Serier | Guides

De 5 vigtigste serier i 2010'erne

AfRikke Havner Alrø
20. januar 2020
Foto: Twin Peaks: The Return/Showtime

Del artikel

10’erne er slut, og årtiet efterlod sig en imponerende arv i form af skelsættende serier, der gik deres sejrsgang fra år 2010-2019.

Jeg har taget et kig på dem og udvalgt fem, som efter min mening skiller sig ud, og som havde stor indflydelse på de serier, der fulgte efter dem. Denne liste handler derfor ikke nødvendigvis om de bedste serier i 10’erne, men om de serier med tendenser, der satte trenden.

Twin Peaks: The Return


Resultatet blev en unik og hæsblæsende sæson med Twin Peaks: The Return, der fulgte op på de oprindelige afsnit samtidigt med, at den satte det hele på hovedet og gav hele seriens mytologi en overhaling, som sjældent er set, hverken på tv eller film.

Twin Peaks: The Return rakte på sin vis tunge ad de nostalgihungrende fans og gav dem noget helt andet, end de havde længtes efter. Det ene kompromisløse afsnit fulgte det andet, og det var netop der, Twin Peaks: The Return for alvor satte sit præg på 10’ernes serieunivers.

Den surrealistiske gyserserie brød alle regler for traditionel historiefortælling og gav faklen videre til andre serier – tendensen kan ses i større og mindre grad i fx Game of Thrones, Stranger Things, Better Call Saul og Mindhunter.

Twin Peaks: The Return kan ses på HBO Nordic.

Game of Thrones


Game of Thrones

Serien blev kendt for at eliminere flere af sine hovedpersoner og for i det hele taget at dreje handlingen i øst og vest uden varsel. I sin storhedstid var den en foregangsserie med komplekst vævede historier og troværdige karakterer.

På trods af, at handlingen foregik i en fiktiv verden, var den så mesterligt fortalt, at alle kunne være med. Da den sidste sæson rullede over skærmen, var forventningerne så høje, at de næsten ikke kunne indfries, og der var da også delte meninger om slutningen.

På trods af de delte meninger står den urørt som én af de største serier i 10’erne, og rygterne om spinoffs trækker stadig overskrifter. Masser af fantasy-serier er dukket op i kølvandet på Game of Thrones – her kan fx nævnes The Witcher, Outlander og Once Upon a Time.

Game of Thrones kan ses eller genses på HBO Nordic.

Breaking Bad


Breaking Bad

Ligesom de to førnævnte serier var Breaking Bad banebrydende. Vi havde før set serier med kriminelle eller moralsk fleksible hovedpersoner, men ingen havde før gjort det så elegant og samtidigt så brutalt som Breaking Bad.

At se den ydmyge og godhjertede gymnasielærer Walter White (Bryan Cranston) forvandle sig til en stjernepsykopat i løbet af et par sæsoner var næsten ikke til at bære. Men alligevel kunne man ikke slippe den.

Der var en hjerteskærende realisme ved historien og samtidigt en grusomhed ved Walter i hans forvandling, som var hidtil uset. Sideløbende så vi Jessie Pinkman (Aaron Paul) udvikle sig i en mere moralsk retning i løbet af serien, og hans historie var mindst lige så fængende som Walter Whites.

De fænomenale skuespilpræstationer fra de to antihelte bar serien til enorme højder, og den skyllede endda en fantastisk spinoff af sig, Better Call Saul, der fortsætter i samme høje kvalitet.

Breaking Bad satte gang i tendensen med antihelte – Jamie Lannister i Game of Thrones til Mr. Gold i Once Upon a Time og Frank Underwood i House of Cards er kun et par eksempler på de karakterer, der står i gæld til Walter White.

Breaking Bad kan ses på Netflix.


Big Little Lies


Big Little Lies

Serien er baseret på en glimrende roman af den australske forfatter Liane Moriarty, men den stjernespækkede serie er endnu bedre.

Det er forholdet mellem de kvindelige hovedpersoner, der får serien til at skille sig ud fra mængden, og Shailene Woodley, Reese Witherspoon, Nicole Kidman og Laura Dern spiller med hjerte og sjæl, som det sjældent er set.

Hvert blik og hver en bevægelse er som et kunstværk, og den afgørende scene i første sæson, hvor et udtryk af rædsel på Janes (Shailene Woodley) ansigt får hendes veninder til at reagere med en vished, der læner sig opad telepati, er intet mindre end mesterlig.

Første sæson blev fulgt op af endnu en fremragende sæson, der kunne prale af at have Meryl Streep i én af de bærende biroller.

De stærke kvinder i Big Little Lies er et glimrende eksempel på 10’ernes stærke kvinder i tv-serier – fra Godless til The Handmaid’s Tale og Stranger Things. Men Big Little Lies hæver sig lige en centimeter over de andre.

Big Little Lies kan ses på HBO Nordic.

Parks and Recreation


Parks and Recreation

Det er en mockumentary, der handler om personalet på det et kommunalt kontor med ansvar for den fiktive by Pawnee’s parksystem. Men det er mindre vigtigt. Det vigtige er, at serien formår at være både enormt morsom, men også enormt inspirerende.

Hovedpersonen er Leslie Knope (Amy Poehler), en usandsynligt hårdtarbejdende offentligt ansat med politiske ambitioner. Serien er som sagt uhyrligt morsom, og den gør naturligvis grin med det kommunale system i USA, men den formår også at vise de gode sider og de passionerede mennesker, der kæmper for at gøre godt med meget få midler. Det er et anderledes system end herhjemme, men det betyder ikke så meget – man kan sagtens forstå humoren og den underliggende alvor alligevel.

Leslie Knope står for mig som én af de mest inspirerende kvinder, jeg har set i en tv-serie, og det er altså en komedieserie, vi snakker om. Amy Poehler spiller med en indlevelse og en komisk timing, der rammer plet hver gang. Hun satte med denne rolle standarden for den sjove kvinde, som godt kan være sjov, selvom hun er vanvittigt dygtig til sit arbejde. Vi mangler stadig at se flere af hendes slags i serier. Håber det kommer snart!

Parks and Recreation kan ses på Viaplay.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af The Outsider

Del artikel

Andre Serier | Guides