Serier | Guides

Tæt på karakteren: Eleven fra ’Stanger Things’

AfKaja Nielsen
16. maj 2022
Foto: Stranger Things/Netflix

Del artikel

'Stranger Things' har indtil videre givet os et utal af vellidte og seje karakterer. Men særligt én karakter skiller sig ud fra flokken.


Dungeons & Dragons

Hvorfor er karakteren her spot on? Eleven er jo egentlig lidt af en dræbermaskine og til tider ubarmhjertig. Hun er opvokset med én funktion, netop at forbedre sine evner, så hun kan bruges som et våben og til spionage.

Så hvordan har Duffer-brødrene og Millie Bobby Brown alligevel formået at gøre den karakter til seernes favorit?

Overnaturlige evner


Det er enormt interessant med en nærmest Avengers-agtig helt, som oveni købet er en lille pige. Hendes tilstedeværelse i 80’er-miljøet gør sammenstødet mellem den naturlige og overnaturlige verden helt enestående.

Men det er nok de færreste, der kan identificere sig med en lille pige med overnaturlige kræfter, dog er det, der sker efterfølgende mere identificerbart.

At finde sig selv


Hun skal lære at tale, da hun kun kan sige få ord. Hun skal lære at begå sig i et normalt samfund. Ja, hun skal jo sågar lære at være et til dels almindeligt barn.

Den eneste hun sådan rigtigt kender, er Dr. Martin Brenner (Matthew Modine, Birdy), der tog Eleven fra sin mor, da hun var spæd, så han kunne udnytte hendes evner.

Beskytter, ven og vaffelentusiast


It

Det er Mike, der lærer hende, hvad det vil sige at være en rigtig ven. Dette bliver nærmest et kodeks, hun lever ud fra. Hun sætter sig selv i fare op til flere gange for at hjælpe sine venner, hvilket også er en af grundene til, at vi respekterer hende.

Vi er med på Elevens rejse, hvor hun får opbygget en stærk identitet. Den Eggo-vaffel-elskende pige er blevet til en loyal ven og gruppens beskytter, der udelukkende forstærker hendes helteposition. Men især i tredje sæson får Eleven rigtig lov til at skabe sin egen identitet væk fra sine evner. Hun tager til et shoppingcenter og spiser is, finder sit eget tøj og gør simple ting, der er med til at skabe, den man er.

Modig men gådefuld


Af gode grunde viser Eleven meget mistillid, hvilket gør hende uredelig. Hun havde en tendens til at lyve meget, hvilket også er en del af hendes karakterudvikling. Hun opdager nemlig, at der er folk, hun faktisk kan stole på.

Det samme ses i hendes tanker om at ofre sig selv for dem, hun holder af. Grundet hendes opvækst er det ikke en ualmindelig tanke at ofre sig for the greater good. Men hun får øjnene op for, at hun ikke er alene mere, og at der nu er nogle, der holder af hende.

Dådyr øjne og karseklippet hår


Så simpelt var det at skabe en superheltinde, man ved første øjekast blev helt betaget af. Samtidig er Millie Bobby Browns portrættering af karakteren helt igennem exceptionel. Hun fanger på den ene side en genert, tilbageholden pige og på den anden side en hård negl.

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste