Serier | Guides

5 spændende dokumentarer om krig og Putin

AfDaniel Lindekilde Engberg
24. januar 2023
5 spændende dokumentarer om krig og Putin
Putin - En russisk spionhistorie / Foto: DR

Del artikel

Krig og Putin har været på alles læber, siden Rusland invaderede Ukraine i februar 2022. En konflikt, der har varet længe og været længe undervejs.

Som det er med dokumentarer, viser de kun et udsnit af virkeligheden. Det udsnit, som instruktøren gerne vil vise. Med det in mente, så lad os se nærmere på fem dokumentarer, der går tæt på Putin, Rusland og den længevarende konflikt, landet har haft med Ukraine.

Putin: The New Empire


Putin: The New Empire

Med analyser fra journalister, politiske analytikere og historikere går vi tæt på Ruslands udvikling og det nationalistiske verdenssyn, russerne har fået siden USSRs fald. Dokumentaren fremstiller Putin og Rusland i et noget sympatisk lys vil mange nok sige, og ser man den uden nogen kritisk sans, virker det også sådan. Set fra den vinkel at dokumentaren giver historisk kontekst set igennem det russiske folks øjne, kan man begynde at fornemme hvorfor tingene står til, som det gør i Rusland.

Det skyldes (kan du måske forestille dig) i meget betydelig grad Putin, der står som bannerfører for den russiske selvforståelse. Igennem dokumentaren får man en forståelse for, hvorfor det russiske folk er så vilde med Putin, og den fare det medfører.

Putin: The New Empire kan streames på Prime Video.

Putin – Ruslands nye Zsar


Dokumentaren vil også vise, hvordan det kan påvirke en person, når han får stort set ubegrænset magt, og på samme tid er elsket af en stor del af befolkningen. Den professor i neurovidenskab, der medvirker, beskriver det i hvert fald som en yderst farlig cocktail.

Putin – Ruslands nye Zsar går som sagt ikke meget i dybden og gengiver begivenheder med indsigt fra folk, der har været tæt på ham. Tidligere ministre, personlige spindoktorer og kandidater, der har stillet op mod Putins præsidentskab.

Hvis du vil have et dybdegående indblik i Putin som person, er dette ikke dokumentaren for dig. Den kan nærmere beskrives som en et times crash course.

Putin – Ruslands nye Zsar kan streames på DRTV.

Putin – En russisk spionhistorie


I anden del ser vi, hvordan Putin langsomt tager form som den person, vi kender i dag, med alt det dårlige der hører med. Der er ikke mange grænser, som Putin ikke vil overskride, men han skal stadig overholde forfatningen. Den siger, at man ikke kan sidde som præsident i mere end to sammenhængende perioder. En grænse, han ikke bryder.

I den sidste del ser vi, hvordan Putin strammer sit greb om Rusland, og hvordan situationen bliver, som vi kender den i dag. Ud over den åbenlyse fakta om, hvordan historien har gået sin gang, bliver der gættet kvalificeret på hans motiver af en stribe af journalister og politikere.

Hvis du vil have en dokumentar, der går tæt på Putin og hans virke, er Putin – En russisk spionhistorie dokumentaren for dig.

Putin – En russisk spionhistorie kan streames på DRTV.

Olegs krig - en barndom i krigens skygge


Olegs krig - en barndom i krigens skygge

Krigen i Donbass-regionen i Ukraine har stået på i flere år, og mange er flygtet fra regionen. To af dem, der er blevet, er 10-årige Oleg, der har mistet sine forældre og derfor bor sammen med sin bedstemor. På trods af krigen formår Oleg stadig at være et barn i ånden, men krigens alvor har også sat sig på ham.

Skud og bomber er blevet hverdag for regionen og at se det være hverdag for et barn, der ikke 100 procent forstår, hvad der sker omkring ham, for slet ikke at tale om hvorfor, er utroligt effektivt.

Olegs krig - en barndom i krigens skygge kan streames på Filmstriben.

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom


Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

Dokumentarens helt store fordel er den mængde af materiale, filmholdet har fået adgang til. Den har, hvad der skal til, for at vise alt de forfærdelige ting, der skete i de 93 dage, dokumentaren dækker. Den lægger ikke skjul på noget. Folk bliver skudt, lemlæstet og mere for åben skærm.

Hvad Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom ikke giver meget af er historisk kontekst. Den dækker de 93 dage med det underlæggende tema om, at et samlet folk står stærkere end den regering, der burde tjene folkets ønsker.

Del artikel

Andre Serier | Guides