Serier | Guides

Guld fra gemmerne: 3 oversete serier på HBO Max

AfSigne Bjørg Granberg
6. december 2022
The Night Of
Fra miniserien 'The Night Of' / Foto: HBO Max.

Del artikel

HBO Max’ bagkatalog indeholder mange af historiens allerbedste serier. Alligevel kan det nogle gange være svært at vælge, hvad man skal kaste sig over. Vi har fundet lidt anderledes titler frem fra arkivet, som du med fordel kan starte på allerede i dag.

Insecure (2016)


Hvis ikke du allerede har stiftet bekendtskab med skuespiller, serieskaber og komiker Issa Rae, er det på høje tid. Du kan passende starte med Insecure – Raes HBO-dramady i fem sæsoner, som hun selv har skabt og spiller hovedrollen i.


Insecure følger Issa Dee (en alter ego-version af Rae) og hendes slæng af venner i Los Angeles. På fornem vis formår serien at skildre det sorte miljø i L.A. på en både skarp og humoristisk måde. Og man får som seer et mere nuanceret billede af, hvordan det er at være sort i USA. Forfriskende er det også, at Issa som karakter – til trods for seriens titel – ikke er hverken usikker på sig selv, eller lider af mindreværd. Det er ellers ofte kendetegnende for karakterskildringen af kvinder i 20’erne i diverse serier. Issa tumler med en masse ting, som hun er i tvivl om. Men når hun skal tage en vanskelig beslutning, svælger hun ikke i det – hun stiller sig bare foran spejlet og rapper sig frem til en mulig løsning.


Der er flere stærke bi-karakterer i serien. Ikke mindst Issas bedste veninde, Molly (Yvonne Orji), der arbejder som advokat og giver fantastisk modspil til Issas karakter. Serien har været nomineret til adskillige Emmyer i årenes løb, og der er ingen tvivl om, at vi ikke har set det sidste til Issa Rae – og gudskelov for det!


Insecure sæson 1-5 kan ses på HBO Max.


The Night Of (2016)


Er du til krimiserier med et stærkt plot, der tager nogle vilde drejninger undervejs, er The Night Of miniserien for dig. Det er da heller ikke hvem som helst, der står bag den dystre ”whodunnit”-serie. Hovedforfatterne er nemlig Steve Zaillian (Gangs of New York, American Gangster og The Irishman) og Richard Price (The Wire, The Deuce og The Outsider).


Serien handler om den unge newyorker af pakistansk herkomst, Nas (spillet fremragende af Riz Ahmed, der fik en Emmy for rollen). Nas bliver brændt af på vej til en fest på Manhattan, men bestemmer sig for at tage afsted alligevel i sin fars (lånte) taxa. På vejen gør han et kort stop, og da hans taxaskilt lyser op, får han ufrivilligt en passager, Andrea, med.


Herfra tager handlingen et hop, og pludselig er Nas mistænkt for mordet på Andrea uden at kunne huske noget som helst fra natten, der er gået. Nas får, i mangel på bedre, beskikket advokaten Jack Stone (spillet af altid geniale John Turturro), og herfra går den dystre jagt på sandheden i et gennemkorrupt amerikansk retssystem i gang.


The Night Of holder spændingen til allersidste afsnit, og selvom tempoet hives lidt ud undervejs, får man fuld valuta for streaming-pengene. Et ekstra lille plus ved serien er, at nu afdøde Michael K. Williams (Omar i The Wire) medvirker i en stærk rolle som den indsatte livstidsfange, Freddy Knight.


The Night Of sæson 1 kan ses på HBO Max.


True Blood


Måske er True Blood ikke just ”overset”, men alligevel fortjener den en plads på listen, fordi den ofte bliver afskrevet til blot at være endnu en underlødig vampyr-serie. Og bevares, True Blood ER fyldt med vampyrer (og andre overnaturlige væsener), og i forhold til det underlødige skorter det ej heller på sex.


Men derudover har True Blood meget mere blod på tanden (!) end dens konkurrenter. Serien er skabt af Alan Ball, der også er manuskriptforfatter til filmen American Beauty og HBO-serien Six Feet Under. Den er adapteret fra en bogserie af Charlaine Harris, men mange karakterer og historier er frit tilføjet serien.


True Blood udspiller sig i sydstatsflækken Bon Temps, hvor servitricen Sookie (Anna Paquin) – der i øvrigt er halvt fe! – forsøger at navigere i hverdagens strabadser. I Bon Temps lever mennesker og overjordiske væsener side om side, bl.a. takket være opfindelsen af det falske blod ”true blood”, som gør, at vampyrer ikke bliver nødt til at nedlægge mennesker for at overleve.


Det skorter ikke på drama, mord og kærlighedsforviklinger (læs: sexscener) i True Blood, og selvom serien taber pusten til sidst, er den stadig syndefuldt underholdende undervejs. Desuden vrimler det med dygtige – og absurd attraktive – skuespillere, der foruden Paquin tæller bl.a. Alexander Skarsgård, Joe Manganiello, Jurnee Smollett, Evan Rachel Wood og danske Allan Hyde.


True Blood sæson 1-7 kan ses på HBO Max.

LÆS OGSÅ: De 10 bedste HBO-serier nogensinde

LÆS OGSÅ: Seriebekendelser: OK, jeg indrømmer! Jeg har aldrig set ’The Sopranos’

LÆS OGSÅ: Seriebekendelser: Var der nogen, der sagde guilty pleasures?

Del artikel

Læs mere omHBO Max