Serier | Guides

Uuuuh: De 5 bedste serier inspireret af Gysets Konge, Stephen King

AfBrian Mogensen
2. juli 2021
Foto: Castle Rock/HBO Nordic

Del artikel

Stephen King har skrevet flere bøger, der senere er forvandlet til tv-serier. Hvilke er de bedste?


LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på streamingtjenesterne i juli

Sådan var det i hvert fald længe, men på det seneste, er der kommet en række serier, der faktisk omsætter Kings snørklede og til tider grotesk skræmmende fantasi til noget, der både er vellavet, velskrevet og faktisk endda også bragende godt.

Her er fem bud på de fem bedste serier, der er baseret på ord fra Kings hånd.

5. The Dead Zone (Paramount+)


The Dead Zone

I 2002 overtog Anthony Michael Hall (Ham fra Breakfast Club og Weird Science) så rollen som Johnny Smith, der efter en trafikulykke kan se ind i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Turen tilbage til ‘The Twilight Zone’ er skræmmende – på den gode måde

I modsætning til filmen, der har et meget stringent plot, er serien tilpasset som en detektivserie, og den bruger faktisk Smiths evner på en ret effektiv måde.

The Dead Zone skulle nok havde sluttet en sæson eller to før den gjorde, men den er klart et kig værd.

4. Castle Rock (HBO Nordic)


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/07/fullres-CASR102SP647RTf-medium.jpg
Foto: Castle Rock/ HBO Nordic

Langt størstedelen af Kings bøger foregår i forfatterens hjemstat Maine, og en stor del af disse i den fiktive by Castle Rock. Selvom serien ikke er en direkte filmatisering af en Kings bøger, låner den elementer fra mange af dem og samler den i en større historie.

Det er en anderledes måde at gribe det an på, og for fans bliver det en effektiv omgang King-bingo, hvor det gælder om at finde ud af, hvem der passer ind hvor.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Castle Rock

Men serien er noget ustabil, og nogle afsnit hænger noget i bremsen. Til gengæld er der også afsnit, der er helt umanerligt spændende og velskrevne. Og når Castle Rock tager sig sammen, matcher den nogle af de bedste ting fra Kings hånd.

3. The Stand (HBO Nordic)


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/07/TSTD-S01-0105-RTi-medium.jpg
Foto: The Stand/HBO Nordic

Da Captain Trips udrydder 99,4% af jordens befolkning, flokkes de overlevende til Las Vegas eller Boulder i Colorado. Og banen til opgøret mellem de gode og de onde er kridtet op.

Kings apokalyptiske storværk er blandt mine yndlingsbøger, og i 1990’erne blev The Stand filmatiseret med bl.a. Rob Lowe, Gary Sinise og Molly Ringwald. Det var her jeg første gang stiftede bekendtskab med nummeret Don’t Fear the Reaper med Blue Oyster Cult, og det var også den første gang, dommedagsscenariet blev præsenteret med omhu og en fornemmelse af ensomhed og udørk i stedet for det karikerede actioninferno, der var blevet normen i 80’erne efter film som Mad Max.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 2020-udgaven af ‘The Stand’ er fin – hvis ikke du har set den fra 1994

The Stand er besnærende, inddragende, sympatisk og medrivende, og med den nye udgave, der kom på gaden tidligere på året, er der nu to udgaver at vælge mellem. De har begge styrker og svagheder, men for mig vil 90’er-versionen altid have en særlig plads i mit hjerte. Og de er tiden brugt på at sammenligne de to værd.

Særligt, hvis du har læst bogen.

2. The Outsider (HBO Nordic)


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/07/OUT_101_022019_BJM_0101-large.jpg
Foto: The Outsider/HBO Nordic

Da en ung dreng bliver fundet død med spor efter menneskebid, bliver den lokale baseball-træner Terry Maitland hurtigt anholdt, og den lille bys samfund bliver vendt på hovedet. Men som det altid gør sig gældende, er tingene ikke helt som de ser ud på overflade i Kings film.

The Outsider er ikke anderledes i den henseende. Men den skiller sig dog alligevel ud i én meget vigtig sammenhæng.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af The Outsider

For selvom serien deler mange af de samme elementer, som de tidligere forsøg på at filmatisere Kings bøger, tager den faktisk opgaven seriøst. Der er smidt penge efter serien, der er gode skuespillere med og det skaber en medrivende og solid serie, der ikke har noget at skamme sig over.

1. 11.22.63 (Kan købes på Amazon Prime Video)


11.22.63 er (det amerikanske format for) den dato, hvor John F. Kennedy blev skudt i Dallas. Men hvad nu, hvis man fik chancen for at forhindre det?

Det er netop præmissen for serien, som jeg virkelig ikke vil afsløre mere om men i stedet sige, at 11.22.63 er et must, hvis du praler med at være fan af King.

Særlig omtale: Kingdom Hospital (DVD-biblioteket)

Det er ikke fordi, at Kings omskrivning af Lars Von Trier-serien Riget er blændende god, men den er interessant at se, for alle os der er vokset op med originalen. Mest for at se, hvordan gysets mester ville gribe den opgave an.

LÆS OGSÅ: Gensynsglæde: 5 serier du kan se igen og igen og …

LÆS OGSÅ: Tony Soprano vender tilbage: Se traileren til den kommende ’Sopranos’-film

LÆS OGSÅ: De mest skuffende film i 2021 – indtil videre

Del artikel

Andre Serier | Guides