Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘Blue Lights’ er et stærkt politidrama fra frontlinjen i Belfast

Af
Christina Munk
8. januar 2024
blue lights anmeldelse
'Blue Lights' / Foto: DR

Del artikel

Var du vild med ’The Wire’, vil du elske ’Blue Lights’ på DR. Serien udmærker sig ved sin rå dokumentariske stil og sine imponerende helstøbte personportrætter.

Blue Lights

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 5. januar 2024
Genre: Krimi, drama, thriller
Instruktør: Gilles Banier
Manuskriptforfatter: Declan Lawn, Adam Patterson, Fran Harris
Medvirkende: Richard Dormer, Katherine Devlin, John Lynch, Siân Brooke, Martin Mccan m.fl.
Land: Irland
Antal afsnit: 6

Oftest handler krimiserier om fejlbarlige, men ekstremt intelligente detektiver som f.eks. den britiske Inspector Morse eller svenske Wallander. Men i det mesterlige irske ensemble-krimidrama Blue Lights, skildres en gruppe gadebetjentenes hverdag.

Vi følger livet på en politistation i det nordlige Irland – Belfast. Hjemsted for ”The Troubles”, den borgerkrigslignende tilstand, som varede fra 1968 til 1998. Social armod og håbløshed hersker i forhold til fremtiden, og et stærkt had til politiet dominerer byen.

Vi følger Annie (Katherine Devlin), Tommy (Nathan Braniff) og Grace (Siân Brooke). De er en måned inde i deres tremåneders prøveperiode. Efter den afgøres det, om de bliver færdigudlært som politibetjente. Arbejdsopgaverne varierer fra en stjålet bil til hustruvold. De sættes ofte i nervepirrende og grænseoverskridende situationer.

Serien skildrer glimrende, hvordan prøvelserne udvikler dem som betjente og som mennesker. Fortællingens seks episoder kredser om de sidste to måneder af deres prøveperiode.

Dokumentarisk stil

Grace er i 40’erne. Hun er uddannet socialrådgiver og bor alene med sin 17-årige søn. Tommy kommer fra en akademikerfamilie og har læst kriminologi. Han er meget usikker og har svært ved at træde i karakter. Annie er meget moden og selvsikker på trods af sin unge alder, men hendes fortid gør hende sårbar.

Kadetterne har en fast udlært betjent – en makker – som de kører rundt sammen med. De mere dramatiske scener blødes op af humoristiske øjeblikke, når de er på patrulje. Her diskuteres det, hvilken musik de skal lytte til i bilen, eller hvad der udgør en god frokost.

Seriens har visuelt en stærk dokumentarisk stil med mange både stilmæssige og indholdsmæssige nik til amerikanske David Simons’ seriemesterværk The Wire. Selv om man udmærket ved, at det er fiktion, man ser, føles det, som om kameraet er, hvor begivenhederne foregår og ikke omvendt.

De daglige udfordringer

Serien afsøger, hvilken tilgang man kan have som gadebetjent. Man præsenteres for forskellige holdninger igennem betjentene på den lille station. Grace er idealist, og efter at hun har givet en kvinde sit kort, så hun kan ringe, hvis der bliver problemer igen, siger hendes makker, Stevie, som har en pragmatisk tilgang: ”You can’t solve their problems for them. We deal with the crimes of the day”.

Man får et facetteret indblik i livet på stationen, hvor der kæmpes for, at loven i byen bliver overholdt. Men serien har også et nuanceret blik for dem, der lever af at bryde den.

Gangsterfamilien McIntyre har tråde tilbage til fortidens konflikter og styrer byen med brug af para-militære metoder. Det kræver nærmest overmenneskeligt mod at sætte sig op mod dem. Men selv om de begår uhyrlige handlinger, er de også en familie bestående af mor, far og en voksen søn. Faren James fortolkes brilliant både desperat og sårbart af John Lynch. Med sine store følsomme øjne er han meget mere end bare en skræmmende gangsterboss.

Serien undskylder dog på ingen måde familiens horrible gerninger, som den så hårrejsende skildrer. Fortællingens ærinde er snarere at afsøge, hvordan de er blevet så afstumpede.

Beskyttende masker

På trods af at serien fortælles af mange forskellige stemmer – fra kadetter til dem i ledelsen og dem på den forkerte side af loven – bliver den aldrig overfladisk. Nej, stemmerne giver ET samlet mangefacetteret og nuanceret billede af det arbejde og de situationer, betjentene arbejder under.

Stationens rødskæggede klovn, Gerry, som er Tommys faste partner, charmerer alle med sit store grin og morsomme bemærkninger. Han spilles mesterligt af Richard Dormer, som mange kender fra Game of Thrones og Fortitude. Men hvad ligger der bag hans adfærd? Man bliver dybt berørt af karaktererne, efterhånden som serien gradvis kommer ind bag de beskyttende masker, de bærer.

Overdådige gourmetmadpakker

Serien evner med sit velskrevne manuskript og skuespillernes troværdige og perfekt balancerede spil at få skabt så ægte og hele karakterer, at de faktisk ikke føles som karakterer, men som rigtige mennesker, man ser på. Man føler intenst med dem.

Stevie overrasker – bedst som man tror, han er et simpelt menneske, laver han de mest overdådige gourmetmadpakker, der bl.a. består af hjemmelavet paté og gravad laks. Og Grace er ikke bare en ”bleading heart”-idealist, nej hun er stærk og kan sige fra.

BBC viser endnu en gang deres evne til at skabe nuancerede, medrivende og intelligente produktioner.

Så sæt tid af, og lad dig omfavne af Blue Lights. Den griber dig om hjertet og gør dig klogere på det at være menneske.

Heldigvis er næste sæson allerede annonceret.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser