Serier | Guides

Hvis du kunne lide 'True Detective' og 'Sharp Objects', vil du elske 'Mare of Easttown'

AfBrian Mogensen
18. maj 2021
Hvis du kunne lide 'True Detective' og 'Sharp Objects', vil du elske 'Mare of Easttown'
Mare of Easttown / Foto: HBO Nordic

Del artikel

Bøger og film har beskæftiget sig med genren i årevis, og TV-serierne har virkelig rykket inden for den genre.

Kan du lide krimier, hvor du skal gætte morderen, så er en ny serie på HBO Nordic lige noget for dig.

True Detective er blevet kronet af mange som et absolut mesterværk, og Sharp Objects har også fået ros fra mange.

Nu skyder endnu et godt mord så gang i serien Mare of Easttown, og der er langt om længe kommet en udfordrer, der kan nå True Detective, hvis ikke den faktisk ender med at rykke foran.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Kate Winslet viser magtdemonstration i ‘Mare of Easttown’

Ligesom i True Detective er mordgåden blot et samlingspunkt for alle de andre virkeligt effektive sidehistorier, personer og dialoger, der samlet set væver et tæppe om mordet og gør oplevelsen til mere end et simpelt spørgsmål om: Hvem gjorde det?

Udfordrer til titlen


TitanicThe Reader

I skrivende stund har HBO Nordic kun udgivet de første tre afsnit ud af syv, så der er indtil videre blot tale om potentiale, og serien kan gå hen og skuffe.

Men det virker tvivlsomt.

For Mare of Easttown har alle de rigtige bevægelige dele til at skabe noget virkelig lækkert, og noget som samtidig er så hjerteskærende hverdagsagtigt, at det til tider bliver alt for nemt at lade sig suge ind i den tilværelse, som Mare Sheehan har skabt og er vokset op til at have.

LÆS OGSÅ: Erin Brockovich-inspireret serie kommer snart til Disney+

Mare er vokset op i byen Easttown, som udover en enkelt succeshistorie, hvor Mare og hendes klassekammerater vandt statsmesterskabet i basket, mens hun gik i high school, har lagt veje til knuste drømme, uforløst potentiale, forliste ægteskaber og alt for unge mødre. Og også Mare har en plettet historie bag sig.

Liv som liv er

Rollen bæres eminent af Kate Winslet, der til fulde kan måle sig med både Matthew McConaugheys og Woody Harrelsons præstationer. Men så stopper sammenligningerne med den serie også.

For hvor True Detective havde en fremragende, en velskrevet dialog og nogle virkeligt triste menneskelige skæbner, så var de også svære rigtigt at identificere sig med.

LÆS OGSÅ: 5 gode kriminalgåder til en aften i godt selskab

Det er noget nemmere i Mare of Easttown. For hvor det højtravende og til tider pompøse sprog skabte den sprængfarlige stemning mellem hovedpersonerne i True Detective, er Mares no-bullshit måde at omgås sine medmennesker på mere ligefrem. Sproget er farvet af mange års historie på godt og ondt, og det er svært at afskrive hende på helt samme måde som et absolut røvhul.

For det er hun bare ikke.

Perfekte uperfekte Kate


TitanicMare of Easttown

Skaberne har også truffet nogle helt særlige valg på den visuelle side af serien. For i stedet for det afpudsede og ”perfekte” Hollywood-look, som ses i flere af de mere mainstream tv-serier, er droppet til fordel for et mere realistisk udseende.

Easttown er slidt og fattigt, og det afspejler sig også i menneskerne. De passer ind i den verden, som serien skaber, og den føles meget mere inden for rækkevidde, end hvad de polerede serier disker op med. Her er der ikke længere tale om forsidebillederne fra glamourbladene.

Her finder du folkene fra Brugsen, eller dem der henter deres børn i børnehaven.

Mennesker. Med fejl og mangler. Med liv bag gardinerne. Uperfekte og fulde af fejl.

LÆS OGSÅ: Kvinder i hovedrollen: Månedens serietip på C More

Spændende, overraskende, troværdige, usympatiske, fortabte sjæle, der har spildt de få chancer, de har fået og må tage sig til takke med et liv, de ikke var i stand til at ændre på.

Men trods alt et liv.

Det er en luksus, der ikke er forundt alle i Easttown.

For bag enhver god detektivhistorie, er der et godt mord.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Nomadland’ er en hård, men opløftende film om USA’s arbejderklasse

LÆS OGSÅ: 10 film og serier du skal glæde dig til i 2021

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: I’m Thinking of Ending Things er et mareridtsagtigt psykologisk drama

Del artikel

Mest læste