Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Abbott Elementary’ er en livsberigende komedieserie

Af
Claus Nygaard Petersen
28. februar 2023
Abbott Elementary sæson 2 anmeldelse
Den evigt optimistiske lærer Janine (serieskaber Quinta Brunson) i komedieserien 'Abbott Elementary' / Foto: Disney+

Del artikel

Anden sæson af den prisvindende komedieserie ’Abbott Elementary’ på Disney+ spreder stadig grin, samtidig med at den bygger videre på sin succesformel.

Abbott Elementary sæson 2

Streamingtjeneste: Disney+
Premieredato: 1. marts
Genre: Komedie
Instruktør: Randall Einhorn mfl.
Manuskriptforfatter: Quinta Brunson (serieskaber) mfl.
Medvirkende: Quinta Brunson, Tyler James Williams, Janelle James, Lisa Ann Walter, Chris Perfetti, Sheryl Lee Ralph, William Stanford Davis
Land: USA
Antal afsnit: 22

Hvis du lod The Office foregå på en skole i stedet for et kontor, ville du få Abbott Elementary.

Omdrejningspunktet er den titulære skole i Philadelphia, hvor vi gennem linsen hos et fiktivt kamerahold, følger lærerne i deres dagligdag. Serien er skabt Quinta Brunson, der også spiller hovedrollen som den evigt optimistiske nyuddannede lærer, Janine.

Første sæson blev en kæmpe succes, som blev nomineret til seks Emmy’er og vandt to, herunder for 'bedste manuskript i en komedieserie' til Brunson.

Populariteten har først og fremmest haft den effekt, at der er kommet flere afsnit i anden ombæring. Modsat første sæsons 13 afsnit, er der nu hele 22 styks. Og det er udelukkende godt nyt.

For niveauet fra den fremragende første sæson bibeholdes og højnes endda.

Verdens bedste eftersidning

Som i alle klassiske komedieserier – Venner, Sam’s bar, The Office etc. – er en af hovedhistorierne en romance. Janine og kollegaen Gregory (Taylor James Williams) har et godt øje til hinanden. Men selvfølgelig er det ikke bare lige til. Skiftevis er de i forhold med en anden, og når det endelig ser ud til, at nu skal muligheden opstå, er tør de ikke at tage det store skridt og blotlægge deres hjerter.

At de to har kemi og vil være perfekte sammen, er man aldrig i tvivl om. Begge har den her charmerende nørde-energi, hvor man ikke kan gøre andet end at holde af dem. De er ikke voksen-børn, som andre serier til tider kan forfalde til at gøre deres personer til. De er passionerede og bliver derfor de lidt akavede lærer-typer, som stadig er i gang med at finde deres fodfæste.

Modsætningerne er de erfarne Melissa (Lisa Ann Walter) og Barbara (Sheryl Lee Ralph). Hvor førstnævnte har en fyrigt temperament og mulige mafiaforbindelser, er sidstnævnte legemliggørelsen af ro. Broadwaystjernen Sheryl Lee Ralph fanger elegant varmen hos børnehaveklasselæreren, der med snusfornuft og tilstedeværelse er et fyrtårn på skolen.

Kontrasten er selvsagt Janine og historielæreren Jacob (Chris Perfetti), som gør alt for at blive set som en cool lærer. Omvendt giver det også udslag i, at han prøver for hårdt. Et forsøg på at lave en podcast sammen med nogle elever og Gregory bliver en miserable oplevelse for alle på nær ham. For i Jacobs vision skal den være ligesom forbilledet This American Life, og hvis ikke drengene leverer det, så klipper han det bare til. Og det giver problemer.

Sådan forløber de fleste afsnit. Med en kombination af lukkede historier og længere forløbende plotlinjer, som har indflydelse på personernes hverdag.

Verdens værste chef

Vanviddet skabes som regel af inspektøren Ava (Janelle James). En frisk hustler-type, der egentlig ikke burde bestride den position. Men hun har afpresset formanden for skolebestyrelsen – præsten i hendes lokale kirke – da hun fandt ud af, at han havde en affære.

James er fantastisk i rollen, hvor man får associationer til Steve Carells vidunderlige klaphat, Michael Scott, fra The Office. Selvom man det meste af tiden tænker, at hun er fuldstændig inkompetent, kommer der de velvalgte øjeblikke, hvor hun går ind og er den ultimative chef.

Kombineret med den mystiske og smågale/-geniale pedel, Mr. Johnson (William Stanford Davis), er der ligeligt med leveringsdygtige personer til underholdningen.

Som noget nyt bliver der også lanceret en decideret skurk. Draemond Winding (Leslie Odom Jr.) er leder af nogle privatskoler, en af Barbaras tidligere elever og har en ambition om at indlemme Abbott Elementary i samlingen.

Det er et element, der taler glimrende ind i seriens overordnede 'de store mod de små'-fortælling om, hvordan sammenhold kan overkomme de fleste udfordringer. Og det er netop dér, at Abbott Elementary udmærker sig.

Den positivitet og ukuelighed, som bliver lagt for dagen, er så livsberigende, at det næsten overgår Ted Lasso. For man bliver glad af at se et afsnit af Abbott Elementary. Hvor en serie som Shrinking blander drama ind i komikken, er Disney+-serien her langt mere rendyrket i sin tilgang til sitcom-genren.

Det handler om at smile, og det er der garanti for, at man gør med Abbott Elementary.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser