Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Westernserien 'The English' med Emily Blunt er snublende tæt på perfektion

AfClaus Nygaard Petersen
10. november 2022
Emily Blunt i serien The English
Foto: Prime Video.

Del artikel

Med mange mindeværdige skurke, en medrivende historie og fænomenale hovedroller, er western-miniserien på Prime Video et must-see.

The English

Dansk streamingtjeneste: Prime Video
Dansk premieredato: 11. november 2022
Genre: Drama, western
Instruktør: Hugo Blick (serieskaber)
Manuskriptforfatter: Hugo Blick
Medvirkende: Emily Blunt, Chaske Spencer, Rafe Spall mfl.
Land: England, USA
Antal afsnit: 6

I de senere år føles det, som om at skuespiller, instruktør og serieskaber Taylor Sheridan har haft monopol på westernserier. Med flagskibet Yellowstone og spin-offet 1883, har han både serviceret publikum med nutidige fortællinger om stoiske mænd af få ord og fandenivoldske kvinder, der ikke gider bullshit, og klassiske i samme dur.

Ethan Hawke-miniserien The Good Lord Bird var en af de ikke-Sheridanske produktioner, som har adskilt sig positivt. Ikke mindst takket være sin fortræffelige og karismatiske hovedrolleindehaver.

Prime Video byder nu ind med sin egen western-miniserie, der kraftigt kandiderer til at være bedre end alle de førnævnte.

For The English er slet og ret en af årets bedste serier, på tværs af genrer.

Søgen efter hævn

Hovedpersonerne er englænderen Cornelia Locke (Emily Blunt) og den tidligere spejder for den amerikanske hær Eli Whipp (Chaske Spencer).

Hun er i 1890'ernes USA på en hævnmission efter manden, der har kostet hende det mest dyrebare i livet. Han er på vej til det stykke land, som han har ret til efter endt tjeneste. Men det er ikke sådan lige til at opnå sine mål i den hvide-mands-dominerede verden, når man enten er kvinde eller indfødt amerikaner.

Igennem seriens seks afsnit formår serieskaber, instruktør og manuskriptforfatter Hugo Blick at fastholde en intens og smuk fortælling om to eksistenser, der på hver sin vis er i opposition til status quo.

Deres første møde er meget symptomatisk for, hvordan deres samtid typisk ser dem. Han hænger bundet over indgangen til en udendørs fold. Og da hun beordrer, at han skal skæres ned, får hun en lige højre i ansigtet, så hun falder til jorden. Så har patriarkatet fået sat på plads, hvem der er chef på prærien.

Djævelske skurke

Selvom Cornelia og Eli ikke kender hinanden, har de fælles bekendtskaber i fortiden, som har indflydelse på deres respektive missioner i dag. Uden at gå for meget i detaljer, trækker Blick på gammelkendte western-troper, hvor vold har nærmest ustoppelige konsekvenser igennem tid.

Inspirationen fra de gamle western-mestre er åbenlys, især Sergio Leone. The English er filmet i Spanien, nøjagtig som kongen af spaghetti-westerns var, og farverne under den bagende sol har det her stegende orange skær. Man venter til tider bare på, at et eller andet bryder spontant i brand, så intenst ser det ud.

Og så har Blick skabt nogle vanvittige side-karakterer, der igen leder tankerne hen på en Leone. Var det for eksempel noget med en ældre kvinde, fuldstændig klædt i sort og uden øjenlåg eller en diligencekusk, der har udstyret sin vogn med haglgeværer over det hele?

The English er leveringsdygtig i dét og meget mere. Én hæver sig dog over de mange excentriske personager. Den tidligere slagter David Melmont (Rafe Spall) er en af de mest vederstyggelige og sadistiske karakterer, jeg har set længe. En type, der tydeligvis omfavner at være kommet til USAs åbne vidder, langt væk fra civilisationens kontrollerende blik.

Siddende på hesteryg med overkroppen svøbt ind i blod og dryppende fra lokkerne i det vilde skæg, det kridhvide tandsæt blottet, mens han knurrer som en gal hund, er han legemliggørelsen af ukontrolleret psykopati. Den slags, som har det med at klare sig godt i det vilde vesten og visse dele af nutidens USA.

Spall er forbandet dragende og skræmmende i en af de mest mindeværdige serie-biroller set i mange år. I en tid, hvor alle skal være antihelte, er det skønt med en utvetydig skurk, der er et gedigent dumt svin.

Funklende stjerner

Miniseriens altoverskyggende lyspunkter er de to hovedroller Emily Blunt og Chaske Spencer. Hver for sig er de superbe, men i deres scener sammen, er kemien blændende.

Der er noget gammeldags og indestængt i måden, de omgås hinanden. Den tidligere Twilight-hjerteknuser Spencer er ren James Bond’sk i den effektivitet, hvorpå han nakker den ene slambert efter den anden. Smilene er få, så selv Clint Eastwood fremstår som en happy-go-lucky-type, men Spencer bruger fermt øjne og mimik til at formidle, hvad der sker inden i Eli.

Emily Blunt er som altid genial. Skuespilleren er i den særlige kategori, hvor værket måske er skrald, men hun leverer altid varen. Og her, ligegyldigt om det er som nytilkommen på prærien eller senere hærdet gunslinger, er der overbevisende sårbarhed og autoritet i alt, hvad hun gør.

The English er snublende tæt på perfektion, men er uden sammenligning det største friske pust til westerngenren på streaming siden Godless indtog Netflix. Som et miks mellem John Hillcoats moderne klassiker The Proposition og det geniale videospil Red Dead Redemption, triumferer Prime Video-miniserien og Hugo Blick med mindeværdige skurke, en medrivende historie og fænomenale hovedroller.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste