarme kerne sørger for, at det ikke kammer over i overdrevent drama. Selv om bølgerne går højt, bliver det hele tiden forankret i en troværdighed over for karaktererne og deres valg og en til tider snørklet vej mod lykke.

Atypical sæson 1-4 kan ses på Netflix.

Half Bad: The Bastard Son & The Devil Himself

Queerkærlighed i ungdomsserier guide
Annalise (Nadia Parkes), Nathan (Jay Lycurgo) og Gabriel (Emilien Vekemans) i Netflix' 'The Bastard Son & the Devil Himself'.
Foto: Netflix

Fantasyserier har en lang og broget tradition for at være fremme i skoene, når det kommer til at skildre queer-relationer.

Den blodige og afsindigt underholdende Half Bad: The Bastard Son & The Devil Himself er en af de bedre. Nathan (Jay Lycurgo) er overvåget af et særligt forbund af hekse, fordi de har mistanke om, at hans far er en af de farligste Blood Witches i verden.

Sammen med vennen Annalise (Nadia Parkes) stikker han af fra heksejagten. På deres rejse får de følgeskab af den charmerende Gabriel (Emilien Vekemans), og sammen udvikler de tre et særligt bånd, hvor sex, venskab og kærlighed flyder sammen i et.

Half Bad: The Bastard Son & The Devil Himself sæson 1 kan ses hos Netflix.

Glee

Bedste queer serier
I musicalkomedien 'Glee' stræber en gruppe unge skolelever om at blive de næste store stjerner
Foto: Disney+

Ryan Murphy har aldrig været bleg for at vise queer-kærlighed og -sex i sine serier. Helt tilbage fra Nip/Tuck over Pose til de uendelige inkarnationer af American Horror Story.

Og så er der high school korserien Glee, en af skaberens mest positive serier. Livet blandt korsangerne i sangklubben på William McKinley High School betog folk gennem seks sæsoner.

Alle havde deres yndlingskarakter eller -forhold. Hvad end det var cheerleaderne Santana (Naya Rivera) og Brittany (Heather Morris) eller Kurt (Chris Colfer) og Blaine (Darren Criss), var der teenagedrama for alle pengene.

Glee sæson 1-6 kan ses på Disney+.

I Am Not Okay with This

Queerkærlighed i ungdomsserier guide
Sophia Lillis og Sofia Bryant som Sydney og Dina i Netflix' 'I Am Not Okay with This'.
Foto: Netflix

Den kriminelt undervurderede coming of age superhelteserie fik kun én anmelderrost sæson. Nummer to var faktisk bestilt af Netflix, men blev aflyst i ellevte time pga. Covid-epidemien

Og det er en skam. For historien om den 17-årige Sydney (Sophia Lillis), der finder ud af, at hun besidder telekinetiske evner, havde mere hjerte og nerve i én sæson, end de fleste andre serier formår at formidle over flere sæsoner.

Sydneys crush på vennen Dina (Sofia Bryant) er en hjerteskærende motor i serien. Frygten for at ødelægge venskabet over de romantiske følelser, nager hende i sådan grad, at Sydney vil gøre hvad som helst for at holde dem skjult. Også selv om det er på bekostning er sin egen glæde.

I Am Not Okay with This sæson 1 kan ses på Netflix.

It’s a Sin

Queerkærlighed i ungdomsserier guide
Nathaniel Curtis som Ash og Olly Alexander som Ritchie i HBO Max' 'It's a Sin'.
Foto: HBO Max

Russell T. Davies’ (Doctor Who) fremragende miniserie om unge homoseksuelle i start-1980'ernes London, er fem af de mest medrivende og indlevende afsnit set længe.

Vi følger dem over en 10-årig periode, fra de er 18 til 28, og hvordan de lever, elsker og dør. For det er på dette tidspunkt, at HIV/AIDS for alvor tager sit klamme kvælertag omkring verden.

Det er en klassisk historie om liv og død, og hvordan det påvirker helt almindelige mennesker og deres nære bekendtskaber. Hvad end der er tale om venner, familie eller elskede.

It’s a Sin sæson 1 kan ses på HBO Max.

Love, Victor

https://imgix.vielskerserier.dk/2021/05/Love-Victor-2.jpg
Foto: Love, Victor/Disney+

Det er ikke altid guld, der kommer ud af det, når semigriske pengefolk forsøger at lave spin-offs af populære film eller serier. Men Love, Victor er en af de få gode undtagelser.

Forlægget er filmen Love, Simon fra 2018, og stedet er det samme: Creekwood High School. Den titulære Victor (Michael Cimino) er netop flyttet til byen, hvor han kæmper med at finde sig til rette i de nye omgivelser.

Især hvordan hans tvivl omkring sin seksualitet, hvor Victor er fanget imellem, hvad der forventes af ham, hvad han selv har lyst til og ikke mindst, hvem han er forelsket i.

Love, Victor sæson 1-3 kan ses på Disney+.

We Are Who We Are

Queerkærlighed i ungdomsserier guide
Jordan Kristine Seamón som Caitlin i HBO Max' 'We Are Who We Are'.
Foto: HBO Max

Er du en af dem, som græd usømmelige mængder snot til Call Me by Your Name, så er det her serien til dig. Vi følger de to amerikanske teenagere, Fraser (Jack Dylan Grazer) og Caitlin (Jordan Kristine Seamón), mens de bor i Italien med deres militærfamilier.

Serieskaber er bl.a. Luca Guadagnino, som også er instruktør på samtlige otte afsnit af serien, ligesom han var det med den førnævnte film.

Det er rørende fortælling om identitet og finde sig selv i nogle af de mest underskønne omgivelser, verden har at byde på. Men har man overhovedet tid til at lægge mærke til dem, hvis ens indre er fuldstændig splittet til atomer af spørgsmål og forvirring?

We Are Who We Are sæson 1 kan ses hos HBO Max.

Elite

Queerkærlighed i ungdomsserier guide
Et intimt øjeblik blandt to elskende i Netflix' 'Elite'.
Foto: Netflix

Hvis der er noget, spanske dramaer er gode til at formidle, er det de højintense følelser. Et af de absolut ypperste af nyere dato, er Netflix’ Elite. Med seks sæsoner og en syvende annonceret, skorter det ikke på mordmysterier og amorøse forviklinger.

Med den fiktive high school Las Enicines som omdrejningspunkt, favner serien bredt i sine tematikker. Alle seksuelle præferencer indenfor regnbuens farver bliver omfavnet, og de unge er ikke bange for at udforske deres identiteter, eller hvad der føles rigtigt.

Kombineret med den efterhånden slidte flash-forward-fortællestil, der er enormt populær blandt mysterieserier, holder Elite fermt seeren klinet til skærmen.

Elite sæson 1-6 kan ses hos Netflix.

Euphoria

Queerkærlighed i ungdomsserier guide
Zendeya og Hunter Schafer som Rue og Jules i HBO-serien 'Euphoria'.
Foto: HBO Max

HBOs prisbelønnede ungdomsserie tog alle med storm i 2019. Med en lækker æstetik, så selv de skarpeste musikvideo-instruktører ville være misundelige, og mere sex, stoffer og alkohol, end et mindre land kan forbruge på et år, manglede der ikke opsigtsvækkende øjeblikke.

Med superstjernen Zendeya i front som misbrugeren Rue, der forsøger at dulme traumet efter sin fars lange traumatiske kræftforhold og død, følger vi de unge under den bagende californiske sol.

Rues romance med transkønnede Jules (Hunter Schafer) har budt på flere op- og nedture end en rutsjebane, der aldrig stopper. Bedst som man tror lykken er for evigt, bliver den brutalt flået væk, og de to bliver nødt til at starte forfra i deres evindelige will they/won’t they-tango.

Euphoria sæson 1-2 kan ses hos HBO Max.

Skam

queer serier
En af de seneste 10 års vigtigste ungdomsserier er uden tvivl norske 'Skam'
Foto: DR

Før den norske serie Skam i 2015 ændrede alle spilleregler for, hvordan man lavede moderne tv- og ungdomsserier i 2015, var Hartvig Nissen Skolen et ganske almindeligt gymnasium i Oslo.

Men efter Skam¸er det blevet en regulær kulturinstitution, folk velfarter til på pilgrimsrejse. Med 43 afsnit fordelt på fire skarpe sæsoner, er serieskaber Julia Andems værk en moderne klassiker, der perfekt tegner et portræt af tidens ungdom og dens liv.

Med skiftende hovedperson hver sæson har alle deres favorit. I tredje sæson er det Isak (Tarjei Sandvik Moe), vi kommer tæt på. Han er ikke sprunget ud for venner eller familie, så da følelserne melder sig for den bipolare Even (Henrik Holm), er det et stort skridt, der skal tages i forhold til at vedkende sig sin seksualitet.

Skam sæson 1-4 kan ses på DRTV.

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO MaxDRTV

Andre Serier | Guides