Serier | Nyheder

Kan du huske serien? Nord og Syd

AfRikke Havner Alrø
6. marts 2019
Kan du huske serien? Nord og Syd
(Foto: Nord og Syd/ABC)

Del artikel

I 1980’erne blændede dansk tv op for den amerikanske dramaserie Nord og Syd, som foregik under den amerikanske borgerkrig i 1860’erne.
https://imgix.vielskerserier.dk/2019/03/la-et-st-discovery-plans-new-north-and-south-m-001.jpg
(Foto: Nord og Syd/ABC)

Det var den perfekte baggrund for romantik og spænding: Smukke damer i omfangsrige blondekjoler, ædle mænd i uniform og onde skurke på begge sider. Det er set før, men Nord og Syd mødte et særligt behov hos måske især de kvindelige seere. I centrum var nemlig en umulig kærlighedshistorie. Før der var nogen, der havde hørt om Ross og Rachel, var Orry og Madeleine det ultimative tv-serie-par. Madeleine var ubeskriveligt smuk og klog, og den følsomme Orry – ja, han blev spillet af Patrick Swayze. På grund af forskellige forviklinger og misforståelser fik de to ikke hinanden i første omgang, og Madeleine blev i stedet gift med den meget ældre og særdeles ondskabsfulde Justin LaMotte. Serien var ikke bange for at gå til kanten, og det gjorde den i stor stil, når det angik stakkels Madeleine. Hun var indbegrebet af en jomfru i nød, men heldigvis var Orry hendes ridder. Det lyder plat, og det var det måske også, men tag ikke fejl – Nord og Syd prøver på ingen måde at vise et realistisk billede af livet i USA under borgerkrigen. Serien kunne lige så godt have foregået i Westeros, og faktisk har Game of Thrones en del til fælles med denne forgænger fra 80’erne.

De ondeste skurke
Nord og Syd handler om sydstatsmanden Orry Main og George Hazard fra nordstaterne, som mødes og bliver bedste venner på militærakademiet West Point. Det skaber problemer, da borgerkrigen bryder ud, og de befinder sig på hver sin side. Men det er langt fra deres værste problem. Krigen er nærmest en biting i forhold til de fjender, der dukker op på vejen. Selv Ramsay Bolton fra førnævnte Game of Thrones ville have svært ved at matche Nord og Syds ondeste skurk: Elkanah Bent. Bent er nok den mest hadefulde mand, der har optrådt i en tv-serie, og det siger ikke så lidt. Og som seer er man helt med: Man hader Bent fra første øjeblik, han optræder som jordens mest uretfærdige og usympatiske officer på West Point.

Se Bent vise sit sande jeg på West Point:

På skurkesiden er Nord og Syd i en liga for sig. Madeleines ægtemand, Justin LaMotte og Salem Jones, der arbejder som forvalter på Main-familiens plantage, er begge sadistiske og forfærdelige over for slaverne i deres varetægt. Der er i det hele taget rigtig mange onde mennesker i seriens verden, og ondskaben bliver ofte fremstillet, som om den er nedarvet. Fx er hele LaMotte-familien ond. Og en af de mest interessante karakterer i serien, Orrys søster Ashton, er nærmest født ond. Man ser hende slå dyr ihjel som barn, og som voksen er hun psykopat som ingen anden. Selv Cersei Lannister (jep, endnu en GOT-reference) ville løfte øjenbrynene over Ashton.

Drama og glamour

Der laves ikke mange serier som Nord og Syd mere - måske med undtagelse af netop Game of Thrones. I dag skal historiske serier være realistiske – der er ikke meget af Nord og Syds 80’er glamour i Godless og lignende serier. Det er nok derfor, vi stadig er mange, som har et blødt punkt for Orry, George, Madeleine og alle de andre. Jeg ville i hvert fald se den igen, hvis den pludselig kunne streames. Og jeg tror ikke, jeg er alene.

Læs også: Kan du huske serien? Robin of Sherwood

Læs også: Kan du huske serien? M*A*S*H

Del artikel

Læs mere omNord og Syd

Andre Serier | Nyheder