Serier | Nyheder

Game of Thrones Sæson 8 gallapremiere (og anmeldelse af første episode)

AfClaus Holm
16. april 2019
Game of Thrones Sæson 8 gallapremiere (og anmeldelse af første episode)
(Foto: Claus Holm - clausholm.net)

Del artikel

København har kunnet mærke stemningen fra den nye sæson af Game of Thrones hele weekenden.
https://imgix.vielskerserier.dk/2019/04/IMG_0094.jpg
(Foto: Claus Holm - clausholm.net)

Der har kørt hestevogne i gaderne (som man kunne booke på app’en Driver!) og ved Islands Brygge lå der to dragehalsbånd og en enorm jernkæde, som om dragerne lige var fløjet en lille tur. Disse halsbånd blev mandag aften flyttet ind foran Imperial, for at gøre klar til den store gallapremiere.

Jeg ankom tidligt, for at få en chance for at fotografere de opstillede ting indenfor inden folk væltede ind. De to hovedgæster – Nikolaj Coster-Waldau og Pilou Asbæk – ankom først i sidste øjeblik, bød velkommen og skulle så med det samme videre igen. Jeg hørte fra HBO’s pressechef at Nikolaj bogstaveligt talt fløj ind til Kastrup, kørte til Imperial og skulle flyve videre samme aften – så han havde travlt! Vi ser frem til at se, hvad der er i støbeskeen.

Ude i Imperials forhal stod selvfølgelig jerntronen – the Iron Throne, omgivet af et bagtæppe med den syvtakkede stjerne og flankeret af lysestager. Da folk begyndte at vælte ind, opstod der hurtigt lang kø for at få lov at sidde i den – jeg var naturligvis heldig nok til at få taget et foto inden da ;-) På søjlerne hang der bannere for de forskellige huse, med et diskret HBO logo på.

På den anden side af bagtæppet var der opstillet en lille bar, hvor der udskænkedes ”Johnny Walker – White Walker.” Det er en særlig Game of Thrones-inspireret whiskey, som ifølge den smukke (frostdækkede!) flaske er brygget og destilleret nord for muren! Jeg har tidligere scoret en flaske af denne whiskey, men mente ikke det var tiden til at drikke den slags nu – jeg var jo på arbejdet…

Stemningen i forhallen var rigtigt god. Der var en stor del cosplayers, altså folk i kostumer. Den absolut bedste var en tro kopi af Jamie Lannister i sin Kingsguard rustning og hvide kappe, men også en Daenarys, en Margeray Tyrell og især en der var udklædt som drage(!) gjorde indtryk. På vejen ud fik jeg senere et glimt af en Oberyn Martell og en Sansa Stark, arm i arm. Flere af hovedpersonerne havde en bannerfører med, som gik rundt bag dem med deres våbenskjold på en stang – det var meget, meget gennemført.

Bortset fra alkohol var der gratis sodavand og popcorn, og da vi blev sluset ind i salen var der en lille smagsprøve på en ny Oreo-snack på sæderne. Folk snakkede og grinede – og var virkeligt klar til at blive underholdt.

HBO Nordics to repræsentanter gik først på scenen og bød velkommen, fortalte lidt om nogle af de andre serier, HBO Nordic også har at byde på, og overlod derefter mikrofonerne til Nikolaj og Pilou, som drillede hinanden lidt. Nikolaj fortalte også, at han i forbindelse med gallapremieren forleden dag i New York var blevet inviteret til et eksklusivt arrangement i de to produceres lejlighed, hvor de havde set den hidtil meget hemmelige FØRSTE pilot af Game of Thrones. Stort set alt blev ændret og genfilmet til den episode, vi i dag kender som episode 1 – og som han sagde, det var der en grund til, for den første pilot var forfærdelig. ”Vi er SÅ heldige, at vi er her i dag” sagde han, for hvis den ikke var blevet lavet om, var showet aldrig blevet et hit. Han nævnte også, at hans danske venner havde grinet af ham, da han i sin tid havde fortalt dem, at han skulle være med i en fantasy-serie. De havde troet, at når han skulle på HBO, skulle det være en gangsterserie eller den slags. Men man kan vist roligt sige, at han lo både bedst og sidst…

Pilou havde mere drilske kommentarer om, at serien havde reddet hans ægteskab (han så de første sæsoner mens han filmede 1864 i Prag, og åbenbart havde det hårdt med konen), og at serien jo først rigtigt blev god, da han kom med, og hvordan han nu var ved at overtage Nikolajs plads ganske langsomt. De havde det helt tydeligt sjovt sammen.

Så blændede lyset ned, vi holdt vejret – og så første episode af den sidste sæson af Game of Thrones!

Selve episoden – med milde spoilers

Vi har ventet længe på fortsættelsen af sæson 7. To år, faktisk. Det er godt nok længe. Og alligevel virkede det som om det var i går, da først introen gik i gang.

Det første man lægger mærke til er, at introen er lavet om. Den har altid skiftet lidt, fordi hver intro viste os de steder, vi så denne gang – men nu er vore hovedpersoner så samlede, at der faktisk kun er tre steder med! King’s Landing, Winterfell og Heart’s Home – en borg vi ikke har set før, men kun hørt om, som ligger lige syd for muren. Det gabende hul i muren taler da også sit tydelige sprog – de døde er på vej. Til gengæld kommer vi i den nye intro IND i husene – både Winterfell og King’s Landing, og det giver en sjov afveksling.

Selve episoden kunne have undertitlen ”genforeningerne”. Alle vore helte er nu genforenet med dem, de har været skilt fra – fra Theorn Greyjoy og hans søster Yara, til Cercey og Euron Greyjoy, og til Jon Snow og hans søskende. Her må jeg indrømme, at jeg har glædet mig som et lille barn til scenen hvor Arya og Jon mødtes igen, og for mig var det den bedste scene i hele episoden. At se de to – outsiderne i Stark familien, som helt tydeligt altid har holdt sammen – genforenes og kramme hinanden mens de alligevel underspiller deres følelser var smukt. Jeg tror, at Arya smiler mere i denne episode end i hele de tre sidste sæsoner tilsammen – hun smiler både af dragerne, til Jon og til Gendry, som hun igen møder, nu i Winterfells smedje, hvor han knokler for at lave våben af Dragonglass.

En af de ting, jeg faktisk bedst kunne lide var, at der var utroligt mange visuelle ”callbacks” til den første episode. Der var en dreng, der klatrede på murene, som Bran gjorde det. Arya stod udenfor murene og så det kongelige optog ankomme – som hun gjorde det dengang. Og ikke mindst: Ned Starks afskedsreplik til Jon om at ”næste gang vi ses, fortæller jeg dig om din mor” – da Jon i denne episode endelig finder ud af, hvem hans forældre er, står han lige foran statuen af Ned Stark i Winterfells krypt. Det er næsten, som havde Neds ånd pustet ham i nakken.

Rent visuelt bød episoden også på en fantastisk flot ”ride-på-drager”-scene, som jeg var glad for jeg så på en stor skærm. Det tog faktisk næsten vejret fra mig.

Det eneste man kan sætte sin finger på, hvis man skal kritisere, er at der faktisk ikke er ret meget action i denne episode. Det er ret tydeligt at den fortsætter fra sidste sæson – den kører karaktererne i stilling til den store kamp. Og til alle jer, der spille ”GOT bingo” – må jeg skuffe jer, ingen hovedpersoner dør denne gang… men der er tid endnu!

Episoden er - sammen med alle tidligere sæsoner - tilgængelig på HBO Nordic, og en ny episode kommer på søndag.

Læs også: Nyt fra Game of Thrones!

Del artikel

Andre Serier | Nyheder