Serier | Guides

Av av av: De 3 mest skuffende serier i 2021

AfBrian Mogensen
26. maj 2021
Foto: The Nevers/HBO Nordic

Del artikel

Det er nemt at blive suget med ind i hypen om en ny serie. Trailere, artikler om serien, sladder, lækager og mange andre ting gør, at vi begynder mentalt at bygge vores forventninger op til serien, der venter forude.


Når sandhedens time oprinder, har vi måske nok opbygget noget inde i hovedet, der var større, end det vi fik. Mens fantasiens træer vokser ind i himlen, så er realitetens ranunkler noget mindre ambitiøse, og ”næste afsnit” lyder pludselig ikke helt så tillokkende.

Her er tre serier fra 2021, der virkelig har skuffet.

Clarice


Silence of the LambsHannibal

Det prøver serien Clarice at give et svar på, og med kildematerialet på plads, var det svært ikke at lade forventningerne løbe af med sig.

Men den nye serie bliver en rodet omgang misforstået og fejlslagen fanservice, der ikke når i nærheden af de to film, den forsøger at danne bro mellem.

Det i sig selv er en udfordring. Silence of the Lambs er sublim i stort set alle aspekter, men særligt det intellektuelle forhold mellem Jodie Fosters udgave af Starling og Anthony Hopkins’ vanvittigt imponerende psykopat er i en liga for sig selv. Efterfølgeren Hannibal er en sjusket omgang, der ikke helt har forstået, at jo færre gange, man bruger de makabre scener, jo større effekt har det, når de endelig er der.

I Clarice virker det mest, som om man har taget de dele af begge serier, der ikke virkede, og lagt dem sammen til en serie, der ikke bruger sit ophav til andet end at skabe lidt larm i starten, for så at fortælle sin egen – og markant mindre interessante – historie. End ikke gourmet-hestebønner med en god Chianti kan redde denne Ondskabens Øjne-spin-off fra at drukne i en brønd af middelmådige krimi-klichéer.

Clarice kan ses på Viaplay.


Them


Gennem tiden har vi set mange film og serier, der har vist den sjælsknusende uretfærdighed, som er hverdag for mennesker, der ikke har gjort noget som helst forkert, udover at blive født med den forkerte hudfarve.

Og de senere år er serier som Lovecraft Country - og nu også Them - begyndt at vise, hvordan livet som sort i det ellers så frie USA bedst beskrives som en gyser.

Them er bygget op som en antologiserie a la American Horror Story, og første sæson følger familien Emory, der flytter fra til Los Angeles fra North Carolina i 1950’erne, hvor Jim Crow-lovene satte skarpe skel op mellem hvid og sort.

Her mødes de af en nærmest karikeret væg af idiotisk racisme fra det etablerede småborgerskab i forstaden Compton, da de flytter ind i et nabolag, bestående af indskrænkede hvide mennesker. Men der er mere på spil end bare almindelig racisme.

Det er her, Them hopper af sporet. Der sket lidt for mange ting på samme tid i serien, og selvom det er meget tydeligt, at formålet med at blande almindelig dagligdagsracisme med gyserelementer har været at vise, hvor lidt forskel der er, så når de ikke i mål med det.

Them ender i stedet med at ville for meget, og hvis seriens vigtigste punkter ender med at underkendes sig selv i kampen om at forstærke den generelle tone.

Og samtidig giver det mulighed for at affeje den enormt hadefulde og skammelige opførsel fra nabolagets hvide mennesker som en latterlig og karikeret omgang nabokrig. Eller endnu værre … ren fiktion.

Them kan ses hos Amazon Prime Video.


The Nevers


The Nevers virkelig skulle tage en vanvittig drejning

Der tog vi fejl. For The Nevers har slet ikke taget nogen drejning. Den er stoppet op, og det er faktisk endnu værre.

Serien om Victoriatidens superhelte startede stærkt ud, men i takt med at serien har udviklet sig, har den ikke formået at holde tempoet fra det første afsnit. I stedet for at etablere historiens forskellige plotlinjer og bevæge sig fremad har den valgt at skabe så meget forvirring og rod, at det er svært at finde hoved og hale i, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er.

Hvilket er absolut imponerende, når man tænker på, hvor banale og fortærskede mange af de forskellige plotpunkter er.

The Nevers havde muligheden for at skabe sin helt egen rolle i en verden, hvor der er superhelteserier nok til at fodre svin med, men i stedet drukner den i sin egen ubeslutsomhed.

The Nevers kan ses på HBO Nordic.

Del artikel

Andre Serier | Guides