Serier | Guides

(Nogle af) de bedste serier du aldrig har hørt om

AfClaus Holm
13. maj 2020
Foto: Snowfall / Groundswell Productions

Del artikel

Vi lever i seriernes gyldne tidsalder. Vi har flere streamingtjenester, end vi kan få brugt. Der kommer nye serier hver eneste dag, og det kan være svært at følge med. Desværre betyder det jo, at mens vi alle sidder og ser Game of Thrones eller Westworld, så er der måske en superfed serie, der smutter under radaren, fordi vi simpelthen ikke havde tid. Andre serier kommer måske aldrig ud på de platforme, vi har i Danmark og skal findes på DVD eller Blu-ray. Her kommer en guide til de bedste serier, du aldrig har hørt om!

Mr. Show with Bob and David


HBO Nordic

Det forholdsvis ukendte comedy-show er en overset perle. Serien er ligesom fx Monty Python en såkaldt stream of conciousness-comedy, det vil sige, at det ikke er selve pointen i vittigheden, der er det vigtigste, og at en sketch sagtens kan slutte uden en egentlig slutning(!). Det lyder fjollet, men det virker.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Advokaten sæson 2

David Cross og Bob Odenkirk er senere blevet kendte for henholdsvis Arrested Development og Breaking Bad/Better Call Saul, men under serien Mr Show with Bob and David var de unge og nystartede. Serien kørte i fire sæsoner og har senere fået en reboot på Netflix, der bare hedder ”W/ Bob and David.”

Hotel Babylon


Youtube, BBC iPlayer, DVD

En britisk perle af en serie, der foregår på et stort luksushotel i London. Den er baseret på en bog, der fortæller alle de slibrige hemmeligheder i hotelverdenen, fortalt anonymt til en forfatter – det vil sige, at alle de historier, der er med faktisk er sket i virkeligheden … selvom det kan være svært at tro.

Serien fik kun fire sæsoner, og undervejs mistede de faktisk det meste af hoved-castet, så den sidste sæson er ikke helt så god som de andre. Man fokuserer primært på underdirektøren Charlie, der på en Goodfellas-agtig måde laver voice-over til episoderne. Der er både sex, stoffer og rock’n’roll på hotellet, og det er spændende at få et glimt ind bag facaden i en verden, mange af os aldrig får at se.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Awkwafina is Nora from Queens

Serien er i øvrigt (på samme måde som fx Doctor Who) filmet på en særlig måde, hvor den ”efterbehandles” til at ligne en film. Det gør at serien, selvom den primært foregår indendørs, ser afsindigt godt ud.

Ripper Street


BBC iPlayer, DVD

En anden overset britisk serie er Ripper Street, der handler om London lige efter Jack the Rippers terror-regime i 1888. Serien følger politistationen i Whitechapel (hvor Jack slog sine folder) og har tre hovedpersoner, nemlig Inspector Reid og Sergeant Drake samt retsmediciner og småkriminel Captain Jackson.

Selvom serien er opkaldt efter ham, dukker Jack selv nu aldrig op – hele fokusset er på at løse nye sager i Londons kriminelle underverden i de mørke ti år efter 1888.

En af de store fornøjelser for en Game of Thrones-fan som mig er, at Drake spilles af Jerome Flynn, der spillede Bronn. Her får han virkelig lov til at vise sine talenter, og Drake er en spændende karakter at følge.

Serien fik fem sæsoner, der som nævnt foregår henover ti år.

The Night Manager


HBO Nordic, Filmstriben

Listens tredje britiske titel (der begynder at tegne sig et mønster, ikke sandt…?) er en spionserie, baseret på John Le Carrés roman, og serien er instrueret af vores egen Susanne Bier. Den har store navne som Tom Hiddleston og Hugh Laurie (House) på rollelisten og har faktisk vundet 11 Emmys.

Serien handler om illegal våbenhandel, og om hvordan efterretningstjenesterne i USA og England forsøger at komme den til livs. Den tidligere soldat Jonathan Pine bliver rekrutteret til at skulle infiltrere en våbenhandlers indercirkel, men hvor han for sent finder ud af, at der er mere at finde, end han troede.

LÆS OGSÅ: Se teaseren til Snowpiercer

Serien er blevet rost til skyerne, og især Hugh Lauries rolle som våbensmugleren Roper har fået flot omtale. Det er definitivt en af de bedste filmatiseringer af Le Carrés bøger.

Rebecka Martinsson


C More

Serien Rebecka Martinsson er en svensk serie baseret på krimiserien af Åsa Larsson. Rebecka er opvokset i en lille by i Nordsverige i et meget kristent miljø, men da hun valgte at læse jura og flytte hjemmefra, afskar hun al forbindelse til sin religiøse familie. Desværre kaldes hun tilbage til sin barndoms by igen, hvor hun slår sig ned som offentlig anklager.

Serien består af to sæsoner, og afsnittene varer halvanden time lange, og altså mere en slags film end en egentlig episode. Det Nordsvenske landskab gør sig godt på film, og serien er en skandinavisk lille godbid.

Quarry


HBO Nordic

En enkelt sæson er det kun blevet til af denne spændende krimidramaserie, der følger Mac Conway (Logan Marshall-Green, Damnation), en tidligere soldat i den amerikanske marine.

LÆS OGSÅ: 3 gode krimiserier på Viaplay

Conway hjemsendes i 1972 fra Vietnam men finder pludselig sig selv fremmedgjort og forladt af alle dem, han kendte og holdt af. Samtidig er den offentlige mening imod ham, fordi han er kampveteran efter Vietnam, noget der ikke var populært. Han har selv temmelig store traumer, og mens han kæmper med dem, bliver han hevet ind i en masse sager om mord og korruption, hvor han blandt andet bliver bedt om at være lejemorder.

Serien foregår primært i Memphis og giver et meget barsk billede af denne by i 1970’erne og efter-Vietnam tiden generelt.

Snowfall


Disney+, HBO Nordic, Viaplay,

Denne serie handler om crack-epidemien i Los Angeles i 1983, og om hvordan byens kultur reagerede på det nye stof på gaden. Vi følger de forskellige narkohandlere, karteller og undercover-agenter.

Rigtig meget af seriens budget er gået til at lave en meget livagtig genskabelse af Los Angeles i 1980’erne, som man virkelig kan leve sig ind i, men karaktererne i sig selv er også meget veludbyggede og godt spillede. Hovedpersonen i serien er den 19-årige pusher Franklin Saint (Damson Idris), og gennem Saints omgangskreds og bekendte kommer vi helt ind i narko-miljøets inderkerne. Det er både spændende og lidt fascinerende at se på, og det er bestemt en serie, man skal give en chance, selvom den kan være hård.

Serien har tre sæsoner, men en ny sæson er på vej her i 2020.

LÆS MERE: De bedste eskapist-serier

LÆS MERE: 9 gode (lange) serier, du bør bruge din tid på

Del artikel

Andre Serier | Guides