Serier | Guides

De 10 bedste krimiserier på DRTV, du kan streame lige nu

AfClaus Nygaard Petersen
8. september 2023
Krimiserie guide DRTV
Sarah Lund fra 'Forbrydelsen' helmer ikke før hun har fanget forbryderen, selv om det har store konsekvenser for både hendes arbejdsliv og privatliv / Foto: Tine Harden / DR

Del artikel

Krimifeberen raser i bedste velgående. Vi har derfor fundet frem til 10 fremragende krimiserier, du kan streame på DRTV lige nu.

Danskerne kan ikke få nok af krimi. Hvad end det drejer sig om film, serier, bøger eller podcasts, er det et emne, der altid fanger interessen.

Gode gamle DR satser benhårdt på kvalitetskrimier, og det er især svært at komme uden om Sverige og England i den forbindelse. Kanalen ligger desværre i visse tilfælde kun inde med den nyeste sæson af en serie – derfor er et par titler blevet sorteret fra på den konto, hvor vi har vurderet, at det har indflydelse på forståelsen af den overordnede historie.

Forbrydelsen

krimiserier på DR
Med islandsk striksweater og en målrettethed, ingen kan matche, er Sarah Lund (Sofie Gråbøl) fra 'Forbrydelsen' et ikon inden for krimigenren
Foto: Tine Harden / DR

Vi lægger stærkt ud med en Sofie Gråbøl-serie og endda en af de fremmeste, når det kommer til udbredelsen af nordic noir.

Iklædt sin ikoniske sweater fulgte vi igennem tre sæsoner efterforsker Sarah Lund, mens hun opklarede den ene brutale mordsag efter den anden. Efter en lidt vaklende første sæson, der led under at være på alt for mange afsnit, fandt Forbrydelsen formen til anden sæson.

Det er hårdkogt krimi fra den øverste hylde, hvor jagten på morderen driver serien frem, til det hele kulminerer i et twist, man enten havde set komme på lang afstand, eller som man bliver overrasket over.

Forsvundet – Baptiste

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-07/dr-0324436.jpg
En sag om den forsvundne sexarbejder Natalie bringer den pensionerede politimand Baptiste (Tchéky Karyo) til Red Light District i Amsterdam
Foto: DR

Serien er et spin-off til Forsvundet, der i hver sæson omhandlede et forsvundet barn. Fra at have været en vigtig birolle er efterforskeren Julian Baptiste (Tchéky Karyo) forfremmet til hovedperson.

Igen handler det om forsvundne personer, og den nu pensionerede franske politimand med den forfinede efterforskernæse assisterer de lokale myndigheder, så godt som han nu kan – og det er rigtig meget.

Baptiste er helt klart for dem, som foretrækker deres krimier i den britiske stil – med lidt fransk indflydelse – hvor der ikke kan sættes en finger på håndværket, og mysteriet er en neglebider fra start til slut

Den tynde blå linje

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-07/dr-0699167.jpg
Det går til tider vildt for sig i den spændende svenske politi-krimiserie 'Den tynde blå linje'
Foto: DR / SVT

Har man sagt krimi, er man også nødt til at sige Sverige. Beck og Wallander – og ikke at forglemme Stieg Larssons Milliennium-trilogi – har opfostret mange krimifans.

Nyeste skud på 'svenske panserbasser'-stammen er Den tynde blå linje. En håndfuld nye politifolk bliver kastet i ilden, da de skal sørge for ro og orden i Malmøs gader, der hver dag byder på masser af uforudsigeligheder.

Samtidig kommer vi også med dem hjem i privaten, hvor livet sjældent er harmonisk i lang tid ad gangen. Inspirationen er lige dele amerikansk og britisk, men udfoldelsen af historien i de to sæsoner er utvetydig svensk, når det er bedst.

Happy Valley

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-08/dr-0732761.jpg
Catherine Cawood (Sarah Lancashire) kommer for sidste gang i nærkamp med forskellige kriminelle i den fremragende serie 'Happy Valley'
Foto: BBC / DR

Ni år, tre sæsoner og 18 afsnit varede blodfejden mellem betjenten Catherine Cawood og vaneforbryderen Tommy Lee Royce (den måske kommende James Bond, James Norton).

Blindt had og raseri var ofte katalysatoren for hændelserne i Happy Valley. Hvad end det drejede sig om den pågældende kriminalsag, sæsonen kredsede om, eller det var mellem de to iltre hovedpersoner.

Det er den formfuldendte historie, som adskiller serien fra mange af de mange. For det virker hele tiden til, at serieskaber Sally Wainwright ved præcis, hvad det hele skal ende med fra første færd, og resultatet er intet mindre end nervepirrende fortælling.

Hændelser ved vand

hændelser ved vand anmeldelse
Pernilla August i 'Hændelser ved vand'
Foto: DR

Endnu en svensker til samlingen, selv om der også er rigeligt med dansk islæt i serien. Omdrejningspunktet er en mordgåde, der strækker sig over flere årtier, og det skumle lille Twin Peaks-agtige samfund, det hele foregår i.

Kerstin Ekmans romanklassiker bliver i seriens seks afsnit en neglebider af et krimidrama.

Pernilla August og døtrene Asta og Alba spiller tre af de bærende roller som henholdsvis den ældre hovedperson Annie Raft, den unge version og Annies voksne datter, Mia. Det er sådan en lille genistreg, som er med til at sælge universet, man ikke kan komme fra, når først man er gået i gang.

Kriminalkommissær Barnaby

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-07/dr-0622964.jpg
Selv om det emmer af cozy crime, er der usædvanligt mange mord i det idylliske, britiske område Midsomer County, men heldigvis er kriminalkommissær Barnaby på sagen
Foto: All3Media / DR

Der er nogle titler, der er umulige at komme udenom. Og selv om det er noget sporadisk, hvilke sæsoner der er tilgængelige på DRTV, er det ikke så vigtigt, når det kommer til Kriminalkommissær Barnaby.

For det er en af den slags krimiserier, hvor man oftest kan se afsnittene uafhængigt af hinanden, uden at det gør den store forskel.

Den originale kriminalkommissær Barnaby, Tom (John Nettles), er gået på pension, så nu er det fætteren John (Neil Dudgeon), der er den titulære efterforsker, som skal opklare mord i den Midsomer County – som med nu over 20 sæsoner må være et af de områder i England med den højeste mordrate. Hvis du er til Sommerdahl, er Kriminalkommissær Barnaby lige noget for dig.

Rejseholdet

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-07/rejseholdet1.png
Lars Brygmann og Charlotte Fich som La Cour og Ingrid Dahl i 'Rejseholdet'
Foto: DR

De fleste kan titelmelodien til en af de største successerier fra DR i dette årtusind. Serien gjorde desuden Mads Mikkelsen til hvermandsseje, før filmkarrieren for alvor katapulterede ham til den absolut øverste stjernehimmel.

Med inspiration fra virkelige kriminalsager, rejste Ingrid Dahl og kompagni land og rige tyndt i bestræbelserne på at opklare de mordsager, som de lokale myndigheder ikke kunne gabe over.

Rejseholdet indvarslede også den danske seriesucces i udlandet, da den som den første danske tv-serie nogensinde vandt en international Emmy for bedste dramaserie.

The Fall

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-07/dr-0700718.jpg
Stella Gibson (Gillian Anderson) prøver igennem tre sæsoner af krimiserien 'The Fall' at fange seriemorderen Paul Spector (Jamie Dornan)
Foto: Banijay / DR

Før Jamie Dornan legemliggjorde en af husmorporno-litteraturens mest eftertragtede mænd i form af Christian Grey fra 50 Shades of Grey, bragede han igennem som iskold og dragende seriemorder.

På overfladen er Paul Spector (Dornan) en helt almindelig familiefar, men når mørket falder på, leder han efter ofre i de nordirske gader. Den eneste, som kan stoppe ham, er Stella Gibson (Gillian Anderson), en genial efterforsker, der ikke finder sig i noget som helst, hverken på jobbet eller i privatlivet.

The Fall udmærker sig med sine gode skuespilpræstationer og dragende historie. Fordi vi fra start ved, hvem morderen er, bliver der dvælet mere ved personernes bevæggrunde for at gøre, som de gør, uden at serien forsøger at skabe sympati for Pauls morderiske tendenser.

Ørnen

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-07/8355946.jpg
Ørnen (Jens Albinus) er en af de skarpeste efterforskere, men har også et plaget privatliv i krimiserien af samme navn
Foto: Bjarne Bergius Hermansen / DR

Med lidt frækhed kan man kalde Ørnen for Rejseholdet+, da begge serier omhandler et særligt hold indenfor ordensmagtens rækker, der tager sig af de mest spektakulære sager, som ligger udenfor det almindelig politis kompetencer.

I Ørnen er alt dog på et lidt større og mere internationalt niveau, hvor der også en enkelt decideret hovedperson fremfor et ensemble.

Seriens titulære ørn er efterforskningslederen Hallgrim Halgrimsson (Jens Albinus). Han er skåret efter den velkendte formel om en dygtig politimand med ar på sjælen og rod i privatlivet. Igen var omverden fuldstændig skudt i det danske påfund, og ligesom Rejseholdet blev Ørnen belønnet med en international Emmy for bedste dramaserie.

Vigil – Døden i dybet

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-07/dr-0615895.jpg
Efterforskeren Amy Silva kommer bogstavelig talt ud på dybt vand, da hun skal opklare et mord ombord på en atomubåd i 'Vigil - Døden i dybet'
Foto: ITV / DR

Sidste anbefaling er på sin vis en meget klassisk whodunit, hvem er morderen. Men når mordet og opklaringen foregår ombord på en militær atomubåd, bliver det lidt mere spektakulært.

En tilsyneladende overdosis kræver efterforskeren Amy Silvas (Suranne Jones) tilstedeværelse på ubåden HMS Vigil. Hurtigt fattes mistanken om, at det er mord, og som opklaringsarbejdet udvikler sig, åbenbarer sig et større internationalt komplot.

Spændingen er til stede i hvert sekund af Vigil’s seks afsnit, hvor også Silvas forhold til sin underordnede og eks, Kirsten Longacre (Rose Leslie) spiller en betydelig rolle.

Del artikel

Læs mere omDRTVKrimi

Andre Serier | Guides