Serier | Guides

Hvis du kan lide ’Yellowstone’ og ’The English’, vil du elske disse westernserier

AfClaus Nygaard Petersen
16. november 2022
Michelle Dockery i serien 'Godless'
Foto: Netflix

Del artikel

Du behøver ikke rejse til USA for at få en bid af det vilde vesten. Vi har fundet 10 serieperler, der kan tilfredsstille din tørst efter skuddueller, rivaliserende bander, eventyr på hesteryg og bjergtagende landskaber.

Westernfeberen raser i streamingland, som en flok vilde heste, der løber på livet løs.

Prime Video lancerede for nylig The English, hvor Emily Blunt spiller en kvinde, der er på en hævnmission, og cowboy-sæbe-operaen Yellowstone er netop gået i gang med femte sæson.

Til at dulme abstinenserne, når du er færdig med dem, har vi udvalgt ti western-serier, som bør blive dit næste western-fix. Der er alt lige fra de klassiske cowboy-historier til overnaturlige monstre og spektakulært science fiction. Kort sagt, noget for enhver smag.

Deadwood

Vi lægger benhårdt ud med en af verdens bedste serier. 'Shakespeare i mudder' blev Deadwood kaldt af en anmelder, da den havde premiere tilbage i 2004 på HBO. Serien er en fiktionel skildring af hverdagen i guldgraverflækken Deadwood i 1876. De nytilkomne Seth Bullock (Timothy Olyphant) og hans makker Sol Star (John Hawkes) har ambitioner om at etablere et byggemarked i den lovløse by.

Men det er ikke noget, man bare lige gør, og den lokale saloon-ejer Al Swearengen (Ian McShane) nærer en indædt mistanke mod den tidligere lovmand, Bullock.

Intrigerne står i kø i serieskaber David Milchs serie, hvor sex, vold og elegante monologer kommer i en lind strøm. Mange af karaktererne er enten helt eller delvist baseret på virkelige personer, og bl.a. westernlegender som Wild Bill Hickok og Wyatt Earp dukker op. Deadwood fik en brat afslutning, da HBO og Milch ikke kunne blive enige om betingelserne, så fans måtte vente helt til 2019 for at få en definitiv slutning på eposset.

Deadwood sæson 1-3 samt Deadwood the Movie kan ses hos HBO Max.

Wynonna Earp

Vi bliver ved familien Earp, om end i en lidt mere overdreven version. Efter et tegneserieforlæg handler Wynonna Earp nemlig om den berømte gunslingers tipoldebarn, seriens titulære hovedperson. Hun vender tilbage til barndomsbyen Purgatory – på dansk Skærsilden – i Canada, hvor overnaturlige ting er på færde.

Familien er forbandet og genstridige zombieagtige væsner, revenants, truer konstant Wynnona og hendes allierede på livet. Ved hjælp af Wyatts revolver Peacemaker bliver de og andre skabninger sendt fluks til helvede i den veloplagte serie.

Supernatural-fans vil føle sig hjemme i Wynonna Earp. De fire sæsoner rammer lige tilpas af, hvad serien kan bære, uden at noget føles som fyld. En af de mange ting, der udmærker sig ved serien er, hvordan kærlighedsforholdet mellem Wynonnas søster Waverly (Dominique Provost-Chalkey) og betjenten Nicole Haught (Katherine Barrell) bliver skildret.

Wynonna Earp sæson 1-4 kan ses hos C More.

Justified

Efter at have imponeret alt og alle som Seth Bullock i Deadwood fortsatte Timothy Olyphant i westernsporet, dog i en mere opdateret udgave.

Justified er den neo-western, som Yellowstone-skaberen Taylor Sheridan ville ønske, at han havde lavet. Forlaget er krimiforfatteren Elmore Leonards bøger om den charmerende U.S. Marshall, Raylan Givens, der oftest er hurtigere på aftrækkeren, end hans chefer bryder sig om. Han bliver overført til Kentucky-filialen, hvor der derunder hører hans barndomsby Harlan.

Det bliver et gensyn med fortiden, inklusiv faren Arlo (Raymond J. Barry), eks-konen Winona (Natalie Zea) og superforbryderen Boyd Crowder (Walton Goggins). Der er skududvekslinger og mindeværdige skurke, så langt øjet rækker, og Justified er en af de få serier, som formår at holde et højt niveau i samtlige seks sæsoner. Og så varer det ikke lang tid, før vi får mere Raylan i form af spin-off-serien Justified: City Primeval, der kommer engang i 2023.

Justified sæson 1-6 kan ses hos Prime Video.

Frontier

Fra 2010'ernes Kentucky springer vi fluks i tidsmaskinen og smutter til sen 1700-tallets Canada og pelshandlen.

Jason Momoa spiller Declan Harp, en outlaw, der ikke vil lægge sig under for selskabet Hudson Bay Companys monopol på køb og salg af pels. Det er en mere alternativ western, hvor præriens åbne vidder er skiftet ud med iskolde canadiske skove og floder.

Det gør dog ikke serien mindre brutal, nærmest tværtimod. Forskellige grupperinger skyr ingen midler for at udrydde konkurrenterne på hensynsløs vis, også selvom det koster uskyldige mennesker livet. For i pelshandlen er profit det eneste, der tæller.

Frontier sæson 1-3 kan ses hos Netflix.

Firefly

Få har været så konsekvente med deres brug af rummet som en allegori for det vilde vesten, som Joss Whedon har gjort med sit Firefly-univers. Selvom serien kun fik en enkelt sæson, opnåede den så stor kultstatus og popularitet efterfølgende, at Whedon fik lov til at lave spillefilmen Serenity til at runde historien af.

Omdrejningspunktet i både serie og film er mandskabet ombord på rumskibet Serenity. Efter en borgerkrig har en håndfuld mennesker fra den tabende side slået sig sammen under ledelse af kaptajnen Mal Reynolds (Nathan Fillion). Kombinationen af enkeltstående skurke i hvert afsnit og en overordnet fortælling om magthaverne Alliancens intensive jagt på den unge kvinde River (Summer Glau), der har været en del af et tophemmeligt eksperiment, giver en herlig fremdrift i alle afsnit.

Firefly var sci-fi-western, før The Mandalorian var en strøtanke hos Disneyfolkene, men byder på meget af den samme tone af humor og alvor. Skyd først, ellers gør de andre det, er devisen i denne del af universet.

Firefly sæson 1 kan ses hos Disney+.

The Mandalorian

Vi fortsætter med en sci-fi-western, denne gang i en galakse langt, langt borte. Det er næppe gået nogens næse forbi, at der findes en mand iklædt en skinnende rustning fra top til tå, som hænger ud med en forbandet nuttet lille grøn gut.

For det er i høj grad den umage duo bestående af dusørjægeren Din Djarin (Pedro Pascal) og det lille barn, som publikum har døbt Baby Yoda grundet ligheden med den ikoniske Star Wars-karakter.

The Mandalorian trækker veksler på mange genrer, men westernelementet er ikke til at tage fejl af. Vores yndlingscowboy i denne guide, Timothy Olyphant, er også med her, og også denne gang som en badass sherif. Spin-off-serien The Book of Boba Fett byder på mere af samme slags westerndueller, hvor det gælder om at have den hurtigste blaster.

The Mandalorian og The Book of Boba Fett kan ses hos Disney+.

Hell on Wheels

Fra rumskibe og underlige væsner springer vi tilbage til jorden og etableringen af den første transkontinentale jernbane i USA. Den amerikanske borgerkrig er netop overstået, og den tidligere soldat ved konføderationen, Cullen Bohannon (Anson Mount), er ude efter hævn. En håndfuld nordstatssoldater har dræbt hans kone og datter, og det fører ham til Union Pacific Railroads arbejdssjak.

Der håber han at finde svar på, hvem der stod bag nedslagtningen, og det er blot en af de historier, vi følger igennem Hell on Wheels fem sæsoner. Præcis som i Deadwood er der draget inspiration fra virkelige begivenheder og mennesker, og vi møder bl.a. den amerikanske præsident Ulysses S. Grant.

Serien udmærker sig ved at have to mindeværdige skurke. Den ene er forretningsmanden Thomas Durant (Colm Meaney), et opportunistisk dumt svin, hvis alliance svinger alt efter, hvor der er flest penge at hente. Den anden er The Swede (Christopher Heyerdahl), en sadistisk chef på jernbanen, der i takt med seriens udvikling bliver mere og mere vanvittig og hensynsløs.

Hell on Wheels sæson 1-5 kan ses hos Viaplay.

Godless

Skuespillerveteranen Jeff Daniels er den helt store oplevelse i Netflix-miniserien, hvor han spiller den grusomme røver Frank Griffin. En af hans mænd, Roy Goode (Jack O’Connell), er stukket af med alle pengene fra bandens sidste kup. Flugten leder ham til den lille by La Belle, hvor næsten alle indbyggere er kvinder, da mændene er døde i en mineulykke.

Godless er som en tikkende bombe, hvor det bare et er spørgsmål om tid, før banden når frem til byen. Når det endelig sker, er det en af de mest intense og imponerende skududvekslinger på tværs af film og serier. Serien er barsk, og ens favorit er ofte i fare for at dø. I visse tilfælde sker det også.

Hovedkonflikten mellem Roy og pseudo-faderfiguren Frank er drivkraften for hovedkonflikten, men undervejs formår serieskaber Scott Frank at give plads til mange historier og nuancerede karakterer.

Godless sæson 1 kan ses hos Netflix.

Sons of Anarchy

Fra hesteryg til den motoriserede jernhest og bikerne i motorcykelklubben Sons of Anarchy. Selvom hovedinspirationen i serieskaber Kurt Sutters serie er Shakespeares Hamlet, er lighederne med westens outlaws tydelige at få øje på.

Det er ren Billy the Kid eller Jesse James, når de fræser rundt på deres kværn og lever det lovløse liv, hvor vejene erstatter præriens støvede sletter. Der er drama og skududvekslinger – og vildere – med rivaliserende bander og loven og også internt i klubben.

Jax Teller (Charlie Hunnam) er biker-Hamlet, der gennem Sons of Anarchys syv sæsoner udvikler sig fra mut drengerøv til en selvopofrende Messias look-a-like med hjertet på det rette sted. Neo-western-guruen Taylor Sheridan spiller vicepolitichef i byen Charmning, hvor det meste af handlingen foregår, og serien kan på sin vis ses som en spirituel forfader til Yellowstone.

Sons of Anarchy sæson 1-7 og spin-off-serien Mayans M.C. sæson 1-3 kan ses hos Disney+.

1883

Og vi bliver ved Taylor Sheridan, for han er svær at komme udenom i disse år, når det gælder westernserier. Vi slipper heller ikke helt Yellowstone-universet, da 1883 er en prequel til den originale serie om familien Dutton.

Her handler det om, hvordan de kommer til Montana, hvor handlingen foregår i Yellowstone. Der er en hård og barsk rejse igennem noget af det mest ufremkommelige landskab, USA har at byde på i 1880'erne. Udover vejr og vind er der banditter, indfødte amerikanere og diverse vilde dyr, der er klar til at tage livet af de rejsende nybyggere.

1883s uomtvistelige trumfkort er veteranen Sam Elliot, der giver sit livs præstation som den livstrætte guide Shea Brennan. Det er et hjerteskærende portræt af en mand, der har mistet det, han havde allermest kært i livet, og nu kun har et sidste mål tilbage. Tilsat en solid dosis action og pittoreske landsskabsbilleder, så selv Terrence Malick ville være imponeret, er serien americana i sin reneste form.

1883 sæson 1 kan ses hos SkyShowtime.

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste