Serier | Guides

Top 5: Oversete uhyggelige serier

AfFreja Hertz Tefcke
30. oktober 2019
Foto: Penny Dreadful/HBO Nordic

Del artikel

Vi guider dig til fem uhyggelige serier, som kaster gru over din aften.


Opdateret 11. august 2021.

Jeg er en sucker for uhyggelige serier og alt, de fører med sig. Blod, indvolde og overnaturlige ting er lige noget for mig!

Der er så mange gode uhyggelige serier, at det kan være svært at huske dem alle, og nogle af dem forsvinder fuldstændigt i mængden. I denne artikel har jeg listet nogle af de serier, som af mange er røget helt i glemmebogen.


Penny Dreadful


Streamingtjeneste: HBO Nordic

Selvom serien fik masser af ros fra kritikere og seere, så blev den desværre stoppet efter 3. sæson – men heldigvis findes den på HBO Nordic.

Den uhyggelige serie består af både originale karakterer og karakterer, man kender fra andre medier (som fx bogen Billedet af Dorian Grey) og handler om udforskeren Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton), den amerikanske, skydeglade mand, Ethan Chandler (Josh Hartnett) og mediet, Vanessa Ives (Eva Green), der kan se og tale med spøgelser. Sammen kæmper de imod det onde og det overnaturlige.

Det er en serie, der er foregår i den victorianske tid, og stemningen hiver dig direkte ind i serien. Seriens overnaturlige elementer har desuden en fantastisk evne til at få hårene til at rejse sig i nakken!

The Exorcist


Streamingtjeneste: Amazon Prime Video

Nej, jeg taler ikke om den originale kultklassiker af en gyserfilm, men om den uhyggelige serie, der er baseret på den!

Serien har måske ikke levet fuldstændigt op til den næsten umulige standard, som filmen satte, men nøøj, hvor har serien meget at byde på alligevel!

The Exorcist fortæller en historie i samme stemning, som filmen lagde ud med, og fungerer nærmest som en efterfølger – uden at man behøver at have set filmen først.

Vi følger tre præster, der forsøger at komme ondskaben til livs, da et plejehjem og en familie bliver offer for en dæmon, der forsøger at besætte dem alle sammen, én efter én.

Det er en psykologisk form for gys, og serien er sindssygt flot udført – blod fryser til is, og med et fantastisk cast, der blandt andet består af Geena Davis, så kan serien virkelig bringe gysene på borde. Men måske er det ikke en serie, man skal se, mens man spiser…


The Strain


Streamingtjeneste: Disney+

Selvom der findes mere kendte (og sexede) vampyrserier som True Blood og The Vampire Diaries, så er The Strain kriminelt overset. Serien er baseret på Guillermo Del Toro (en gyser- og væsen-mester) og Chuck Hogans bog af samme navn og finder sted i New York. Den handler om en vampyrvirus med alt det blod og gys, der følger med.

Mens lagene af den forfærdelige infektion bliver pillet af, vokser konsekvenserne, og al uhygge bliver vildere og vildere, og der kommer mere og mere af det. Hvis man synes, at serien lyder lidt dum, så kan jeg love dig for, at du bliver overrasket, så er du til uhyggelige serier, vil den her serie i den grad være lige til dig!

Into The Dark


Streamingtjeneste: Viaplay

En serie, der ikke får nok kærlighed i Danmark, er den uhyggelige antologi-serie Into The Dark. Serien består af en bunke uafhængige afsnit, der både er sjove, og absolut giver dig kuldegysninger hele vejen ind i knoglerne.

Afsnittene skifter fra noget, der minder lidt om Black Mirror, til at være abstrakte og forfærdelige – og der er en god portion humor smidt ind i et par af afsnittene. Det er en serie, der i dén grad er værd at se, fordi den i det store og hele handler om, hvordan mennesket møder mørket i dem selv, og det er i sig selv skræmmende.


The Terror


Streamingtjeneste: Amazon Prime Video

The HMS Terror var et kongeligt flådeskib, der strandede i Arktis i det 19. århundrede – det er alene en gyserhistorie, men The Terror strammer skruen endnu hårdere ved at tilføje et væsen med overnaturlige dimensioner til fortællingen.

Serien er baseret på bogen af samme navn, er skabt af Dan Simmons og fortæller en historie om mænds desperation. The Terror er flot og skræmmende filmet, og den rammer en nerve, der tager seeren med sig på en rejse ind i mørket, desperationen og dødsangsten. Den er helt klart værd at se!

LÆS OGSÅ: 5 uhyggelige serier på C More

LÆS OGSÅ: 3 tips til skandinavisk uhygge

Del artikel

Andre Serier | Guides