Serier | Guides

5 af de bedste episoder fra ’Sex and the City’

Af
Signe Bjørg Granberg
30. maj 2023
sex and the city bedste scener
Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis og Sarah Jessica Parker som de fire forrygende veninder i 'Sex and the City' / Foto: HBO Max

Del artikel

6. juni 2023 er det 25 år siden, at ’Sex and the City’ løb over skærmen for første gang. Vi har været i arkivet for at grave nogle af de bedste episoder frem fra den ikoniske HBO-serie.

Sex and the City er, i hvert fald for de fleste kvinder over 30 år, et enestående værk i seriehistorien. Serien fik premiere i 1998 og er skabt af Michael Patrick King efter Candace Bushnells roman af samme navn. Her følger vi de fire Newyorker-kvinder Carrie, Samantha, Miranda og Charlotte og deres liv med stærke venskaber, ikoniske outfits, cosmopolitans i lange baner, en evig jagt på kærlighed og ikke mindst … masser af sex.

Netop skildringen af sex, og mere specifikt kvindelig seksualitet, var decideret banebrydende, da serien kom ud, og gjorde den til et verdensomspændende fænomen. Sex and the City består af seks sæsoner, og der er nok at tage fat på, når man dykker ned i episoderne for at finde de allerbedste frem. Her er fem af vores ultimative favoritepisoder.

1. They Shoot Single People, Don't They? (S2, E4)

En af de første episoder fra anden sæson rummer alt det bedste fra Sex and the City-universet. Hvem husker ikke Carries fatale photoshoot, hvor hun bliver smækket på forsiden af et magasin med en smøg i hånden og rande så sorte som graven under øjnene?

Og Miranda, der med ordene ”Det er min klitoris, ikke sfinks’en”, forsøger at lære en gammel flamme, hvordan man giver en kvinde en orgasme? Eller en purung Bradley Cooper, der spiller Jake, som Carrie møder på en bar en aften, hvor de fire veninder er ude at leve deres bedste singleliv på en salsabar? Episoden rummer det hele.

2. I Heart NY (S4, E18)

Denne episode er en slags kærlighedserklæring til New York efter terrorangrebet 11. september 2001 – også selv om episoden er filmet, inden angrebet fandt sted. New York er som en femte hovedkarakter i serien, så det er en smuk gestus at tilegne episoden til byen, der aldrig sover.

Samtidig rummer episoden et par vigtige milepæle: Miranda føder Brady, Carrie siger – igen – farvel (i de mest fantastiske par frynsesko!) til Big med hestevognstur i Central Park, Charlotte begiver sig ud på datingmarkedet efter det forliste ægteskab med Trey, og Samantha tager Richard i at være utro. Der er en rørende, næsten melankolsk, stemning over episoden, og det klæder den.

3. Luck Be an Old Lady (S5, E3)

Igennem serien er der flere ferieepisoder, hvor de fire veninder kortvarigt forlader New York, og en af de bedste af dem er den med Atlantic City og Charlottes 36-års fødselsdag. Carrie er netop blevet brændt af på en blind date, Miranda skal være væk fra Brady for første gang, og Charlotte er så bange for at ende som en ”old maid”, at hun giver sig selv en (lidt for) frisk kasino-make-over.

Men det er Samantha, der er kronen på værket i fuldt firspring op ad trapperne iført en delikat perle-G-streng! Episoden ender med en uglamourøs bustur hjem til New York, der på fineste vis hylder de fire veninders alsidige venskab.

4. The Post-It Always Sticks Twice (S6, E7)

Sæson seks rummer både store sorger og glæder, og denne episode er et godt eksempel på spændvidden i sæsonen. Det hele starter med Bergers – nu ikoniske – post it-seddel med ordene ”I’m sorry. I cant. Don’t hate me!”

Men på bedste vis formår episoden at vende Carries post it-nedtur til en virkelig morsom bytur. Her genvinder Miranda selvtilliden efter fødslen pga. et par velsiddende skinny jeans. Samantha må erkende, at hun måske føler mere for Smith, end hun troede. Charlotte slutter endelig fred med, at brylluppet med Harry er hendes andet. Og Carrie bliver nær arresteret for at ryge en joint på åben gade.

5. An American Girl in Paris (S6, E19 og 20)

Seriens to afsluttende episoder binder en flot sløjfe om alle karakterernes individuelle storylines, og man føler, at man kan tage afsked med dem præcis på den måde, man havde håbet (medmindre man er indædt Aidan-tilhænger).

Inden ”the happy ending” skal Carrie dog gå så grueligt meget igennem i Paris, at selv ikke det ene ikoniske outfit efter det andet synes at kunne redde hende. Men byernes by må se sig slået af det store æble, og Petrovski ligeså af Mr. Big. Både Bigs kærlighedserklæring: ”It took me a really long time to get here, but I'm here. Carrie, you're the one,” og den allersidste scene, hvor Carrie overrasker veninderne på stamcaféen i New York, gør én varm om hjertet – også ved gensyn her knapt 25 år senere!

Del artikel

Mest læste