Serier | Nyheder

Kan du huske serien? Community

AfClaus Holm
18. august 2019
(Foto: Community/NBC)

Del artikel

https://imgix.vielskerserier.dk/2019/08/co9.jpg
(Foto: Community/NBC)

I 2009 fik Community premiere i USA. Serien var baseret på skaberen Dan Harmons (som vi også kender fra Rick and Morty) egne oplevelser på et såkaldt ”Community college” i USA, hvor han mødte sin kæreste i en læsegruppe… men selvfølgelig med et væsentligt mere vanvittigt twist, når det nu ER Dan Harmon, vi taler om.

Historien, meget kort: Advokaten Jeff Winger har mistet sin licens, da det bliver opdaget, at han har løjet om sin universitetsuddannelse og slet ikke har en eksamen. Derfor skal han nu skaffe sig en universitetsgrad, og helst ved at gøre mindst muligt for det. Jeff kommer med i en studiegruppe i spansk, primært for at skabe kontakt med den lækre pige Britta – men ender i stedet med en gruppe meget særprægede mennesker. Foruden Britta, der er tidligere politisk aktivist, er der Annie (jødisk tidligere skolestræber og –junkie), Troy (sort tidligere skolefodboldspiller og nærmest barnligt ubegavet), Abed (muslim med en heftig form for autisme og manglende sociale særheder), Shirley (sort fraskilt hjemmegående husmor og meget pågående kristen) og Pierce (en 75 årig millionær og evighedsstudent der er rygende racist og samtidig medlem af en underlig kult). Disse mennesker, der på ingen måde burde være i stand til at være i rum sammen, bliver mod alle odds en meget fasttømret vennegruppe, og gennem deres studieliv på Greendale Community College følger vi dem så igennem vanvittige eventyr, der går fra at overtage cafeteriet så de kan kontrollere salget af stegte kyllinger, konspirationsteorier om manglende lærere og ikke-eksisterende kontorer og forsvundne kuglepenne (hvilket kræver kropsvisiteringer!) til en zombie episode og to prisbelønnede western-tema paintball-episoder, instrueret af de senere så kendte Russo-brødre, der blandt andet instruerede Avengers: Endgame. Russo-brødrene har faktisk lavet det meste af seriens tidlige sæsoner.

Det lyder mærkeligt – og det er det også. Seriens humor er skæv, intelligent og går meget hurtigt. Folk taler hurtigt, indover hinanden så underteksterne slet ikke kan følge med, og der er ikke indlagt nogen form for dåselatter eller pauser til at grine i. Hvis man griner, går man sikkert glip af den næste joke! Men den ER afsindigt morsom, og den opnåede næsten fra starten kultstatus, og jeg kendte flere Amerikanere der sagde til mig, at de aldrig ville kunne se et komedieshow på samme måde igen efter Community. Jeg er tilbøjelig til at give dem ret – også selvom serien har endog MEGET store forskelle i sin kvalitet. De første tre sæsoner er blændende og knivskarpe – de sidste tre svinger meget i kvalitet, og især sæson fire (hvor Dan Harmon var blevet fyret og erstattet af to andre showrunners) er nærmest grinagtigt dårlig gennem det meste af sæsonen. Heldigvis kom Harmon tilbage i sæson fem.

Seriens hovedcast er fyldt med dygtige skuespillere, og den mest kendte er jo ubetinget Chevy Chase, der spiller Pierce. Han spiller efter sigende nærmest sig selv – hvilket ikke siger særligt gode ting om ham! – men han er på mange måder seriens omdrejningspunkt, og efter sæson fire, hvor han forlader serien, er der et stort hul at fylde ud. Jeff Winger spilles af Joel McHale, og selvom han i virkeligheden er hovedpersonen i historien, sker det tit at han falder i baggrunden – simpelthen fordi de andre karakterer er så sjove og spændende, at de lidt overgår hans hurtigtalende og lidt sleske figur. Min personlige favorit er Abed, der med sit underlige verdenssyn (han ser alting som en film eller en TV-serie) og hans underspillede humor altid får mig til at grine. Dekanen på Greendale, som også er en vigtig figur, er udklædningsnarkoman, transvestit og har et utroligt bizart man-crush på Jeff, hvilket også er noget af det sjoveste at se.

Afsnittene er korte 20 minutters episoder, ligesom de fleste andre komedieserier, men der bliver tit presset så meget handling ind i de 20 minutter, at man føler man har set en hel spillefilm. Der bliver brugt mange virkemidler til at lave de enkelte episoder specielle – for eksempel en der er filmet som en gyserfilm, en der er lavet som en tegnefilm, en buddy-cop film, en dukkefilm, eller en musical parodi på det samtidigt kørende show Glee. Et højdepunkt er også den stående joke med Abeds ynglingsserie Inspector Spacetime (en parodi på Doctor Who) som han og Troy leger i deres særlige ”dream-a-torium” som er et tomt værelse malet med gule striber som et af Star Treks holodæk. Igen – det lyder underligt – men det er sjovt.

Serien blev egentlig lukket efter sæson fem, men blev reddet på stregen og den sjette sæson produceret udelukkende til online streaming. Serien slutter som sådan efter den sæson – og den film, vi alle havde håbet ville følge efter, kommer nok desværre aldrig. Det gør så heller ikke noget – man kan sagtens se sidste afsnit og fornemme, at serien er slut på en god måde.

På mange måder er Community en serie man enten elsker eller hader. Jeg faldt pladask for den, simpelthen fordi jeg for første gang siden jeg så M*A*S*H følte at serien ikke talte ned til mig og fortalte mig, hvornår noget var sjovt. Andre synes den er for kompleks, for hurtig og for sort – men så kan man jo altid bare se How I Met Your Mother i stedet for.

Jeg anbefaler selv Community til alle, der vil prøve at se en intelligent komedieserie, og som ikke er bange for at få sine engelsk-kundskaber lidt udfordret – for som tidligere nævnt, underteksterne kan ikke følge med i, hvad der bliver sagt.

Community kan ses både på Viaplay og Amazon Prime i Danmark.

Læs også: Kan du huske serien? M*A*S*H

Del artikel

Andre Serier | Nyheder