De 10 bedste krimiserier på DRTV, du kan streame lige nu
Danskerne kan ikke få nok af krimi. Hvad end det drejer sig om film, serier, bøger eller podcasts, er det et emne, der altid fanger interessen.
Gode gamle DR satser benhårdt på kvalitetskrimier, og det er især svært at komme uden om Sverige og England i den forbindelse. Kanalen ligger desværre i visse tilfælde kun inde med den nyeste sæson af en serie – derfor er et par titler blevet sorteret fra på den konto, hvor vi har vurderet, at det har indflydelse på forståelsen af den overordnede historie.
Også flere danske krimiserier er røget i svinget, da de ikke for nuværende er tilgængelige på DRTV.
Mordene i Port Talbot
Vi lægger stærkt ud med den nye britiske krimiserie, Mordene i Port Talbot, der er baseret på virkelige begivenheder.
Serien handler om mordene på tre 16-årige piger tilbage i 1973 i og omkring stålarbejdsbyen Port Talbot. Efter at have ligget uopklaret i tæt på 30 år begynder retsmedicinere omkring årtusindskiftet at kigge på sagen igen. Med de videnskabelige fremskridt indenfor DNA-efterforskning, er der pludselig mulighed for at finde frem til den ukendte gerningsmand, der er kendt som ’The Saturday Night Strangler’.
Serien er toprelevant med sit fokus på, hvordan man bruger DNA til at opklare gamle sager, og den formår at holde fokus på opklaringen fremfor at dvæle ved de grusomme detaljer i forbrydelsen.
Blue Lights
Oftest handler krimiserier om fejlbarlige, men ekstremt intelligente detektiver, men i det irske ensemble-krimidrama, Blue Lights, skildres en gruppe gadebetjentenes urovækkende hverdag.
Serien følger tre rookie-betjente, som skal udstå deres prøveperiode i den nordirske hovedstad Belfast, hvor gangstere og kriminelle grupperinger gør livet surt for både indbyggere og politiet. På glimrende vis skildrer serien både, hvordan prøvelserne udvikler dem som betjente og som mennesker.
Blue Lights' næsten dokumentariske stil og tilgang til politiets arbejde leder tankerne hen på den ikoniske HBO-serie The Wire, og det er jo ikke den værste sammenligning i seriehistorien.
Rejseholdet
Den legendariske, danske serie, Rejseholdet, er naturligvis ikke til at komme udenom, når man taler krimiserier.
Rejseholdet var en en kæmpe seersucces, da den blev vist i sin tid på DR, og serien udmærkede sig også internationalt, da den blev den første danske serie, der vandt en Emmy for Bedste internationale dramaserie i 2002.
Serien er løst baseret på virkelige hændelser og følger et team af efterforskere, der rejser rundt i landet og hjælper det lokale politi med at opklare makabre og dystre sager. Hvert afsnit følger en ny sag, og vi kommer igennem hele efterforskningen, hvor hvert medlem af holdet bidrager med deres særlige egenskaber.
Rejseholdet markerer sig med stærke karakterer og godt skuespil fra hele holdet, anført af Charlotte Fich, Lars Brygmann og Mads Mikkelsen.r
Happy Valley
Ni år, tre sæsoner og 18 afsnit varede blodfejden mellem betjenten Catherine Cawood og vaneforbryderen Tommy Lee Royce (den måske kommende James Bond, James Norton).
Blindt had og raseri var ofte katalysatoren for hændelserne i Happy Valley. Hvad end det drejede sig om den pågældende kriminalsag, sæsonen kredsede om, eller det var mellem de to iltre hovedpersoner.
Det er den formfuldendte historie, som adskiller serien fra mange af de mange. For det virker hele tiden til, at serieskaber Sally Wainwright ved præcis, hvad det hele skal ende med fra første færd, og resultatet er intet mindre end nervepirrende fortælling.
Hændelser ved vand
Man kan naturligvis ikke komme uden om Sverige, når man taler om krimiserier, selv om der også er rigeligt med dansk islæt i denne perle. Omdrejningspunktet er en mordgåde, der strækker sig over flere årtier, og det skumle lille Twin Peaks-agtige samfund, det hele foregår i.
Kerstin Ekmans romanklassiker bliver i seriens seks afsnit en neglebider af et krimidrama.
Anmeldelse: Filmatiseringen af Kerstin Ekmans ’Hændelser ved vand’ bør omgående få klassikerstatus
Pernilla August og døtrene Asta og Alba spiller tre af de bærende roller som henholdsvis den ældre hovedperson Annie Raft, den unge version og Annies voksne datter, Mia. Det er sådan en lille genistreg, som er med til at sælge universet, man ikke kan komme fra, når først man er gået i gang.
Pigerne fra Englandsbåden
Pigerne fra Englandsbåden er baseret på første bog i Lone Theils' populære bogserie om Nora Sand.
Serien følger journalisten, Nora Sand, der er blevet suspenderet fra sit job på en engelsk avis og derfor rejser hjem til Danmark fra London. Hun har lovet sin redaktør at holde lav profil, men da hun får et tip om en gammel sag, kan hun ikke lade være med at undersøge, hvad der er på spil.
Sagen handler om to piger, der forsvandt sporløst fra færgen mellem Danmark og England i midten af 80'erne, og imens Nora efterforsker sagen, forsvinder endnu en ung kvinde.
I rollen som Nora Sand finder man Marie Sandø Jondal, og blandt de øvrige navne på rollelisten er Jesper Hagelskær Paasch, Anna Stokholm og Viktor Hjelmsø.
Serien er lidt af en slowburner og tager sin tid med at opbygge sagen, men den udvikler sig til et dragende og dybsindigt mysterium. Det er er de to serieskabere, Kristine Berg og Arne Berggren, der står bag.
The Fall
Før Jamie Dornan legemliggjorde en af husmorporno-litteraturens mest eftertragtede mænd i form af Christian Grey fra 50 Shades of Grey, bragede han igennem som iskold og dragende seriemorder.
På overfladen er Paul Spector (Dornan) en helt almindelig familiefar, men når mørket falder på, leder han efter ofre i de nordirske gader. Den eneste, som kan stoppe ham, er Stella Gibson (Gillian Anderson), en genial efterforsker, der ikke finder sig i noget som helst, hverken på jobbet eller i privatlivet.
The Fall udmærker sig med sine gode skuespilpræstationer og dragende historie. Fordi vi fra start ved, hvem morderen er, bliver der dvælet mere ved personernes bevæggrunde for at gøre, som de gør, uden at serien forsøger at skabe sympati for Pauls morderiske tendenser.
Vigil – Døden i dybet
Vi skal da også have en klassisk whodunit-serie med på listen. Og når mordet og opklaringen foregår ombord på en militær atomubåd, bliver det endnu mere spektakulært.
En tilsyneladende overdosis kræver efterforskeren Amy Silvas (Suranne Jones) tilstedeværelse på ubåden HMS Vigil. Hurtigt fattes mistanken om, at det er mord, og som opklaringsarbejdet udvikler sig, åbenbarer sig et større internationalt komplot.
Spændingen er til stede i hvert sekund af Vigil’s seks afsnit, hvor også Silvas forhold til sin underordnede og eks, Kirsten Longacre (Rose Leslie) spiller en betydelig rolle.
Drabschef Wisting
Det kan godt være, at Danmark og Sverige ligger foran Norge, når det kommer til at producere stærke krimiserier, men vores naboer mod nord kan altså også godt finde ud af at svinge krimipennen.
Det er den nyere krimiserie Drabschef Wisting et glimrende bevis på. Serien følger efterforskningslederen William Wisting (Sven Nordin), der står over for nogle af sin karrieres vanskeligste sager. Kan han opklare dem før, det er for sent?
Serien er baseret på Jørn Lier Horsts populære romaner.
Kriminalkommissær Barnaby
Der er nogle titler, der er umulige at komme udenom. Og selv om det er noget sporadisk, hvilke sæsoner der er tilgængelige på DRTV, er det ikke så vigtigt, når det kommer til Kriminalkommissær Barnaby.
For det er en af den slags krimiserier, hvor man oftest kan se afsnittene uafhængigt af hinanden, uden at det gør den store forskel.
Den originale kriminalkommissær Barnaby, Tom (John Nettles), er gået på pension, så nu er det fætteren John (Neil Dudgeon), der er den titulære efterforsker, som skal opklare mord i den Midsomer County – som med nu over 20 sæsoner må være et af de områder i England med den højeste mordrate. Hvis du er til Sommerdahl, er Kriminalkommissær Barnaby lige noget for dig.
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: