Serier | Guides

5 scener, hvor ’And Just Like That …’ var ’Sex and the City’ værdig – og en række ønsker til sæson 2

Af
Signe Bjørg Granberg
13. marts 2023
And just like that sæson 2
Vi har store forhåbninger til anden sæson af 'And Just Like That ...', hvor Sarah Jessica Parker stadig spiller rollen som Carrie Bradshaw / Foto: HBO Max

Del artikel

Hvordan videreudvikler man ’Sex and the City’ næsten 25 år efter premieren? HBO Max har med ’And Just Like That …’ gjort et forsøg, og trods en skrantende første sæson er der måske stadig håb for serien.

Da Sex and the City udkom for 25 år siden, blev serien et verdensomspændende fænomen. Skildringen af sex, og mere specifikt kvindelig seksualitet, var decideret banebrydende, og serien var med til at kickstarte HBOs seriedominans.

I 2021 vendte serien så tilbage i ny indpakning og med den nye titel: And Just Like That … Hovedkaraktererne Carrie, Miranda og Charlotte var tilbage i høje, men lidt mere komfortable, hæle i New Yorks gader, og vores seerlykke var gjort. Bortset fra, at det var den langt fra!

And Just Like That fik nemlig en hård medfart af de fleste anmeldere og ikke mindst af den oprindelige series trofaste fans. Hvad gik der galt? Og var det hele virkelig SÅ galt? Vi har kigget på, hvilke scener fra første sæson af And Just Like That, der faktisk formåede at ramme Sex and the City-ånden, og hvordan anden sæson muligvis stadig kan nå at redde noget af æren.

(Obs! Hvis du endnu ikke har set første sæson af And Just Like That …, advarer vi om spoilers i det følgende)

1. Samantha – den bedste af dem alle, selv in absentia (episode 2)

Det har længe været offentlig kendt, at Kim Cattrall, der spiller Samantha i Sex and the City, og Sarah Jessica Parker, der spiller Carrie, har haft deres uenigheder. Til stor ærgrelse for de fleste betød det, at Cattrall ikke vendte tilbage til sin ikoniske rolle, og det er synd og skam for drivkraften og dialogen (og sex-scenerne!) i serien.

Men hvis ja-hatten skal på, er præmissen i And Just Like That … om, at selv stærke venskaber kan forgå, isoleret set acceptabel. Helt væk er Samantha da heller ikke, og hun giver indirekte nogle af seriens bedste øjeblikke via en kontinuerlig sms-korrespondance med Carrie og i den rørende scene til Bigs begravelse, hvor hun har sendt blomster og et kort.

2. Natasha – mere end en forsmået ekskone (episode 3)

Efter Bigs død finder Carrie ud af, at Big har efterladt en stor sum penge i sit testamente til ekskonen Natasha. Det leder til en slags ”face off” mellem de to kvinder, men på en mindre dramatisk måde (læs: Ingen falder ned af en trappe og slår en tand ud!), end man kunne have frygtet.

Faktisk er samtalen på cafeen mellem Carrie og Natasha en af de mest jordnære og ægte sekvenser i serien, og den gør det klart, at Natasha rummer stor dybde og er meget mere end en forsmået ekskone. Scenen får tilmed Carrie til at fremstå relaterbar og sympatisk, og de sider af hende er ellers ikke dem, vi normalt ser mest til.

3. Carrie, Charlotte og Miranda – picnic med et twist (episode 6)

I Sex and the City går der stort set ikke et afsnit uden, at veninderne mødes til brunch/frokost/middag for at vende stort og småt. Ofte er det ved disse lejligheder, at dialogen er allerbedst og afføder one-liners, som stadig kan gøre én varm om meme-hjertet den dag i dag ("Shall we get more coffee or shall we get two guns and kill ourselves?”)

I And Just Like That … er det bedste eksempel på en vi-mødes-og-sladrer-over-frokosten-scene den picnic, hvor Miranda fortæller de andre to om forholdet til Che Diaz. Scenen er ikke helt uden problemer, men den viser alligevel, hvordan de tre veninder, trods forskelligheder og uoverensstemmelser, altid har hinandens ryg.

4. Steve og Carrie – begyndelsen på et smukt venskab? (episode 9)

Det er ikke mange scener, Carrie og Steve har haft alene i tidens løb, og måske er det netop derfor, at episoden, hvor hele banden mødes i Brooklyn for at hjælpe til med renoveringen af et krisecenter, fungerer så godt. Miranda har kort tid forinden bedt om skilsmisse fra Steve, for i stedet at give forholdet til Che Diaz en chance, og smerten, der lyser ud af Steve i hele hans ageren, er dybt rørende.

Godmodig, som han er, prøver han at være overbærende og bakke Miranda op, men han har mistet sit livs kærlighed, og han er knust. Med malerpensler i hånden, sørger han og Carrie begge over tabt kærlighed og får os alle til at holde endnu mere af Steve (og også lidt mere af Carrie) – selvom Steve og Miranda som par måske aldrig var meant to be!

5. Big – kondicyklens forbandelse (episode 1)

Med al den omtale optagelserne til And Just Like That … fik inden premieren, var det et under, at produktionsholdet formåede at holde Bigs død hemmelig. Der blev tilmed filmet falske scener med Chris Noth, der spiller Big, for at dække over karakterens skæbne. Derfor er overraskelsen også stor, da Big dratter om på kondicyklen midt på badeværelset allerede i seriens første episode.

Meget kan man mene om Big – og om Carrie og Big som par – men scenen, hvor der krydsklippes mellem koncerten og Bigs endeligt, som kulminerer med, at Carrie finder ham hjælpeløs på badeværelsesgulvet, må alligevel have rørt selv den største Aidan-entusiast derude.

Og hvad så nu?

Nu venter vi på anden sæson med blandede følelser. For And Just Like That … fejlede på adskillige punkter, hvis man har Sex and the City in mente. De progressive, bramfri og inspirerende kvinder, vi lærte at kende i den oprindelige serie, var pludselig gjort til nogle akavede, ’gamle’ damer ude af trit med virkeligheden.

Hvorfor er Carrie ikke dronningen af Instagram? Hvorfor er Miranda ikke storforbruger af podcasts? Og hvor blev al sexen af? Kan vi anno 2023 ikke tåle at se kvinder på 50+ have sex?

Samantha kommer ikke tilbage, men det ville klæde serien at lade hendes energi og livssyn smitte af på manuskriptet til anden sæson. Og selvom det var fantastisk at se langt mere diversitet, end den oprindelige serie kunne præstere, var mange scener og storylines overfortalte og karikerede.

Lidt mere tillid til både karaktererne og seriens publikum burde ikke være for meget forlangt. Håbet lever i hvert fald lidt endnu!

Del artikel