Serier | Guides

Hvis du kunne lide 'The Sopranos', vil du elske disse tre gangsterserier

AfBrian Mogensen
11. oktober 2021
Foto: Boardwalk Empire/HBO Nordic

Del artikel

Velkommen til familien: Hvis du kunne lide The Sopranos, så tilbyder vi dig tre gangsterserier, du ikke kan afslå!


Scarface

Og det er flere ting, der er med til at gøre emnet så appellerende, men i bund og grund handler det om, at selvom den verden, vi lader os synke ned i er så fremmed for os, er den ikke umulig at nå ind i. Ikke på samme måde som serier om rumrejser eller drager og riddere.

Den ubetinget største serie af den slags er The Sopranos, der løftede ikke bare gangstergenren, men hele serie-konceptet, op til nye højder. Og siden er der kommet mange andre serier om den verden og de liv, der leves af medlemmerne af de organiserede kriminelle underverden.

Her er tre gode bud:

Gomorrah (HBO Max)


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/10/Gomorrah-Serie4-30_6_18-high-4091-medium.jpg
Foto: Gomorrah/HBO Nordic

Dette italienske gangsterdrama tager turen tilbage til ”the old country”, som Tony ville kalde det. For da overhovedet af Camorra-familien bliver anholdt, opstår der et vakuum, hvor magten plejer at ligge, og dem der står klar til at overtage, er skarpt delt op mellem ”den gamle garde” og de nye sultne unge gangstere, der har deres helt egne idéer om, hvordan Cosa Nostra skal bevæge sig videre ind i fremtiden.

Gomorrah er brutal, og tempoet er i top. Der sker meget, og de har formået at skabe en intrigant og plausibel struktur i den underverden, der normalt er forbeholdt livet i New Yorks gader. Men familiens fingre strækker sig vidt og bredt ud over Europa, og det er bare med til at understrege, at der slet ikke er så langt mellem den daglige trummerum og det adrenalinfyldte gangsterliv.

Endnu bedre er det, at serien er baseret på en film, der er baseret på en bog, af Roberto Saviano, der også har skabt serien. Og Saviano hævder, at den er baseret på virkelige hændelser.

Boardwalk Empire (HBO Max)


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/10/753957_BE_EP401_030713_MP-2695-medium.jpg
Foto: Boardwalk Empire/HBO Nordic

Atlantic City er østkystens svar på Las Vegas, og et af byens bedst kendte attraktioner er The Boardwalk – en knap syv kilometer lang strandpromenade, der byder på alt, hvad amerikanerne kan ønske sig af den dekadente gamblerby.

Sådan var det i hvert fald engang, men ligesom så mange andre steder har den slags kriminelle, der benytter sig næverne og truer med en lur med fiskene, svært ved at hamle op med dem, der gemmer sig bag en hær af advokater og ikke så meget bryder loven, men som betaler sig fra at få den ændret til at passe til deres egne behov.

Og netop sådan en kriminel er Enoch Thompson, der i Boardwalk Empire, er det rigtige magtcentrum i Atlantic City under forbudstiden i 1920’erne og 30’erne. Og Nucky besidder træk fra både den drevne mafioso og den driftige forretningsmand. Og de er en giftig kombination, der virkelig værd at sætte tænderne i.

Godfather of Harlem (Disney+)


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/10/GOH_205_03211_R.jpg
Foto: Godfather of Harlem/Peter Storgaard (HKAS)/Disney+

Midt mellem de to tidsperioder finder vi Godfather of Harlem, der foregår i 1960’erne. Her er det Forest Whitaker, der fører an i rollen som Harlem-bossen, Bumpy Johnson, som på ingen måde står i skyggen af de andre gangstere.

Serien er også baseret på de ry, rygter, myter og historier, der verserede om Big Bumpy, der efter en fængselsstraf kommer tilbage til et Harlem, han ikke kender.

For ligesom så mange andre gangstere, er Bumpys forhold til loyalitet en absolut kerneværdi, og de mennesker, der deler hans umiddelbare geografiske placering, og som er med til at brødføde ham og hans ”familie” skal beskyttes. I hvert fald fra udenforstående indflydelser.

Derfor tager han kampen om med Genovese-familien. En kamp, der ender som enhver god gangsterserie skal ende: I blod, vold og magtspil.

LÆS OGSÅ: Første billeder udgivet fra den danskproduceret Netflixserie 'Nisser'

LÆS OGSÅ: Boba Fett serien får premieredato og plakat

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i oktober 2021

Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.

Del artikel

Læs mere omHBO NordicDisney+