Serier | Guides

De 5 bedste krimiserier i 2022

AfBrian Mogensen
27. december 2022
Bedste krimiserier i 2022
We Own This City / Foto: HBO Max

Del artikel

Vi elsker gode krimier her på redaktionen, og 2022 var et godt år for slagsen. Året bød på flere virkelig gode serier i kategorien.


Og selvom der måske nok er visse regler for, hvad man kan lave og stadig kalde det en krimi, har skaberne af denne top-5 formået at sprede sig vidt indenfor genren.

Her er de 5 bedste krimiserier i 2022:


Better Call Saul
Tulsa King
Tokyo Vice
We Own This City
Under the Banner of Heaven

1. Better Call Saul


Better Call SaulBreaking Bad

Særligt i denne sidste sæson bliver der skruet op for tempoet, og indsatserne kan ikke være højere. Jimmy og Kim har arbejdet på at få hævn over advokatfirmaet og Howard Hamlin, mens opgøret mellem Gustavo Fring og Lalo Salamanca når sit crescendo.


I vanlig stil er det ikke et overspillet Hollywood-blowout, men i stedet fortsætter Better Call Saul med at vise, at selv de højeste tinder af dramatisk storytelling kan gøres med stil og besindelse. Det er ikke bare godt. Det er episk.


Better Call Saul kan ses på Netflix


Bob Odenkirk som Saul Goodman i 'Better Call Saul'
Foto: Sony Pictures Television

2. Tulsa King


GreaseTulsa King

Gangsteren Dwight ”The General” Manfredi bliver efter 25 år lukket ud af fængsel, men også den kriminelle underverden er kommet langt på 25 år. Men at tage et kvart årti for sin chef skal præmieres, og New York-mafiosoen bliver sendt til Tulsa. Og han finder hurtigt sine ben i sit nye liv som Boss i Oklahoma.


Tulsa King er endnu et – yderste vellykket – Taylor Sheridan-produkt, og den lever op til den høje standard, som streamingseriernes nye gulddreng har etableret gennem succeser som Yellowstone, 1883 og The Mayor of Kingstown.


I Tulsa King er det ikke helt så alvorligt som i hans andre projekter. Tonen underbygger dog indholdet, og Stallone er eminent i serien, der lige sniger sig op på andenpladsen.


Tulsa King kan ses på SkyShowtime


tulsa king
Sylvester Stallone I 'Tulsa King'
Foto: SkyShowtime

3. Tokyo Vice


Tokyo Vice

I takt med at Jake Edelstein bevæger sig dybere og dybere ned i Yakuzaens kaninhul, bliver grænserne mellem hans arbejde og de mennesker omkring ham udvisket, og alt er ikke helt så sort/hvidt længere.


Tokyo Vice genopfinder ikke særlig meget, men den gør det, den skal med bravur. Og der er mange ting, der er med til at gøre serien til mere end (endnu) en krimi. Et af Hollywoods ikoner, Michael Mann, har instrueret første afsnit, og det sætter en høj barre for resten af sæsonen, men det lykkedes faktisk at nå i mål uden at give køb på det høje niveau.


Kort tid efter første sæson af Tokyo Vice var ovre, blev serien fornyet, og det giver mening på alle måder. I hvert fald ser vi frem til, hvad de kan finde på igen til næste år.


Tokyo Vice kan ses på HBO Max


'Tokyo Vice'
Foto: HBO Max

4. We Own This City


Det var ikke helt det samme niveau som The Wire, men David Simon ved, hvad han laver, og det bærer We Own This City tydeligt præg af. Ligesom bogen af samme titel følger serien Baltimores politiafdelings særgruppe med navnet Gun Trace Task Force – eller Våbensporings Special Styrke.


Baseret på faktiske hændelser i afdelingen viser We Own This City, hvordan medlemmerne af styrken afpressede og truede borgerne i Baltimore for enorme summer.


På rollelisten finder man bl.a. Jon Bernthal, der har gjort det fabelagtigt som bl.a. Punisher i Marvelserien, og han tilføjer en dybere tilgang til korruptionen, der klæder serien meget og løfter den fra hæderlig til noget højere.


Det er ikke en serie, du kan sætte dig ned og doomscrolle, mens du ser med et enkelt øje, men det samme galdt for The Wire. Så hvis du er klar på investeringen, er We Own This City et belønnende bekendtskab.


We Own This City kan ses på HBO Max


Bedste krimiserier i 2022
We Own This City / Foto: HBO Max

5. Under the Banner of Heaven


Andrew Garfield er ikke nogen dårlig skuespiller, men alligevel viser han overraskende tyngde i Under the Banner of Heaven. Som politibetjenten Jeb Pyre, der er sat til at efterforske et mord på en ung kristen kvinde og hendes barn, bliver han suget ind i en verden af betændt religion af værste skuffe.


En af seriens styrker ligger netop i Pyres interne kamp med sine religiøse overbevisning, og den tvivl, der kommer i følget af at støde på menneskets uundgåelige natur.


Ligesom We Own This City er Under The Banner of Heaven baseret på virkelige hændelser og en bog skrevet om emnet. Den har skabt heftig debat i USA om, hvorvidt den er præcis i sin portrættering af mormoner.


Under the Banner of Heaven kan ses på Disney+


Bedste krimiserier i 2022
Andrew Garfield som Jeb Pyre / Foto: Under The Banner of Heaven/Michelle Faye/FX.

Del artikel