Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af The Outsider

AfClaus Holm
20. januar 2020
Foto: Ben Mendelsohn som Ralph Anderson i The Outsider/ Bob Mahoney/HBO Nordic

Del artikel

Når man har haft et par nitte-serier, som man har givet lave karakterer, så føler man nogle gange, at serieverdenen er blevet lidt kedelig. Der sker jo aldrig noget nyt. Man bliver lidt træt og kynisk… og så er det, at en ny serie bare sparker benene væk under én og viser, at der faktisk ER håb. Sådan en serie er The Outsider på HBO Nordic.

Serien er baseret på Stephen Kings bestseller-roman af samme navn, og hvor King-filmatiseringer ellers normalt har det med at afvige (ofte temmelig meget!) fra det skriftlige forlæg, så er der ingen tvivl om, at manuskriptforfatterne på denne serie har mere end bare skimmet bogen. Den følger nemlig stort set plottet slavisk – og det er en god ting, for historien er drønspændende og dybt fascinerende.

Oplagt morder med skudsikkert alibi


Arrested Development)

Vidner har set Terry samle drengen op i en varevogn og senere forlade det buskads, hvor drengens lig bliver fundet, smurt ind i blod. Andre vidner har set ham skifte tøj på en lokal stripklub, fordi hans tøj var blodigt. Der er ganske enkelt ingen tvivl: Terry er morderen! Der er bare ét problem… Terry har et skudsikkert alibi, for han var overhovedet ikke i byen på det tidspunkt, men andetsteds sammen med hundredevis af vidner. Altså kan det ikke være Terry! Men hvad så med alle sporene?

Det er denne vanvittige selvmodsigelsesverden, som politimanden Ralph Anderson (Ben Mendelshohn, kendt fra Star Wars: Rogue One og Ready Player One) bliver kastet ud i. Selvom han i starten er overbevist om Terrys skyld, følger han de mange spor og må snart se i øjnene, at intet giver mening.

Bogen er fjerde del i serien om Mr. Mercedes


The OutsiderMr. Mercedes

HBO Nordic har dog kun rettighederne til denne bog, derfor hører vi intet om Bill Hodges, og derfor bliver Holly i denne version spillet af en anden skuespiller – men karakteren er fuldstændig den samme, og Cynthia Evo spiller hende blændende. Hun er ellers mest kendt for at spille Aretha Franklin i serien Genius.

The Outsider blander spænding med mystik


Twin Peaks

Serien er ikke en gyserserie, men den er afsindigt spændende, og har mange uhyggelige scener. Igen kan man bruge sammenligningen med Twin Peaks, for der er heller ikke gys hver andet minut – men alligevel hersker der en lurende uhygge, efterhånden som plottet langsomt ruller sig ud.

Der vil med garanti være gange, hvor du sidder og krammer en sofapude, og der vil være steder, hvor du virkelig føler at serien tager r…. på dig! (Et godt råd er at se de to første afsnit lige efter hinanden – det er ligesom ”basis” for hele historien, og jeg tror faktisk, de kun er blevet delt op, fordi episoden ellers ville blive for lang.)


Et lidt forvirrende format


Der er tit spring tilbage i tiden eller til en karakter, man egentlig ikke har mødt ”rigtigt” endnu – og først senere giver den scene, man lige har set, så mening. Det er ikke noget, der gik mig voldsomt på, men jeg kunne godt forestille mig, at en seer, der ikke er vant til at følge et meget komplekst plot med mange personer, godt kan føle sig en smule lost.

Det hele bliver dog løbende forklaret, så man skal sjældent vente længere end slutingen af episoden for at forstå, hvad man blev forvirret over… og så er der jo alligevel stadig de store spørgsmål at tænke over.

Higer efter nye afsnit


rigtig

Serien er så spændende, at hvert afsnit simpelthen kræver, at man ser videre. Man klør sig i nakken og tænker på, hvor det her plot er på vej hen… og så går man i seng og prøver på at sove, mens man tænker videre, og prøver på ikke at tænke på, hvem der mon kunne gemme sig bag gardinet.

Det er en gennemført serie, smukt filmet og med fantastiske skuespillere i. Holly Gibney er en af mine ynglingsfigurer fra Kings univers, og denne version af hende er faktisk endnu bedre.

Se traileren til The Outsider


Instruktør: Andrew Bernstein, Jason Bateman, Charlotte Brändström
Manuskriptforfatter: Richard Price
Medvirkende: Jason Bateman, Ben Mendelsohn, Cynthia Erivo, Julianne Nicholson
Antal afsnit: 10
Dansk premieredato: 13/1-2020
Streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: 5 oversete gode serier

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser