Hvis du kunne lide 'Mad Men' og 'Silicon Valley', vil du elske 'Black Monday'
Nogen mener, at du skal arbejde, til din konto ligner et telefonnummer. I Black Monday er det nummer nok til alarmcentralen.
Heldigvis er de fleste serier, der handler om arbejdsmarkedet markant mere interessante end det, og i 2019 kom Black Monday, der følger de ansatte på et mindre Wall Street-selskab i dagene op til børskrakket i 1987.
Børskrakket fandt virkelig sted i 1987, og det kom som en overraskelse for alle, men i serien er der taget visse friheder, som er pakket ind i en fortælling om, hvem der egentlig var skyld i det.
Og hvis du kan lide Mad Men og Silicon Valley, er Black Monday lige noget for dig. For serien trækker inspiration fra begge.
Den er klassificeret som en komedie med sort humor, og på den måde ligner den meget Silicon Valley. Men den har en afgjort Mad Men-vibe, der måske nok stammer fra, at serien er sat til at foregå i 1987, og at mange af de ansatte egentlig nok ville have passet ind hos Sterling Cooper.
That 80’s show
Udover den store gennemgående storyline, er det de enkelte personer, der er i fokus. Hovedpersonen er Blair Pfaff, der starter sin karriere på Wall Street, men i takt med at seriens tre sæsoner udfolder sig, bliver det mere og mere det samlede hold, der er i fokus.
Hvilket er heldigt, for selvom Pfaff egentlig er en ganske spændende karakter, og Andrew Rannells (The Book of Mormon, Girls) gør det godt, og Regina Hall (Black-ish, Ally McBeal) giver ham masser af modspil, så er der mere at hente hos Don Cheadle (Hotel Rwanda, Don’t Look Deeper).
Paul Scheer (The League, Veep) spiller rollen som bøllen Keith blændende godt.
Begyndelsen efter enden
Og selvom det kunne betyde, at serien ville lide under at have brændt sit titelfokus af, bliver den faktisk kun skarpere af, at være sluppet fri for de restriktioner.
Det betyder, at serien har mulighed for at vokse og skabe helt nye retningslinjer, og den chance har de grebet og gennemført med bravour.
Ligesom Silicon Valley ligger varigheden på hvert afsnit på omkring en halv time, ofte nogle minutter længere, og det giver en god mulighed for at give mere end de traditionelle 22 minutter på en sit-com, uden at det bliver det godt tre kvarter som Mad Men-afsnittene snildt render over.
Black Monday læner sig også mere op ad tech-showet, men den formår ligesom den og Mad Men at bringe den bidende satire om en branche, der ofte har været i fokus, og som mange film gennem tiden har forherliget eller udsat for direkte åbenlys kritik.
Og det er nok i virkeligheden derfor, at den virker som overbevisende. For uden at tage sig selv alt for alvorligt, så banaliserer den heller ikke den indflydelse, som Wall Street har til et simpelt ”de er alle sammen onde”.
Derfor er den værd at se. Og heldigvis kan alle tre sæsoner ses på HBO Nordic lige nu. Det er den perfekte serie til at synke ned i sofaen og lade det ene afsnit tage det andet.
Hvilket er en god idé, for hvem ved? Måske er Black Monday værdiløs i morgen.
LÆS OGSÅ: Ikke så ringe endda: Serier du alligevel bør give en chance
LÆS OGSÅ: SKAM-skuespiller medvirker i ny dansk serie
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Ted Lasso' rammer plet igen
Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.