Serier | Nyheder

Derfor elsker jeg gyserserier

AfFreja Hertz Tefcke
11. januar 2019
Derfor elsker jeg gyserserier

Del artikel

Jeg må indrømme, at jeg har en svaghed for gyserserier – ligeså snart der er blod, ødelæggelse, intens musik eller en final girl, der går tøvende gennem mørket, er jeg hooked.
https://imgix.vielskerserier.dk/2018/10/Foto-Netflix-The-Haunting-of-Hill-House2.jpg
(Foto: The Haunting of Hill House/Netflix)

Der er noget specielt ved, at hjertet kan hamre så hårdt, når man ser serier, og det fascinerer mig.

Hvis man nu skulle tage det overordnede, så er det fordi jeg er en gyser-nørd. Film, tv, bøger, alt hvad der kan få pulsen op eller få mig til at gemme mig bag hænderne, er min store svaghed. Ofte er det også fordi gysere (specielt serier indenfor genren) arbejder i practical effects, hvor der bliver sat proteser på skuespillere, falsk blod sprøjter ud og det er sjældent CGI; der giver mig en underlig tilfredshedsfornemmelse, at se noget så livagtigt – et virkelig godt eksempel på det er The Haunting of Hill House, som oftest bruger practical effects fremfor CGI, hvilket formår at gøre serien mere ægte – når der kommer sår og knubs, sidder man selv og kan næsten mærke det på egen krop.

Der findes så mange under-genrer af gysere, at det lidt er en jungle at se sig ud ad. Der er fx thriller-gyseren, som Netflix’s Scream og You, og der er psykologiske gysere som The Haunting of Hill House, gyser-komedier som Scream Queens og splatter-serier, som oftest kombinerer en slags humor med splatter (AKA masser af blod), som fx Santa Clarita Diet.

I bund og grund elsker jeg at blive mærket af det jeg ser. Jeg kan godt lide, at jeg kan mærke tingene på egen krop, og jeg kan godt lide at vælge det, der får mig til at tjekke om hoveddøren er låst en ekstra gang – der er noget fascinerende over, at kroppen og hjernen reagerer så voldsomt på det, man ser. Man er jo bevidst om, at det ikke er ægte, men følelsen man har efter at have set et ubehageligt (godt) afsnit, er ubeskrivelig.

Gyser-nørder kan godt lide at blive skræmt. Vi kan godt lide, at vi skal hive badeforhænget til side, for at være sikker på at der ikke står en psykotisk morder bag det og er klar til at angribe, og der findes et ton af serier, der kan vække noget i en; om det så er adrenalin, grin eller noget tredje, så findes der altså noget til hver smag. Hvis man endelig skulle anbefale noget (jeg mener at gyser-serier skal opdages, mere end de skal anbefales), så er The Haunting of Hill House binge-værdig, især hvis du gerne vil sidde tilbage med en følelse af var det her virkeligt, eller var det noget de forestillede sig?

Hvis du er til det lidt mere komiske, så er Scream Queens (som kan findes på Viaplay) en god serie at tage fat i; der er så mange underlige klichéer, one-liners, og hele konceptet er fuldstændigt hen i vejret – på den fede måde.

Udover det, så er Netflix’s Scream også det værd – der er både body horror, komedie, thriller-elementer og alt, hvad man ellers kunne ønske sig, i, og selvfølgelig er fast inventar i genren såsom The Walking Dead og Bates Motel, også et kig værd.

Gysere er og vil altid være min første kærlighed. Når jeg efter et afsnit, sidder og ikke helt ved hvad jeg skal gøre med mig selv, så har det været vellykket. Selvom genren har haltet lidt, er den endelig på vej op; og jeg glæder mig til at se, hvad der bliver fundet på.

Læs også: Anmeldelse af The Haunting of Hill House

Læs også: 3 ting jeg har lært af 3 sæsoner af The Walking Dead

Del artikel

Andre Serier | Nyheder