Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Better Call Saul' fortsætter efter, den slutter helt perfekt

AfBrian Mogensen
26. august 2022
Bob Odenkirk som Saul Goodman i 'Better Call Saul'
Foto: Sony Pictures Television

Del artikel

Spin-off-serien om den kriminelle advokat Saul Goodman er en noget anden størrelse end forløberen 'Breaking Bad'. Men med sjette og sidste sæson får den sat et punktum, der måske nok ikke er helt i tråd med, hvad vi er blevet vant til.

Det er længe, længe siden, at Bob Odenkirk første gang tonede frem på skærmen i sit skinnende hvide jakkesæt. Dengang hjalp han Walther White med at etablere sit narkoimperium. Siden har han fået sin egen serie: Better Call Saul.

Der er mange lighedspunkter mellem de to serier, og skaberne Vince Gilligan og Peter Gould har brugt alle de effektive tricks, de har samlet op under tilblivelsen af Breaking Bad til at gøre Better Call Saul til en sværvægter i sin helt egen klasse.

Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen. På mange områder, er Better Call Saul bedre end Breaking Bad. Ikke på dem alle, men på mange.

Og ser man bort fra selve historien, er de to serier bygget op om mange af de samme greb.

De beror på et roligt tempo, hvilket giver en god modsætning til de actionscener, der udspiller sig. Men selv, når det går vildest for sig, falder de ikke i huller som overdreven brug af slowmotion eller hurtige, kaotiske klip, der gør det svært at se, hvad der egentlig foregår.

Begge serier formår at lade handlingen udspille sig med en nærmest smertefuld langsommelighed, der trækker os helt ud på kanten af sædet.

Psykopat og samvittighed


Better Call Saul Breaking Bad

For Saul Goodman er på ingen måde det samme menneske som Walther White.

White er et ynkeligt, småligt og selvcentreret tvært gammelt røvhul, der ikke har kvaler om at udsætte alle omkring sig for elendighed og håbløshed, hvis han får sin vilje. Han bebrejder alle andre end sig selv for sit livs tort, og som et uopdragent barn buldrer han gennem sin verden, indtil han løber tør for held og venner, der kan hjælpe ham. Og så klapper fælden.

Saul … eller Jimmy McGill, som han er døbt … har en meget veludviklet sans for at se, hvordan verden fungerer, og han skaber sin egen hylde i den med finesse og tæft for svindel og bedrag, der primært handler om at finde veje uden om den lovgivning, som han benytter sig af til at skabe sin levevis.

De er begge egocentrikere, men i kernen af Jimmys personlighed lurer en veludviklet samvittighed og en kærlighed og loyalitet overfor de mennesker, der står ham nær.

Og denne samvittighed har længe været en medvirkende faktor i, at han er mere afrundet og troværdig som hovedperson.

Alt har en ende. 'Better Call Saul' har to.


Uden at afsløre noget, vil jeg sige, at alle får en tilfredsstillende afslutning, og en enkelt af dem endda af den slags, der fik mig til højlydt at udbryde ”F*CK YEAH!”

Men de løse tråde er samlet op allerede i afsnit 9 ud af 13. Herefter går den tilbage til den sort/hvide Nebraska-Cinnabon elendighed, som Saul har måttet gennemleve, efter han trak stikket på Walther White i slutningen af Breaking Bad. Et gennemgående element i tidligere serier, der helt er udeblevet indtil videre i sidste sæson.

Også denne del af historien bliver lukket af. Dog ikke med helt så meget pondus og eksplosiv flair. Men i stedet er det en snigende tilfredsstillelse, der på fin og underspillet vis bringer serien helt i mål.

Nær ved og næsten


Better Call Sauls slutning er af den svære slags, fordi der reelt set er to af slagsen. Og man kan da også stille spørgsmål ved, om opdelingen af de sort/hvide nutidsscener og flashbacks i farver er resultatet af, at det ville være svært at holde kadencen kørende helt til sidst, og at den ene slutning ville blive overskygget af den anden.

For formatet er anderledes end tidligere sæsoner, og det er svært at sige, om det ville være bedre, hvis de havde holdt sig til det kendte. Men man studser da lidt over det.

Og nu til det, som mange nok har haft for øje: Er Walther White og Jesse Pinkman med i den sidste sæson?

Et af afsnittene hedder Breaking Bad, så det korte svar er: Ja. Det er de. Det er dog ikke noget stort klimaks, og det er udført på en måde, der ikke rykker ved den etablerede historie. Det er virkeligt lækkert og med mådehold.

Så det vil nok skuffe mange, at de to herrer ikke fylder mere i sæsonen.

Fakta om 'Better Call Saul':
Skabere: Vince Gilligan og Peter Gould
Instruktør: Michael Morris, Gordon Smith, Vince Gilligan m.fl.
Medvirkende: Bob Odenkirk, Rhea Seehorn, Giancarlo Esposito, Michael Mando m.fl.
Sæson: 6
Afsnit: 13
Varighed: Ca. 52 min.
Land: USA
Dansk Streamingtjeneste: Netflix

Del artikel

Læs mere omBetter call Saul

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste