Serier | Guides

'Black Mirror' og de 4 andre mindf***-serier du skal se

AfKasper
12. november 2020
(Foto: Black Mirror/Netflix)

Del artikel

Black Mirror har allerede vendt vrangen ud på din hjerne, så hvad skal du nu kaste dig over som den næste store mindfuck-serie? Vi har nogle rigtig gode bud på HBO Nordic og Netflix her.


Følelsen, man som per automatik sidder med, når man er igennem endnu et afsnit af Charlie Brookers eminente science fiction-serie Black Mirror.

Hvert afsnit er som en selvstændig historie, der kunne give dig alt fra dystopiske mareridt over hovedløse hunderobotter til hovedrystende målløshed, når terrorister tvinger en britisk premiereminister til samleje med en gris, mens hele seancen transmitteres live worldwide.

Sidstnævnte var i øvrigt seriens allerførste afsnit, før Netflix kom til med budget og store Hollywood-navne.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Black Mirror sæson 5

Men både før og efter Netflix og A-listerne er og står Black Mirror med sine realistiske samfunds- og tech-profetier måske som én af 2010’ernes mest seværdige og vigtige serier. Derfor er der nok også gode chancerne for, at du allerede har trevlet dig igennem alle sæsonerne.

Så hvilken mindf***-serie kan på samme måde vende vrangen ud på din hjerne, efterlade dig med et popcorn hængende løst fra mundvigen mens du sidder tilbage med en grundlæggende følelse af ”a hva’ the f***?!”

Vi har et par bud til dig lige her:

Devs (HBO Nordic)


The BeachEx MachinaAnnihilation

Forventninger, der i den grad blev mødt! Ikke mindst fordi Nick Offerman (Parks and Recreation) var så overraskende godt castet i rollen som tech-guruen, hvis mørkrandede øjne syntes at gemme på dystre og gådefulde hemmeligheder. Hvilket, det skulle vise sig, at de og hans Devs-afdeling da bestemt også gør.

Ligesom tilfældet er det med Black Mirror synes Devs at være en slags vagt-i-gevær-kommentar til det samfund, som tech-virksomhederne og deres guruer får mere og mere indflydelse på og magt over.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i november: Lord Asriel og Lyra fortsætter rejsen

Alt sammen tilsat en række eksistentielle spørgsmål samt et selvmord, der til trods for overbevisende overvågningsbilleder lugter af ’cover up’. Det er i hver fald hovedpersonen Lilys overbevisning. Det er nemlig hendes kæreste, et russisk tech-geni, der eftersigende tager sit eget liv en dag efter, han er startet i Devs-afdelingen.

Et ægte og visuelt smukt mindfuck af en serie!

Dark (Netflix)


Men The Last Panthers (Fransk-britisk), Papirhuset (Spansk) og Israelske Fauda er blot et par af de ikke-amerikanske serier, der har gjort de bange anelser til skamme. Og den Netflix-producerede tyske serie Dark er altså endnu et eksempel her på.

Med børn, der forsvinder i den lille tyske by Winden, 80’er nostalgi, ormehuller samt en potentiel apokalypse, er der tydelige referencer til Stranger Things. men Dark er bare meget mere … ja, dark.

Vi følger en række familier, hvis historie er præget af hemmeligheder, som der kun kan kastes lys over ved at rejse tilbage i tiden, nærmere bestemt årene 1986 og 1953.

LÆS OGSÅ: Rå gangstere eller artige sygeplejeelever?: Nye serier og sæsoner på Viaplay, TV 2 PLAY, C More, Disney+ og Paramount+ i november

En tidsrejse, der kun er gjort mulig af det ormehul, som er opstået under byens kernekraftværk efter de – meget lig det hemmelige efterretningsanlæg i Stranger Things – ikke har fulgt alle reglementerne.

Alt imens bliver vi som seere transporteret dybere og dybere ned i materien af hemmeligheder, indre og ydre kaos samt sandheden om de forsvundne børn i Hawkins … Eller jeg mener Winden!

The Leftovers (HBO Nordic)


LostThe WatchmenThe LeftoversLost

Men med The Leftovers havde Lindelof taget ved lære, og modsat Lost hører The Leftovers tredje og sidste sæson til blandt de allerbedste sidste serie-sæsoner.

Seriens mindfuck-præmis er simpel: Den 14. oktober 2011 forsvinder to procent af jordens befolkning sporløst. Men plottet drejer sig mindre om, hvad og hvorfor det er sket og mere om, hvordan vi reagerer og søger svar, når livet stiller os spørgsmål, der måske ikke findes et svar på.

LÆS OGSÅ: De 9 mest populære serier på Netflix i 2020

Sæson efter sæson bliver det mere og mere absurd, eksistentielt tankevækkende, eksperimenterende og underholdende. Første sæson er god, anden sæson er fantastisk og tredje sæson er helt genial!

Tabula Rasa (Netflix)


I Tabula Rasa møder vi Mie; en ung mor og kone, der, mens hun er lukket inde på et sindssygehospital og lider af hukommelsestab, afhøres af politiet for sin mulige indblanding i en mands forsvinden. Thomas Spectre!

Sammen med Mie kastes vi ind i det mørke, der er Mies hukommelse, mens hun i et slørrede grænseland mellem virkelighed og fantasi prøver at stykke sammen, hvad der er sket mellem hende og Thomas Spectre.

En ægte hjernevrangvrider, der – ligesom Mie – efterlader dig med en dyb tvivl om, hvem og hvad du kan stole på.

LÆS OGSÅ: Kongeligt gensyn: Nye serier og sæsoner på Netflix i november

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO Nordic

Andre Serier | Guides

Mest læste