Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Under the Banner of Heaven’ er true crime og fiktion i en skøn cocktail

AfClaus Holm
15. august 2022
Bedste krimiserier i 2022
Andrew Garfield som Jeb Pyre / Foto: Under The Banner of Heaven/Michelle Faye/FX.

Del artikel

Fundamentalistisk religion og mord er altid en spændende blanding. Men serien ’Under the Banner of Heaven’ handler om en religion, vi ikke er vant til at tænke på som voldelig: nemlig mormonernes trosretning.


Jeg læste bogen Under the Banner of Heaven af Jon Krakauer for en del år siden – en fænomenal bog om fundamentalistisk mormonkultur og mordet på mormonen Brenda Lafferty i 1984. Da jeg så, at en TV-serie baseret på bogen var planlagt, var jeg meget spændt på, hvordan denne true crime-bog kunne omsættes til en god historie.


Seriens hovedforfatter, Dustin Lance Black, er i øvrigt selv tidligere mormon, så det så jeg også frem til, hvordan ville påvirke historien. Serien er nu tilgængelig på Disney+, og jeg er på ingen måde blevet skuffet.

Velkommen til Utah – profetens land


Selve historien om virkelighedens Brenda Lafferty er blevet fiktionaliseret, så den foregår i en anden by og med lidt andre hændelser, men i det store og hele er historien intakt. Under the Banner of Heavens hovedperson, Jeb Pyre, er politimand i den lille by Rockwell i Utah, hvor stort set alle indbyggere tilhører Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige – også kendt som mormonkirken eller SDH.


Jeb er selv mormon, en god og trofast en endda. Det brutale mord på Brenda og hendes 15 måneder gamle baby sender Jeb ned i et kaninhul. For alt tyder på, at mordet er begået af en fundamentalistisk mormon.


Jeb og hans makker Bill Taba, der er Paiute-indianer og ateist, får hurtigt mistanke til Brendas egen familie, men det gør bare det hele endnu værre. Lafferty-familien er nemlig mormonernes svar på Kennedy-klanen. Samtidig modarbejder SDH-kirken på alle måder dårlig PR – selv hvis det indebærer, at de må feje bevismateriale ind under gulvtæppet.

Nutiden møder fortiden


Serien kører i tre handlingsspor. Selve opklaringsarbejdet med Pyre og Taba i centrum er hovedsporet. Men hver gang, vi som seere får enten baggrundsviden eller et vidneudsagn, ser vi historien om Brendas liv i Lafferty-familien.


Her møder vi brødrene i familien: Dan, Ron, Robin, Sam, Jacob og Allen – sidstnævnte er Brendas mand. Vi får historien om, hvordan brødrene langsomt bliver mere og mere fundamentalistiske. Flere af dem bliver bandlyst fra den officielle SDH-kirke og slutter sig til forskellige sekter for til sidst at skabe deres egen.


Endelig får vi i et tredje spor hele mormonkirkens baggrundshistorien: Hvordan profeten Joseph Smith startede kirken, hvordan de rejste fra sted til sted og var forfulgt af vold og død, uanset hvor de kom.


Hvordan deres religion bragte dem på kant med stort set alle – men også hvordan de selv begik en del forbrydelser i deres guds navn. Og ikke mindst, hvordan det vigtigste bud for dem er, at Guds love altid står over menneskets love. Disse scener er nok seriens mindst spændende.

Det er alt sammen rigtigt. Og så alligevel ikke


Ved at gøre serien til et fiktivt plot, baseret på bogen, har manuskriptforfatter Dustin Lance Black fået mere frihed til at tage parti. Og den bruger han til at fremstille mormonerne ensidigt som en flok skurke og banditter, hvilket bliver temmelig stereotypt.


Han gør ikke meget ud af at forklare forskellen på SDH og de mere fundamentalistiske forgreninger af religionen. Det hele bliver blandet sammen, hvilket bogen ellers gør ret meget ud af ikke at gøre.


Dermed kan man sige, at serien giver et overvejende unuanceret portræt af mormonerne, lidt som fremstillingen af Amish-folket i filmet Vidnet.


Andrew Garfield (Spider-Man: No Way Home, Tick, Tick … BOOM!), som spiller Jeb Pyre, leverer en fantastisk præstation, der også har indbragt ham en Emmy-nominering foruden adskillige andre nomineringer. Han spiller den religiøse politimand, der langsomt konfronterer råddenskaben i sin egen kirke, på blændende vis.


Man føler hans splittelse, når han om dagen jager en morder, der bruger hans egen tro som redskab, og så om aftenen går hjem og beder aftenbøn med sin familie. Flere gange fik jeg en klump i halsen, for serien formår nemlig også at vise nogle af de smukke og gode ting ved mormonlivet – som det nære fællesskab og samarbejdet.


Også Sam Worthington (Avatar), der spiller Ron Lafferty, og Gil Birmingham (Yellowstone) som Taba skal fremhæves for deres skuespil. Taba er endda noget så sjældent som en ateist i en hovedrolle i en Hollywood-produktion.

Er den værd at se?


Serien kan godt virke lidt lang, men hver episode har nok cliffhanger til at drive dig videre. Den kan dog godt kræve en del af din opmærksomhed, fordi flere af brødrene Lafferty både ligner og opfører sig meget ens, og derfor kan det være svært at kende forskel på dem i de forskellige handlingsforløb. Jeg synes personligt, at serien er både spændende og tankevækkende, og at Andrew Garfield bestemt fortjener en Emmy. Det er en solid krimiserie med både hjerte og hjerne. Men tag ikke alt i den for gode varer.


https://imgix.vielskerserier.dk/2019/09/4-hjerter-1.jpg

Fakta om ’Under the Banner of Heaven’:


Medvirkende: Andrew Garfield, Daisy Edgar-Jones, Sam Worthington, Wyatt Russell, m.fl.
Manuskriptforfatter: Dustin Lance Black
Instruktører: Courtney Hunt, David Mackenzie m.fl.
Antal afsnit: 7
Land: USA
Dansk premieredato: 29. juli 2022
Dansk streamingtjeneste: Disney+

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser