Serier | Guides

Anbefalinger: 6 serier med pomp og pragt

AfClaus Nygaard Petersen
25. oktober 2022
Der er masser af pomp og pragt i Netflix-serien 'Kejserinden'
Foto: Netflix

Del artikel

Vi har støvsuget streaminguniverset og fundet de seks bedste serier til at slukke tørsten hos alle kjole- og hofbal-aficionados.

Findes der noget bedre end overdådige kjoler og storslåede fester i luksuriøse omgivelser? Måske endda krydret med en god gang intriger, sex og mord. Vi elsker de store kostumedramaer, og mens vi venter på den nyeste sæson af The Crown, har vi sammensat en liste med anbefalinger til at få styret dit kostumefix.

Vi kommer langt omkring. Fra det kejserlige Rusland over dekandent sydeuropæisk overflod til amerikansk pompøsitet – der er noget for enhver smag. Der er selvfølgelig ikke plads til alle, og der er blevet cuttet nogle darlings. Downton Abbey og Bridgerton er f.eks. røget i svinget, da der efterhånden ikke kan være nogen, som ikke har set dem.

The Tudors

Vi starter ud i det engelske med historien om den blodige kvindebedårer Henrik 8. – eller Henry VIII, som han hedder i serien. Vi følger ham, fra han er på toppen af sin regeringstid. I skikkelse af charmerende Jonathan Rhys Myers ser vi, hvordan han gør alt, hvad han kan for at sikre sig en mandlig arving til tronen.

Dette inkluderer en håndfuld ægteskaber og et opgør med den katolske kirke, så han kan få sine skilsmisser trumfet igennem. Alternativet er, at konerne får hugget hovedet af på grund af diverse juridiske fiksfakserier.

Serien er fyldt med overdådige rober blandt hoffet og de adelige. Selvsagt er der mange bryllupsfester, hvor diverse engelske katedraler også vises frem fra deres mest flatterende side. Og hvis ikke muligheden for at se selveste Superman, Henry Cavill, som gudesmuk engelsk hertug kan friste, så ved vi ikke, hvad der kan få dig til at se Michael Hirsts (Elizabeth-filmene og Vikings) fremragende serie.

The Tudors kan ses hos Prime Video og Blockbuster

The Borgias

Vi bliver ved det gejstlige med The Borgias. Den titulære familie er under den italienske renæssance en af de største magtfaktorer. Patriarken Rodrigo bliver valgt som pave og bruger sine børn til at cementere sin position. Enten ved at gifte dem bort i allianceægteskaber eller dræbe sine umiddelbare konkurrenter.

Virkelighedens Borgias var omgivet af mystik og rygter angående incest. Serieskaber Neil Jordan (Interview with a Vampire) dykker også ned i den sladder, som måske alligevel havde noget merit. Det frodige italienske landskab gør sig godt for amoriner og snigmord, vævet indimellem de ekstravagante kjoler, som kun italienerne kan lave dem.

Desværre blev serien stoppet, før den planlagte fjerde og sidste omgang, så den slutter kraftigt på en cliffhanger. Ser man bort fra den aber dabei, er der masser af intriger og middelhavs-lækkerhed fra en af de mest interessante kunstneriske epoker i verdenshistorien.

The Borgias kan ses hos SkyShowtime

The Gilded Age

Downton Abbey slipper ikke helt sit greb om denne liste. For skaberen Julian Fellowes står nemlig også bag denne amerikanske lækkerbisken. Serien foregår i 1880'ernes New York, hvor en masse nyrige melder deres ankomst på de sociale arenaer.

Og det er bestemt ikke noget, som behager the old money, der finder de nye unødigt vulgære i deres praleri. Tonen er klassisk Downton bare på amerikansk. Det betyder bl.a., at temaer som race og kvindefrigørelse får en mere markant plads i historien, da de passer bedre til tiden og det miljø.

The Gilded Age har også sin egen ældre enke med spyddige bemærkninger i bedste Maggie Smith-ånd. Her er det serie-veteranen Christine Baranski (The Good Wife), der deler verbale håndmadder ud, så selv den mest selvsikre rigmandsfrue, bukker nakken af frygt.

The Gilded Age ses hos HBO Max

Kejserinden

Tilbage på det europæiske fastland går turen videre til det østrigske hof og kejserinde Elisabeth. Netflix’ serie Kejserinden skitserer de mange konflikter, som den 16-årige unge kvinde møder, da hun bliver en del af den kejserlige familie.

Der er affærer en masse på kryds og tværs af familierelationer, hvor Elisabeths svigermor også er hendes tante. Så det er med at holde tungen lige i munden for at holde styr på det hele.

Vi kommer også omkring de russiske, tyske og franske hoffer og sågar komponisten Johann Strauss dukker op samt et hav af mere eller mindre kendte adelige. Revolutionen lurer også under overfladen og truer de velstående herskabers levevis. Med seks letfordøjelige afsnit kan man snildt sende sig selv mentalt til hofbal henover en weekend.

Kejserinden kan ses hos Netflix

The Great

Apropos Rusland, så er netop dét land i fokus hos The Great. Der bliver taget lidt større kreative friheder med de historiske fakta, når Katarina den Stores (Catherine the Great) vej til magten bliver fortalt.

Med de to Hollywoodstjerner Elle Fanning og Nicholas Hoult i hovedrollerne som henholdsvis Catherine og gemal kejser Peter, bliver der vist masser af russisk rigdom frem. Tilsat en solid dosis kulsort humor bliver det depraverede royale miljø hudflettet til grinagtige højder.

Ægteparret afskyr hinanden, og det er fantastisk sjovt at se hende plotte forskellige måder at slå sin tarvelige husbond ihjel på. Tyske fyrster og det svenske kongepar dukker også op, hvor uforlignelige Gillian Anderson (X-files) spiller tysk kongelig og Jason Isaacs (Harry Potter) er den berømte russiske kejser, Peter den Store.

The Great kan ses hos HBO Max

Versailles

Når det kommer til dekadent overflod, er der næppe nogen, som overgår solkongen Louis XIV af Frankrig. Efter en masse interne skærmydsler beslutter kongen at rykke sit hof væk fra Paris til Versailles. Serien viser renoveringen, som i sidste ende gør den overdådige bygning til en af de mest ekstravagante i verdenshistorien.

Men bag alt glitteret er der masser af konflikter mellem de noble franskmænd, hvor også udenrigspolitiske problemer er en konstant pine for monarken.

Versailles er guf for alle frankofile, hvad enten man er til periodens mode, kunst eller sociale dynamikker. Og det sjovt at se, hvordan en af nutidens største turistattraktioner engang var centrum for storpolitisk rænkemageri og betagende kærlighedsaffærer.

Versailles sæson 1 kan ses hos Blockbuster

Del artikel