Serier | Guides

15 film- og seriekvinder, vi aldrig glemmer

Af
Johanne Bille
9. november 2023
serier med kvinder
Elisabeth Moss i rollen som Peggy Olson i 'Mad Men' er en af de seriekvinder, der har gjort et uudsletteligt indtryk på os / Foto: AMC

Del artikel

Der er mange stærke kvindeportrætter i film og serier, men nogle af dem er af en helt særlig kaliber. Her er de roller, vi bare ikke kan glemme.

1. Halle Berry

Leticia Musgrove i filmen Monsters Ball (2001)

Det var en tydeligt overvældet Halle Berry, der i 2002 modtog en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for rollen Leticia Musgrove i Monster’s Ball. Her spiller Halle Berry den ensomme Leticia Musgrove, hvis mand bliver henrettet efter 11 års fængsling. Hun indleder et forhold til fængselsbetjenten Hank, men ved ikke, at han er den, der har henrettet hendes mand.

Mange husker nok, hvordan skuespillerinden havde svært ved at få ordene frem til Oscar-uddelingen, da hun i tårer som den første sorte kvinde modtog den anerkendte pris. ”Det her øjeblik er så meget større end mig,” sagde Halle Berry som det første. Hun er fortsat den eneste sorte kvinde, der har vundet en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle.

Monsters Ball kan købes eller lejes hos Apple TV og Blockbuster.

2. Geena Davis og 
Susan Sarandon

Thelma & Louise i filmen Thelma & Louise (1991)

Det er svært at vælge mellem de to kvinder Thelma og Louise fra filmen af samme navn, så derfor skal de naturligvis begge hyldes. I Thelma and Louise følger man de to kvinder, der planlægger en fisketur ud i det blå i Louises cabriolet. En fisketur, der hurtigt bliver noget ganske andet – og som kommer til at forvandle de to kvinder radikalt.

Geena Davis spiller husmoren Thelma, som er gift med den voldsomme mand Darryl, og Susan Sarandon er i rollen som singlekvinden Louise, der arbejder som servitrice. Et møde på en bar med manden Harlan bliver skæbnesvangert for de to kvinder, hvis uskyldige fisketursplaner hurtigt udvikler sig til en regulær flugt.

Thelma & Louise kan ses på Filmstriben.

3. Elisabeth Moss

Peggy Olson i serien Mad Men (2007-2015)

Elisabeth Moss fik sit helt store gennembrud i rollen som Peggy Olson i Mad Men. Peggy begynder som sekretær for reklamemanden Don Draper, men med sit lysende talent, store ambitioner og ukuelige vilje kæmper hun sig ud af sin rolle som underdanig sekretær i et mandsdomineret, sexistisk miljø.

Man følger Peggy Olson gennem hendes succeser og fiaskoer, og Elisabeth Moss spiller fuldstændig overbevisende i en rolle, der forandrer sig drastisk i løbet af seriens hele 92 afsnit.

Mad Men kan ses på Prime Video.

4. Reese Witherspoon

June Carter Cash i filmen Walk The Line (2015)

Hun er en superstjerne, Reese Witherspoon, og kendt fra en række filmsucceser såsom Legally Blonde, Sweet Home Alabama og Just Like Heaven. Bedst er hun dog i Walk The Line, som hun også vandt en Oscar for som bedste kvindelige hovedrolle foran andre stjerner såsom Keira Knightley og Judith Dench.

I Walk The Line spiller Reese Witherspoon sangerinden June Carter Cash, der synger og siden bliver gift med den lige så talentfulde, men samtidig plagede Johnny Cash, spillet af Joachim Phoenix. June Carter Cash skrev blandt andet hittet Ring of Fire om forholdet til ægtemanden, og i filmen følger man hendes indædte kamp for at skabe et liv for sig selv og siden sine børn, som hun er tilfreds med.

Walk The Line kan ses på Disney+.

5. Emma Thompson

Nancy Stokes i filmen Good Luck to You, Leo Grande (2022)

Sidste år stadfæstede Emma Thompson endnu en gang, at hun er en af dem, man ikke kan komme udenom, når man snakker stor filmkunst, da hun spillede kvinden Nancy Stokes på jagt efter sit livs første orgasme i Good Luck to You, Leo Grande. For at lykkes med denne jagt hyrer Nancy Stokes den unge escort-mand Daryl McCormack, og filmen udspiller sig stort set kun på det hotelværelse, de mødes i.

I en helt afgørende scene viser Emma Thompson sig nøgen foran spejlet med en krop, der ligner de flestes, til fuldt skue. ”Det er det sværeste, jeg nogensinde har gjort, ” har Emma Thompson udtalt i forbindelse med filmen, og det forstår vi godt. Men inspirerende er det i den grad også.

Good Luck to You, Leo Grande kan ses på Filmstriben og Viaplay.

6. Phoebe Waller-Bridge

Fleabag i serien Fleabag (2016-2019)

Et ikonisk billede af Phoebe Waller-Bridge gik verden rundt. Her sidder hun i en nærmest prinsesseagtig kjole omgivet af en stribe Emmy-statuetter med en cigaret i den ene hånd og en drink i den anden. Det 37-årige talent fik sit store gennembrud med serien Fleabag, som hun selv har skrevet, instrueret og spiller hovedrollen i.

Her følger man Fleabag, en ung kvinde i 20’erne, der driver en økonomisk presset café, som hun imidlertid (af gode grunde, finder vi senere ud af) har svært ved at give slip på. Fleabag er en komisk, følsom og samtidig dyster fortælling om sorg, om at finde sine ben at stå på og om at turde forelske sig. Og så er Phoebe Waller-Bridge fuldstændig eminent i rollen. Hvis du allerede har set Fleabag, kan du med fordel kaste dig over serien Car Crash, som stortalentet også har skabt.

Fleabag kan ses på Prime Video.

7. Sandra Oh

Eva Polastri i serien Killing Eve (2018-2022)

Sandra Oh er i rollen som efterretningsagenten Eve Polastri i Killing Eve en kvinde, der er svær ikke at holde af, mens hun filtres dybere og dybere ind i jagten på seriemorderen Villanelle. De to kvinders fascination af hinanden er dragende, kompleks og vigtigst af alt spændende.

Sandra Oh spiller fuldstændig blændende, når hun siger ikoniske replikker som ”Jeg vil finde den ting, du elsker mest, og så vil jeg slå den ihjel” eller ”Du vil aldrig forstå, hvor meget hårdere det er at være normal og god og ordentlig, end det er at være som dig” til Villanelle. Sandra Oh er desuden kendt fra hitserien Grey’s Anatomy, hvor hun spiller Christina Yang i alle 10 sæsoner.

Killing Eve kan ses på Disney+ og HBO Max.

8. Sofie Torp

Marie i filmen Meter i sekundet (2023)

Hun er kun 33 år, men Sofie Torp er allerede på alles læber. Det store gennembrud kom i rollen som Daniel Ryes kæreste i Ser du månen, Daniel, men det er i filmen Meter i sekundet, at hun for alvor tydeliggør, præcis hvor talentfuld hun er.

Meter i sekundet er filmatiseringen af Stine Pilgaards bestsellerbog af samme navn, og Sofie Torp spiller hovedrollen som Marie, der må flytte til Velling, fordi hendes kæreste Rasmus har fået job som lærer på en højskole. Mødet med Velling er et kulturchok for Marie, som Sofie Torp gør lige præcis så tro- og elskværdig, som romanforlægget lægger op til.

Meter i sekundet kan ses på Prime Video.

9. Asta Nielsen

Magda Vagn i filmen Afgrunden (1910)

Stumfilmens største stjerne, siger man om Asta Nielsen, og det forstår man godt. Hun blev internationalt berømt for sin rolle som Magda Vagn i Afgrunden. En film om en spillelærerinde, der egentlig er forlovet med en præstesøn, men ender med at løbe væk med cirkusartisten Rudolph Stern – en beslutning, der får katastrofale følger for dem begge.

Ligesom i flere andre roller i Asta Nielsens karriere, spiller hun her en kvinde, der forsøger at gøre oprør mod normerne og elske frit. Afgrunden blev kun begyndelsen for Asta Nielsen, der blandt andet indspillede over 70 film i Tyskland.

Afgrunden kan ses på YouTube.

10. Trine Dyrholm

Anne i filmen Dronningen (2019)

Trine Dyrholm er helt sin egen. Hun har haft den bærende hovedrolle i en lang række film, blandt andet i Den skaldede frisør, En soap, Hævnen og Margrete den Første. Særligt isnende god er hun dog i Dronningen, hvor hun spiller den kriseramte kvinde Anne, der er gift med lægen Peter, men som forfører sin unge stedsøn, spillet af den kun 23-årige Gustav Lind.

Trine Dyrholm formår at formidle Annes indre drama fuldstændig troværdigt, og man både græmmes og drages, mens dramaet udspiller sig i et nærmest kulisselækkert hus omgivet af træer.

Dronningen kan ses på Prime Video, Viaplay og Nordisk Film+.

11. Ghita Nørby

Regitze i filmen Dansen med Regitze

Ingen over Ghita Nørby. Listen over ikoniske roller, hun har haft, er alenlang, og det kan være svært kun at fremhæve én. Men rollen som Regitze i filmen Dansen med Regitze bliver virkelig siddende i én.

I Dansen med Regitze spiller Ghita Nørby den sprudlende Regitze, der er uhelbredeligt syg og gift med manden Karl Aage (Frits Helmuth). Parret holder en fest i deres kolonihave for alle deres venner, men ingen må vide, at de gemmer på en hemmelighed – Regitzes sygdom. I filmen får vi den inspirerende fortælling om den til tider rapkæftede, men viljestærke kvinde, som Ghita Nørby gør til helt sin egen.

Dansen med Regitze kan ses på Blockbuster og SF Anytime.

12. Liv Ullmann

Kristina i filmen Udvandrerne (1971)

I Udvandrerne spiller den svenske superstjerne Liv Ullmann rollen som den hårdtarbejdende, følsomme og kærlige Kristina, der med sin mand Karl-Oskar tager den farefulde færd over havet for at udvandre til USA og undslippe den fattigdom, der definerer deres liv.

Det er en fortælling om at ville give sine børn et bedre liv, om drømme og håb, men også om en benhård tilværelse i midten af 1800-tallet. Liv Ullmanns ansigt brænder sig fast på ens nethinde, mens hun kæmper for sit liv sammen med sin familie, og rollen som Kristina er unægtelig en af Liv Ullmanns bedste.

Udvandrerne kan ses på Filmstriben, TV 2 Play og C More.

13. Kirsten Olesen

Agnes i serien Matador (1978-1982)

Det var i serien Matador, at Kirsten Olesen fik sit helt store gennembrud. Her spiller hun tjenestepigen Agnes, der har flere ben i næsen end de fleste, og som ender med at klatre op ad den sociale rangstige og blive direktør for Skjerns Magasiner.

”Jeg skulle bare løbe op og ned ad trapperne. Andet anede jeg overhovedet ikke, da jeg sagde ja til rollen som Agnes,” har Kirsten Olesen fortalt i talkshowet En aften med de stærke kvinder fra Matador på Nørrebro Teater. Ikke engang Kirsten Olesen selv vidste i sin tid, at rollen som Agnes ville blive én, vi aldrig glemmer.

Matador kan ses på DRTV.

14. Ida Engvoll

Sofie i serien Kærlighed og anarki (2020-2022)

I Kærlighed og anarki spiller den svenske skuespiller Ida Engvoll antihelten Sofie, der hyres til at redde et gammeldags forlag tæt på konkurs. Her møder hun den unge IT-medarbejder Max, og et sexet men samtidig farligt spil mellem dem tager sin begyndelse.

Nok er de to langt fra hinanden i alder og økonomisk formåen, men de er lige rodløse i deres jagt efter lykken. Ida Engvoll går linen helt ud i Kærlighed og anarki, hvor hun veksler mellem dyb følsomhed og noget, der kan ligne tindrende galskab.

Kærlighed og anarki kan ses på Netflix.

15. Meryl Streep

Margaret Thatcher i filmen The Iron lady (2011)

Der er nærmest flere år i Meryl Streeps levetid, hvor hun har været nomineret til en Oscar, end år hvor hun ikke har været det. Og i 2012 vandt hun da også sin tredje Oscar for sin rolle som Margaret Thatcher i filmen The Iron Lady.

Her giver hun Margaret Thatcher krop og kant, når hun portrætterer den første kvindelige premierminister i Storbritannien med alle de op- og nedture, der følger med i forsøget på at opnå magt som kvinde og bryde det berømte glasloft.

The Iron Lady kan ses på Filmstriben, Pluto TV og Viaplay.

Denne artikel blev oprindelig bragt i Søndag. Dette er en redigeret version.

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste