Serier | Nyheder

5 gode grunde til, at du skal se den nye DR-serie 'Huset'

Af
Signe Bjørg Granberg
31. august 2023
Hovedrolleindehaverne i 'Huset'
Sofie Gråbøl, Charlotte Fich, David Dencik og Youssef Wayne Hvidtfeldt i 'Huset' / Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

Del artikel

Forud for premieren på 'Huset' har Vi Elsker Serier talt med en række af de medvirkende samt de tre serieskabere om, hvad man kan forvente sig af den nye fængselsserie

Som optakt til premieren på DR-serien Huset var Vi Elsker Serier i sidste uge inviteret til pressemøde i Vridsløselille Statsfængsel for at blive klogere på den nye serie. En serie, der genremæssigt skiller sig væsentligt ud i forhold til, hvad vi har for vane at se i bedste sendetid på DR.

Under pressemødet talte vi med en række af seriens skuespillere samt de tre serieskabere Michael Noer, Frederik Louis Hviid og Kim Fupz Aakeson. De fortalte bl.a., hvordan det har været at lave Huset, og hvad man kan forvente, når man ser serien.

Her er fem gode grunde til, hvorfor du skal se med:

1. Et dansk bud på en rå fængselsserie

'Huset' på DR
Sofie Gråbøl og Dan Boie i 'Huset'
Foto: Adam Wallensten, DR

Selv om den garvede seriefan måske vil mene, at der allerede har været rigeligt med fængselsserier i tidens løb, har der endnu ikke været nogen danske af slagsen på markedet. Det nærmeste, vi kommer en decideret sammenligning i dansk regi, er filmen R, og det er ingen tilfældighed.

Manden bag R, Michael Noer, er nemlig også en del af det trekløver, der har skabt Huset. De to andre er manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson, hvis bog Fangeleg, serien er baseret på, og instruktør Frederik Louis Hviid (Shorta).

Alle tre bagmænd nærer en stor kærlighed til "fængselsgenren":

– Huset er en fængselsserie lavet på vores egen måde. Vi er glade for den tillidserklæring, vi har fået fra DR i skabelsen af serien, for det er måske lidt et sats. Men vi nærer alle stor kærlighed til genren. Vi har lavet en serie, der skildrer hierarkier, der er større end os selv, og som behandler radikale emner, både følelsesmæssigt og fysisk, siger Frederik Louis Hviid.

2. Stærke navne foran og bag kameraet

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-31/dr-0735345.jpg
Fængselsbetjentene i aktion i en scene fra 'Huset'
Foto: Adam Wallensten, DR

Og netop det faktum, at det er de tre erfarne herrer, der i fællesskab har skabt serien, er et kvalitetsstempel i sig selv. Tilsætter man dertil nogle af Danmarks dygtigste skuespillere og et væld af ubeskrevne blade i mindre, men autentiske roller som betjente og indsatte, er der lagt i kakkelovnen til et lidt af et seriehit.

Hovedrollerne i Huset indtages af Sofie Gråbøl, David Dencik, Charlotte Fich og Youssef Wayne Hvidtfeldt. Derudover medvirker flere kendte navne i mindre roller, bl.a. Laura Christensen, Bjarne Henriksen, Gustav Giese, Sofia Cukic, Dan Boie og Sami Darr.

Seriens måske største navn Sofie Gråbøl roser hele holdet til skyerne:

– Jeg synes, Huset er blevet en imponerende helstøbt serie. Det er en barsk historie, der er virkelig stærkt fortalt og med et enormt stort mod. Der er utroligt stærke præstationer fra alle skuespillerne. Vi havde jo mange helt nye spillere med, og alle har været megaprofessionelle og modige.

3. Et troværdigt indblik i en ellers lukket verden

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-31/dr-0737538.jpg
Første sæson af 'Huset' er optaget i Vridsløselille statsfængsel
Foto: Adam Wallensten, DR

I tilblivelsen af Huset har holdet bag haft såvel fængselsbetjente som fængselsforsorgen på som konsulenter. Det har de bl.a. fordi, det har været vigtigt at forstå den verden og den virkelighed, serien afspejler. Også selv om det er en virkelighed, de færreste danskere kender til.

Laura Christensen, der spiller fængselsbetjenten Cille, fortæller bl.a., at hun var glad for at kunne spørge nogen til råds, som vidste præcis, hvordan en betjent ville agere i specifikke situationer. Og at hun selv blev meget klogere på fængselsforsorgen under forberedelserne til serien.

– Jeg tror, der er meget, danskerne ikke ved om fængsler og dem, der arbejder der. Selv var jeg f.eks. ikke klar over, at 40 % af alle fængselsbetjente er kvinder.

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-31/dr-0737531.jpg
Fængselsbetjentene i aktion i en scene fra 'Huset'
Foto: Adam Wallensten, DR

Også Sofie Gråbøl, der spiller hovedrollen som betjenten Miriam lægger vægt på, hvor vigtigt det var at forstå både de store og små detaljer i betjentenes arbejde.

– Det var både, hvordan de åbner en dør og håndterer deres nøgler, men også hvordan deres job kræver både fysiske og menneskelige færdigheder. En meget stor del af betjentenes job består i at håndtere konflikter. Det har været virkelig interessant at få et indblik i en verden, som ellers er lukket for de fleste af os.

4. Karakterer, man bliver nysgerrig på

Huset på 'DR'
David Dencik som fængselsbetjenten Henrik i 'Huset'
Foto: Adam Wallensten, DR

Huset følger primært de fire hovedkarakterer Miriam (Sofie Gråbøl), Henrik (David Dencik), Gertrud/Gert (Charlotte Fich) og Sammi (Youssef Wayne Hvidtfeldt).

Alle fire arbejder som fængselsbetjente i "Huset" – Gert som chef for de andre tre. Deres tilgang til jobbet er meget forskellig, men de er alligevel en enhed og arbejder mod samme mål: at undgå lukning af netop deres fængsel.

David Denciks betjent, Henrik, og Gråbøls Miriam er begge garvede i faget, og de er vant til at håndtere hårdkogte indsatte og de konflikter, der opstår. Dog spiller de ikke nødvendigvis på samme hold i forhold til måden, hvorpå de tilgår deres job, og de har hvert deres at kæmpe med på privatfronten.

Dencik fortæller, at han på den ene side aldrig har følt sig så fri på et set, som han gjorde på dette, men at han samtidig havde en udfordrende rolle i Henrik:

– Henrik er jo som udgangspunkt sådan en gammeldags manderolle, der har sine egne måder at sige og gøre tingene på. Samtidig gemmer han på en hemmelighed, og det, der er forbundet med den hemmelighed, har været enormt grænseoverskridende og spændende for mig at arbejde med.

'Huset' på DR
Youssef Wayne Hvidtfeldt som fængselsbetjenten Sammi i 'Huset'
Foto: Adam Wallensten, DR

Sofie Gråbøls Miriam forsøger at holde sin sti ren og træffe de rigtige beslutninger, men hun bliver udfordret på sit moralske kompas, da hendes søn kommer i vanskeligheder.

Også "den nye dreng" i klassen, Sammi (Youssef Wayne Hvidtfeldt), er en karakter, der er svær at lure for seeren. Sammi er meget optaget af at gøre et godt indtryk og leve op til de mål, der overordnet er sat for fængslet, fortæller Youssef Wayne Hvidtfeldt.

– Sammi er ny og meget målrettet, og jeg har egentlig forsøgt at gøre ham ret kalkuleret og usympatisk. Allerede på hans første dag i fængslet taler han med Gert (Charlotte Fich) og lirer en indøvet tale af, som skal understrege hans engagement og målrettethed.

Charlotte Fich mener, at Sammi og Gert egentlig har samme mål, og for hendes karakter handler det om, at tingene skal foregå på en fair måde. Gert kæmper dog ikke blot en kamp om at holde fængslet oven vande, men også en privat kamp med en ægtemand (Bjarne Henriksen), der har begyndende demens.

5. Voldsomme scener, der brænder sig fast

'Huset' på DR
Sami Darr og Youssef Wayne Hvidtfeldt i 'Huset'
Foto: Adam Wallensten, DR

Der er ingen tvivl om, at Huset er en realistisk skildring af, hvordan livet i et fængsel kan se ud for såvel betjente som indsatte. Der er grupperinger, hierarki og interne kampe, både mellem de indsatte og blandt betjentene. Det skildrer serien på dygtig, men også brutal vis.

F.eks. er der scener, hvor indsatte bliver overhældt med kogende vand (i fængslet også kaldet "morgenkaffe"), lænket til en brændende kogeplade og banket sønder og sammen. Enten af andre indsatte eller af vrede betjente. Betjentene selv bliver samtidig overfaldet og udnyttet. Nogle uden grund.

Det er barske løjer at være vidne til som seer, og det er derfor heller ikke en serie for alle. Men man bør give den en chance alligevel.

Huset har premiere 1. september på DRTV og 3. september kl. 20.00 på DR1.

Del artikel

Læs mere omDRTV

Andre Serier | Nyheder