Serier | Guides

Stop med at scrolle på Jobindex! Her er 5 serier, der får dig til at genoverveje dit næste karrieremove

Af
Brian Mogensen
16. marts 2023
'Suits' sæson 9
Patrick J. Adams som Mike Ross i 'Suits' / Foto: Netflix

Del artikel

Vi taler jobs, der aldrig indebærer rutineopgaver, og som altid kalder på en kvik kommentar.

Har du nogensinde set en serie, hvor hovedpersonerne har et eller andet fedt job? Og du tænkte, det gad jeg da også godt! Det har de fleste nok, og det er ikke bare fordi, der i tv- og filmverdenen findes magiske stillinger som Don Drapers alkoholiserede reklametilværelse i Mad Men eller Carries klummeskribent i Sex and the City, der med blot én ugentlig artikel har råd til at leve et komfortabelt liv i New York

Vi taler om serier, der viser rigtige brancher, og fremstiller dem på en måde, der fanger interessen og får os til at tjekke Jobindex og se, om der er opslag i nærheden.

Advokat: Suits

Suits fører stil til livet i retssystemet på samme måde, som Don Draper gjorde det for reklameverdenen. Det er en serie med masser af råben, masser af protester i retten og masser af jakkesæt.

Det er ikke kun Suits, der er skyldig her. For det er blot én serie i en tilsyneladende endeløs kavalkade af advokatserier, der alle viser det glamourøse liv for advokater, der får de uskyldige frikendt, de skyldige smidt i fængsel og drinks efter fyraften. Det er aldrig kedeligt, og vi er solgt med det samme.

Er det virkeligheden: Desværre ikke. For hver protest, de påberåber sig i retten, ligger der timers forberedelse med næsen i bøger forinden. Så drinksene må vente, til efter sagen er vundet. Eller afgjort gennem et utilfredsstillende forlig. Eller tabt og anket og tabt igen.

Suits sæson 1-9 kan ses på Netflix.

Kriminalbetjent: CSI

En hurtig kommentar, på med solbrillerne og The Who i baggrunden. Det er måske nok ikke det bedst betalte job på jorden. Alligevel knokler de kriminalbetjente, der gang på gang fanger morderne, fordi de lige har trådt i den forkerte type muld eller har nogle sjældne dæk på bilen.

CSI bugner med biljagter i flæng, intense afhøringer, og i det hele taget er det et job, der aldrig bliver rutine, og altid ender med en kvik kommentar.

Er det virkeligheden: Naturligvis ikke. Langt de fleste mord bliver afsløret af helt banale detaljer, som ikke kræver det store detektivarbejde, og der er ingen guitarriffs i virkeligheden.

CSI: Vegas, CSI: Miama og CSI: NY kan ses på Viaplay.

Iværksætter i IT-branchen: Silicon Valley

Få den helt rigtige idé. Programmér den, og sælg skidtet til Microsoft for et par milliarder. Træk dig tilbage, og lev levet på din yacht. Opskriften er simpel nok, og det kræver jo bare den rigtige idé.

Hvordan ved du så, at du har fundet den? I HBO-komedien Silicon Valley er et godt tegn, når de etablerede kræfter prøver at stjæle den. Enten gennem spionage eller ved hjælp af et hold advokater.

Er det virkeligheden: Langt de fleste af Silicon Valleys store plotpunkter tager udgangspunkt i virkelige hændelser fortalt af folk fra området, der har oplevet noget lignende. De har strammet historien og pyntet på den, men i store træk er livet i IT benhårdt. I hvert fald på toppen.

Silicon Valley sæson 1-6 kan ses på HBO Max.

Læge: House

Livet på hospitalerne har været kilde til mange gode serier gennem tiden, og der er nok heller ikke noget vigtigere end at skulle stå op om morgenen og redde liv.

I serien House er hver eneste dag en kamp mod døden. Eller i hvert fald mod spedalskhed, guldforgiftning og en række andre mere eller mindre obskure sygdomme. Gregory House er en sand sundhedsdetektiv, og trods hans håbløst galsindede personlighed, er han jo elskværdig nok.

Er det virkeligheden: Nej. For der er langt flere patienter, der kommer forbi med helt almindelige, kedelige hverdagssygdomme som diabetes eller diarré. Og rigtigt mange af dem er virkelig klamme. Og en læge, der taler sådan til folk, ville aldrig få et job blandt mennesker.

House sæson 1-8 kan ses på SkyShowtime, Prime Video og Viaplay.

Journalist: The Newsroom

Den fjerde statsmagts ansvar er at fortælle sandheden, afsløre forbrydelser og urimeligheder og at informere og klæde læsere/seere/lyttere på til at kunne begå sig i hverdagen. Det er en opgave, som folkene i The Newsroom er villige til at gå i fængsel eller under jorden for.

Will McAvoys redaktion dækker både olieboreplatforme i brand, politikere, der bliver skudt, og mange andre intense historier. De gør det godt, og i protest mod den stigende tendens til at sælge seriøsitet og troværdighed for annoncekroner.

Er det virkeligheden: Tæt på. Journalistdelen er temmelig godt ramt. Historier kan dukke op ud af ingenting, og de kan findes gennem hårdt arbejde. Mange journalister er hårdtarbejdende folk, der tager ansvaret seriøst. Kampen mod clickbait og tabloidjournalistikken er dog noget mere lige i serien, end i virkeligheden, hvor de fleste medier allerede har tabt.

The Newsroom sæson 1-3 kan ses på HBO Max.

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste