'Carmen Curlers'-aktuelle Nina Rask: "Jeg kan genkende meget af mig selv i Annie"
I det seneste afsnit af DR's søndagsserie Carmen Curlers kunne man opleve stortalentet Nina Rask i rollen som aktivisten Annie, der opbygger en relation til Birthes charmerede datter, Kathrine (spillet af Fanny Leander Bornedal).
Vi møder Annie første gang som sing-a-song-writer, men finder hurtigt ud af, at hun er aktivist og meget politisk engageret. Specielt er hun optaget af forholdet mellem USA og resten af verden og mener, at amerikanerne skal ned med nakken for enhver pris.
Romantisk interesse eller politisk bagtanke?
Nina Rask fortæller til Vi Elsker Serier, at Annie-karakteren var meget spændende at få lov at spille:
– Annie er meget karismatisk, og hun har lidt en slags kultleder-vibe over sig. Hun har en meget stærk aura, og det er også noget af det, som jeg tror, Kathrine bliver draget af – at Annie står fast og ved, hvad hun vil. Hun tør kigge folk i øjnene og er bestemt, men ikke på en ubehagelig måde. Hun har samtidig en evne til at få folk til at føle, at de er de eneste i rummet.
Som seer bliver man draget af Annie-karakteren, præcis som Kathrine gør. Nina Rask mener, at Annies interesse i Kathrine både er romantisk, men også mere kalkuleret:
-Jeg spillede rollen med den tanke, at hun var romantisk interesseret i Kathrine, men at hun jo også er en queer-person i 1965. Med det mener jeg, at hvor hun måske nok er ude, er hun det ikke på samme måde, som man er ude i dag. Så hun er måske interesseret, men ikke på en måde, hvor hun har tænkt sig at rykke på det. Men det lå da mellem linjerne.
Nina fortsætter:
-Det, som resonerede for mig ved Annie er, at hun møder Kathrine, mens Kathrine er sammen med Gustav, så hun er jo optaget. Det politiske bliver så på en måde vejen ind til hende. Med det sagt er der også en udgave af Annie, hvor det politiske og aktivistiske er det, der er det vigtigste for hende – og måske hun bare bruger flirteevnerne til at hive Kathrine ind. Jeg spillede hende ikke sådan, men sådan kan man nok godt læse hende.
Stor genkendelighed i karakteren
I forberedelserne til rollen havde Nina Rask en del samtaler om sin karakters udtryk og stil:
– Der var flere karaktersamtaler med instruktør og manusforfatter om, hvor man møder karakteren, og hvad hun står i på dette her tidspunkt. Det er jo lige inden det store ungdomsoprør, vi møder Annie, og vi snakkede en del om, hvad Annie skulle have på, og hvordan hun skulle se ud. Hvis karakteren havde befundet sig i 1968, havde hun måske med større sandsynlighed haft en pjusket korthårsfrisure eller langt, løst hår. Men den mere damede page var mere 1965’er-agtig.
Nina Rask fortæller, at hun kan genkende meget af sig selv i Annie-karakteren:
– Det at blive interesseret i en pige, som har en mandekæreste, tror jeg er en situation, som er universel for queerpersoner uanset tiden. Og hvis Annie er romantisk interesseret i Kathrine, kan jeg da godt forstå, at hun måske prøver at lære hende at kende igennem det politiske, nu hvor hun ikke kan invitere hende ud. Men hvem ved? Ellers spotter Annie bare en søgende sjæl og bruger Kathrine til hendes egne politiske ambitioner?
Nina Rask fortsætter:
– Jeg kan også relatere til meget af det politiske. Jeg var selv gammel stenkaster tilbage i gymnasietiden og har været aktivist i det mere autonome miljø. Jeg var blandt andet med til at storme G20-topmødet i Hamborg tilbage i 2017, og jeg er kommet meget i Ungdomshuset. Jeg har også været med til at besætte nogle bygninger og var ret draget af hele den der 80'er bz'er-ånd.
Fra periodedrama og gys til Det Kongelige Teater
Hvorvidt vi har set det sidste til Annie-karakteren i Carmen Curlers, kan Nina Rask ikke afsløre, men sikkert er det i hvert fald, at vi kommer til at se meget mere til den dygtige multikunstner den kommende tid, da der er en masse projekter på vej:
– Jeg har lavet nogle fede projekter, og nogle der er sådan helt "bucket list"-agtige. F.eks. at få lov at lave en genrefilm som Nattevagten og et periodedrama som Carmen Curlers. Jeg glæder mig også vildt meget til at lave Min mor siger på Aveny T. Første gang, jeg så Sofie Torp, var da hun spillede stykket inde på Husets teater, og der var jeg bare totalt blown away over hende og hendes talent. Siden er vi jo så blevet venner, så det er derfor lidt full circle, at vi nu skal spille forestillingen sammen.
Nina Rask fortsætter:
– Når jeg vælger projekter, tror jeg, at jeg er gladest, når jeg får lov til både at lave nogle ting, hvor jeg indgår som skuespiller i noget, der er drevet af andre og er deres vision – og så samtidigt få mulighed for at lave noget, som er mit eget hjertebarn.
Her refererer Nina Rask blandt andet til showet Nina er sjov på Det Kongelige Teater:
– Det kan godt blive for intenst at lave hjertebarn ovenpå hjertebarn hele tiden. I Nina er sjov spiller jeg jo også en fiktionaliseret rolle af mig selv, men det er anderledes end min rolle i f.eks. Nattevagten – dæmoner går i arv. Jeg føler generelt, at jeg inden for det sidste år har været vildt glad for de roller, jeg har været heldig at få.
Oplev Nina Rask i Carmen Curlers på DR, i Nattevagten – dæmoner går i arv, når filmen rammer biograferne 14. december og i Nina er sjov, der får premiere på Det Kongelige Teater 29. november.