Serier | Guides

ANN’befalinger: Psst, har du tjekket disse oversete serier ud?

Af
Ann Lind Andersen
3. marts 2023
oversete serier
Bridget Everett som Sam og Jeff Hiller som Joel i serien 'Somebody Somewhere' / Foto: HBO Max

Del artikel

I denne måned får du Ann Lind Andersens bud på serier, der er blevet overset, men som bestemt er et kig værd. 

Livet som serieanmelder er aldrig kedeligt, for der er altid en ny serie, der lige skal ses. Ofte på grund af arbejde. Men så er der de serier, man enten får anbefalet af andre, eller som er blevet hypet i udlandet, men ikke har fået nævneværdig omtale i de danske medier.

Serier, jeg skriver på min ‘to do-liste’, som jeg skal huske at se, når jeg får tid. Og så sker det glædelige indimellem – ikke altid – at en serie overrasker positivt og endnu sjældnere, at man opdager en lille funklende juvel, der har ligget og gemt sig i smykkeskrinet. Her kommer nogle af de serier, som er blevet overset, men som jeg selv har haft stor fornøjelse af.

1. Blindt spor

Der bliver sprøjtet mange krimier ud i England – englænderne elsker krimier, næsten lige så meget som vi gør i Norden. Så det kan være en jungle at finde ud af, hvilke der er gode og mindre gode. Men jeg overdriver ikke, når jeg siger, at Blindt spor (på engelsk Happy Valley) er en af de bedste britiske krimier det seneste årti.

Sæson 1 kom i 2016, og den nye tredje sæson er lige udkommet i Storbritannien og har lagt gader øde. Herhjemme må vi vente lidt, før den kommer på C More og Britbox. Men indtil sæson 3 kan ses, kan du kaste sig over de to første sæsoner, skrevet og delvist instrueret af Sally Wainwright.

Serien følger politichefen Catherine Cawood (Sarah Lancashire) i hendes arbejde i Calder Valley i West Yorkshire. På den personlige front har hun sit at bakse med. En teenagedatter, der har begået selvmord efter en voldtægt, men som nåede at føde det barn, der kom ud af voldtægten. Imod hele familiens ønske, har Catherine taget barnebarnet, Ryan, til sig, og han er noget af en udfordring og kræver ekstra pleje.

Da der sker en kidnapning, kommer Catherine igen på sporet af sin datters voldtægtsmand, Tommy Lee Royce (James Norton), der på sin side opdager, at han har en søn. Arbejde og privatliv bliver blandet sammen i stærk realisme, hvor karaktererne er skildret så nuanceret, at de føles som levende mennesker, man ville støde på, hvis man tog til West Yorkshire. Serien har vundet en BAFTA for hver sæson og det er fuldt fortjent.

Blindt spor sæson 1-2 kan ses på C More. Sæson 3 er for nylig udkommet på BBC, men kommer først herhjemme senere på året.

2. Abbott Elementary

Denne serie er både rost og meget set … i USA. Og vandt også Emmy-priser ved den seneste uddeling, både som serie og for skuespilpræstationerne. Herhjemme er den gået under radaren, men er klart værd at se. Især hvis man er til mockumentary-serier a la The Office, som den har flere lighedstræk med. De ansatte på en skole i Philadelphia, der har flest sorte elever, taler til og kigger i kameraet, til det dokumentarhold, der angiveligt skal følge livets gang på en skole som Abbott Elementary.

Hovedkarakteren er den nye, naive 2. klasses-lærer Janine, der begynder med store idealer og forhåbninger om lærergerningen, men må lære et par sandheder om at begå sig blandt eleverne og få noget hård hud. Det er Quinta Brunson, der spiller Janine, og hun er også kvinden bag serien, der under komedieoverfladen sætter fokus på de vilkår, folkeskolelærere har i dag. Et beundringsværdigt projekt, der også rummer mange komiske situationer.

Brunson får uhyre god hjælp fra hele skuespilholdet, hvor især Tyler James Williams som matematiklæreren og Sheryl Lee Ralph som den ældre kollega kan nævnes, og det må betragtes som en ensemble-indsats. Serien er en sitcom med afsnit på knap en halv time, så den er let at se. Samtidig er den både underholdende og har noget på hjerte, så tag endelig en tur til Abbott Elementary.

Abbott Elementary sæson 1-2 kan ses på Disney+.

3. The Devil’s Hour

Når man gentagne gange får at vide, at en serie er god, er man jo nødt til at tjekke den ud, hvis man er sådan en som mig. Og det var, hvad der skete med The Devil’s Hour. I udenlandske medier er den ret rost, og en britisk avis skrev sågar, at Peter Capaldi (tidligere Doctor Who), der spiller skurken i serien, er den mest skræmmende skuespiller på jorden i den rolle.

Inden man får glimt af Capaldi, møder vi dog først Lucy Chambers, spillet alsidigt og overbevisende af Jessica Raine. Lucy er en helt almindelig socialrådgiver, der arbejder med udsatte familier og børn, men hver nat præcis kl. 3.33 vågner hun af sine mærkelige mareridt. Timen mellem kl. 3 og 4 bliver kaldt ‘djævlens time’, opdager hun, og måske er hendes mareridt ikke mareridt, men visioner. Spørgsmålet er bare, om de er visioner af fortiden eller af fremtiden?

Da hun samtidig bliver sat i forbindelse med en række brutale mord og derigennem møder politidetektiven Ravi Dhillon (Nikesh Patel), sker der for alvor mystiske ting for hende og hendes aparte lille søn, der tilsyneladende ingen følelser har. Som man måske kan fornemme, er det en serie, der ligger i grænselandet mellem thriller og det overnaturlige, og den præmis skal man selvfølgelig synes er fed for at kunne lide serien. For mig, der ikke er supervild med det overnaturlige – mest fordi det ofte bliver brugt som et letkøbt element for at peppe stemningen op – er der nu tilpas meget psykologi, også til at spændingen holder. Og flere steder i de første afsnit er der virkelig god uhygge. Hvis serien falder i din smag, kan du glæde dig over, at sæson 2 er bekræftet.

The Devil’s Hour sæson 1 kan ses på Prime Video. Sæson 2 er bekræftet.

4. Somebody Somewhere

Endnu en serie, der er gået stærkt under radaren herhjemme, er Duplass-brødrenes Somebody Somewhere med komikeren Bridget Everett, der løseligt har skabt serien over sit eget liv. Serien er en sitcom med syv afsnit på ca. 25 minutter og foregår i Manhattan. Manhattan, Kansas, vel at mærke. Derude, hvor smækbukser er hverdagsbeklædning, mens pickuppen står i garagen, og hvor den eneste underholdning er det ugentlige kirkebesøg.

Det er herude, den nogle-og-40-årige Sam bor, tæt på sine forældre og sin gifte søster. Selv er hun i en midtlivskrise og stadig i sorg over sin anden søsters død. Da hun på sit nye arbejde møder en kollega, Joel, spillet af forrygende Jeff Hiller, som man virkelig lærer at holde af i serien, begynder hun langsomt at komme ud af sin skal.

Ligesom Abbott Elementary er serien båret af en stærk ensemble-præstation, hvor især Mike Hagerty, der spiller Sams farmer-far, må fremhæves. Sørgeligt nok døde Hagerty sidste år, og hvordan serien skriver sig udenom ham, må vi se, når den vender tilbage med sæson 2 i april. Indtil da kan man følge med i livets fortrædeligheder i Kansas og få sig et par gode grin undervejs.

Somebody Somewhere sæson 1 kan ses på HBO Max. Sæson 2 får premiere 23. april.

Del artikel

Andre Serier | Guides