Serier | Nyheder

Instruktøren bag Tynd is: Jeg havde et behov for at give en stemme til nogen, som ellers ikke har en stemme

AfTrine Jerichau Roslev
3. februar 2020
Foto: Tynd is/C More

Del artikel

I dag, den 3. februar 2020, får den politiske thrillerserie Tynd is premiere på streamingtjenesten C More.


Et emne alle brænder for


"Jeg havde netop afsluttet en spillefilm sammen med Lena Endre (hovedrolleindehaver i Tynd is, kendt fra Millennium-trilogien), og vi havde virkelig stor lyst til at samarbejde videre. Nu skulle vi finde det rette projekt, for vi ved, at når vi udvikler tv-serier, så kan det tage 1-4 år.

Så vi skulle virkelig finde et emne, som vi brændte for. Og så satte vi os ind på en restaurant og brainstormede. Vi vendte blikket mod nord, da vi begge på én eller anden måde var påvirket af, hvad det egentlig er, der sker oppe ved det Arktiske Hav", fortalte seriens producent Søren Stærmose (Millennium-trilogien).

Taletid til de oversete


Greys hvide verdenTynd is

"Jeg havde så mange tanker, fordi det at lave tv kræver så meget af mit liv og så meget af mit privatliv, så gik jeg igenneme en proces, hvor jeg tænkte, at jeg kun ville lave tvserier, som ville sige noget. Og så havde jeg et behov for at give en stemme til nogen, som ellers ikke har en stemme i fiktion eller offentligheden. Så da Søren ringede og sagde til mig, at de ville lave en serie om Grønland, så var jeg på."


Jeg spiller ikke bare alkoholiker


Tynd is

Også de tilsluttede sig emnets vigtighed. Særligt for Nukâka Coster-Waldau betyder hendes medvirken samt seriens fokus på, hvordan Danmark behandler grønlænderne meget:

"Det betyder mere, end jeg egentlig har vidst, fordi grønlandske skuespillere her har helteroller. Det kan godt være, at det er underligt her at høre mig sige det; men jeg spiller ikke bare alkoholiker. Det er faktisk endnu større end bare at være med i en fantastisk flot serie for mig."

Et storebror-lillebror-forhold mellem Danmark og Grønland


"På en måde har vi jo en stor kærlighed til den grønlandske befolkning, men i vores bevidsthed behandler vi dem, med kærlighed, som om de er ti år gamle. De er allesammen børn. Det er jo meget nedslående."

Iben Dorner tilføjede:

"Jeg har også måtte se mig selv i øjenene. Både i forarbejdet og under serien. Men også efterfølgende. Der er ingen tvivl om, at vi er vokset op med nogle generaliseringer og en masse fordomme og et mærkeligt storebror-lillebror-forhold til Grønland.

Serien er en såkaldt C More Original og består af otte afsnit. De to første afsnit kan streames på C More fra den 3. februar, og herefter udgives et nyt afsnit hver mandag.

Se traileren til Tynd is

Del artikel

Læs mere omC More

Andre Serier | Nyheder