Serier | Guides

7 klassikere du kan krydse af i ferien

AfSteffen Lomholt Pedersen
1. juli 2020
Foto: Mad Men/FX

Del artikel

Sommerferien er lig med et tomt skema, hvor der er masser af tid til at få binget de allernyeste tv-serier. Alternativt kan du selvfølgelig også dykke ned i én af de klassikere, som folk bliver ved med at bringe op. Fordelen her er selvfølgelig, at alle sæsonerne som regel er tilgængelige fra start – så kan du altid lyve bagefter ferien og sige, du så med, da serien stadig var højaktuel. Derfor får du her vores bud på syv klassikere, der hver især er blandt de bedste i deres genre.

Band of Brothers


Kan streames på HBO Nordic

Er du det mindste interesseret i historie og 2. verdenskrig, så giver Band of Brothers dig et fantastisk indblik i nogle af de udfordringer og strabadser, som de amerikanske faldskærmssoldater måtte gennemleve i løbet af deres tid ved fronten.

Serien har en enorm høj produktionsværdi, hvilket blandt andet skyldes, at det er Tom Hanks og Steven Spielberg, der står bag kameraet – og begge to var selvfølgelig også involverede i Saving Private Ryan. Band of Brothers er baseret på virkelige hændelser, hvor vi i begyndelsen af hvert afsnit hører de rigtige veteraner sætte ord på deres oplevelser. Den skal ses!

LÆS OGSÅ: Top 5: Historiske serier på HBO Nordic

The Sopranos


Kan streames på HBO Nordic

Der er et eller andet med at se folk på skærmen, der bryder loven. Det er i hvert fald omdrejningspunktet i et hav af tv-serier og film, og flere af dem er virkelig, virkelig gode. Der er for eksempel Breaking Bad, Boardwalk Empire, The Wire, Fargo, Dexter og Ozark. Der er dog én tv-serie i den genre, der altid vil skille sig ud – og det er The Sopranos.

LÆS OGSÅ: The Sopranos vender tilbage som film

En helt eminent tv-serie, der på mange måder var fuldstændig banebrydende, da det første afsnit blev sendt i 1999. Serien fik seks sæsoner. De handler alle om mafiabossen Tony Soprano, der mildt sagt kæmper med at finde den rette balance mellem familie og job. Slutningen kan diskuteres – og bliver det stadig i dag – men resten kan slet ikke anbefales nok. Se den!

The X-Files


Kan streames på Apple TV+

The X-Files er efterhånden blevet synonym med science-fiction. Serien handler om to FBI-agenter, der – som navnet indikerer – får sagerne med alle de fortrolige dokumenter.

Den første agent er Fox Mulder, spillet af David Duchovny, der senere fik hovedrollen i tv-serien Californication. Mulder er typen, der tror på aliens og aldrig blankt afviser konspirationsteorierne. Hans makker, Dana Scully, bliver spillet af Gillian Anderson, som du måske efterfølgende har set i Hannibal, American Gods eller The Crown.

Scully er nærmest Mulders modsætning. Hun er skeptisk, kalkulerende og tror på, at der altid er en videnskabelig forklaring. Tilsammen er de det perfekte makkerpar, og det er utroligt underholdende at følge deres “back-and-forth”, imens de arbejder. Særligt de første sæsoner er gode.

Seinfeld


Kan streames på C More, Amazon Prime Video og Viaplay

Selvom det er mere end 30 år siden, at serien udkom, så er Seinfeld stadig i dag en af de mest højtbesungne komedieserier. Serien har efter sin tid haft en kæmpe indflydelse på hele komediegenren – og har det stadig i dag. Bevares, der fandtes komedieserier før Seinfeld, men hvor M*A*S*H handler om Vietnamkrigen og Cheers om livet på en bar, så handler Seinfeld i store træk bare om almindelige hverdagsbegivenheder for en gruppe venner i New York.

Nogle af vittighederne i serien fremstår måske ikke helt så skarpe, som de gjorde engang, men serien er stadig rigtig sjov. Måske et godt bud, hvis du allerede har set Venner igennem 117 gange.

Mad Men


Kan streames på HBO Nordic, Blockbuster og Netflix

Mad Men er en af de tv-serier, der fanger en, hvor du ikke rigtig forstår hvorfor. Den handler om reklamemanden Don Draper, der arbejder for et af de store annoncebureauer i 60’ernes New York. Samtidig følger vi Dons sekretær, hans kolleger og konen derhjemme, hvilket på papiret måske ikke lyder sindssygt spændende.

Alligevel bliver du efter et par afsnit fuldstændig opslugt af denne fantastiske dramaserie, der leverer et super detaljeret tilbageblik i tiden. Don Draper er en fantastisk hovedperson, der er omgærdet af mystik, alkohol og kvinder, og som måske ikke er helt så perfekt, som han først giver indtrykket af.

Sex and the City


Kan streames på HBO Nordic

Carrie, Miranda, Charlotte og Samantha. Hovedpersonerne i Sex and the City var vidt forskellige fra hinanden, men de havde alligevel en kemi som gruppe, der formåede at samle folk omkring fjernsynet, da serien kørte fra 1998 til 2004.

Serien fokuserer på Carrie, spillet af Sarah Jessica Parker, der er forfatter og klummeskribent på den fiktive avis The New York Star. Klummen er opkaldt efter seriens titel, og hvert afsnit tager udgangspunkt i en ny artikel, der handler om alt fra sex og mænd til Carries oplevelser med sine venner.

LÆS OGSÅ: Sex and the City – En serie for rigtige mænd

Serien formår at balancere mellem komik og alvor, når kvinderne det ene øjeblik kæmper med ikke at tabe ansigt, og det næste italesætter aktuelle problemstillinger om blandt andet feminisme, sex og sociale relationer.

Futurama


Kan streames på Viaplay

Futurama er en af den slags serier, hvor du lige får lyst til et enkelt afsnit, men så ender med at binge 4-5 stykker lige i streg. Det er en herlig tegnefilmsserie, der er skabt af Matt Groening – manden bag The Simpsons.

Modsat The Simpsons og nogle af de øvrige animationsserier er humoren i Futurama på sin vis ret tidsløs. Om det så er, fordi serien foregår 1.000 år ude i fremtiden, hvor der findes flyvende biler, aliens og øldrikkende robotter, kan du jo passende selv tage stilling til, imens du ser den. Den er i hvert fald nem at gå til og hylemorsom.

LÆS OGSÅ: 6 serier du kan se frem til på Disney+

LÆS OGSÅ: Nye serier i juli på Viaplay, Apple TV+, C More og Xee

Del artikel