Serier | Guides

Seriebekendelser: Kan man blive for gammel til en serie?

AfSigne Bjørg Granberg
16. november 2022
Fra serien 'Salsa' på DRTV
Foto: DRTV

Del artikel

Har du prøvet at måtte give op på en serie, fordi du følte, du simpelthen var for gammel? Så er du i samme båd som tidligere presseansvarlig for HBO i Danmark, Signe Bjørg Granberg, der i denne klumme endnu en gang går til bekendelse.

For nylig gik jeg i gang med at se Salsa. Jonas Risvigs roste ungdomssatsning på DR, som har taget Danmark med storm. Jeg valgte dog at stoppe igen efter første afsnit. Ikke fordi, serien var dårlig. Men fordi jeg tog mig selv i at tænke, at dén var jeg simpelthen for gammel til at se.


Skaberne bag Salsa klapper sikkert i hænderne over den erkendelse, eftersom serien alligevel ikke går efter at ramme et kernepublikum på 40 år. Men jeg var faktisk selv lidt overrasket over, at jeg følte mig totalt sat af.


For det er ellers ikke fordi, jeg ikke har set min andel af såkaldte ’ungdomsserier’ i tidens løb. Også inden for de seneste år, hvor fødselsattesten har knebet med at stemme overens med definitionen på at være ung. Skam, Gossip Girl (den originale), Euphoria, Sex Lives of College Girls – blot for at nævne nogle stykker – har jeg fortæret (næsten) uden at skamme mig over det.

Nostalgi og fremmedgjorthed


Forklaringen på, hvorfor den slags serier normalt fascinerer mig, min fremskredne alder til trods, er todelt. På den ene side har jeg kunnet genkende mig selv i dén alder og har med dybfølt nostalgi kunnet genkalde mig de følelser og de scenarier, de unge mennesker i serierne går igennem. På den anden side har jeg været fascineret af at hoppe ind i en fiktiv verden, der er så uendeligt langt fra den, jeg befinder mig i lige nu (Hej Euphoria, jeg kigger på dig!). Men denne gang måtte jeg kapitulere, næsten før jeg var gået i gang.


Jeg vil gerne medgive, at der naturligvis ikke er nogen, der skal bestemme, hvad ”man” bør og ikke bør se. Og slet ikke begrænse valget ud fra, om serien lige præcis handler om folk på ens egen alder. Personligt måtte jeg i tilfældet Salsa bare erkende, at jeg primært følte mig hægtet af på grund af min alder.


Måske fordi, der er sket noget med den måde, man laver ungdomsserier på i dag. Nemlig at man lader unge mennesker blive hørt i skabelsesprocessen og dermed faktisk rammer dem, man gerne vil ramme? Man lader også helt ægte teenagere spille teenagere, i stedet for at få knapt 30-årige til at agere 18-årige (Gabriel Carteris og Luke Perry i Beverly Hills 90210, I ved godt, jeg snakker om jer) Eller også er det slet og ret mig, der endelig er blevet ”rigtig voksen”.


I så fald må I have mig undskyldt, imens jeg sætter mig til at gense Pantertanter.


Salsa kan ses på DRTV.

Se traileren til 'Salsa'


Del artikel