Serier | Nyheder

Masser af serier på plakaten i Aarhus

AfCarina Nørgaard Schou
27. oktober 2022
Felicia Elisabeth Jackson
Felicia Elisabeth Jackson er festivaldirektør for Aarhus Series

Del artikel

2.-6. november løber Aarhus Series af stablen i Aarhus. Det er 5 dage for alle, der elsker serier og streaming pakket med screeninger, talks og premierer. Vi har talt med festivaldirektør Felicia Elisabeth Jackson om årets tendenser, hvilken betydning serierne har for os lige nu, og hvilke 3 arrangementer, du ikke må gå glip af.

Hvorfor har I skabt Aarhus Series?


”København har CPH:DOX, Odense har Odense Film Festival, og nu har Aarhus fået Aarhus Series, som løber af stablen for tredje gang i år. Serier er det, der optager os, som vi taler om med vores venner, og som i det hele taget har en kæmpe guldalder i de her år. Derfor skal vi selvfølgelig have en festival, der fokuserer udelukkende på serier og streaming, og hvor publikum får mulighed for at møde instruktører, manuskriptforfattere, skuespillere, se forpremierer og få et smugkig på de nye serier, der kommer.”

Hvad er der særligt ved seriegenren?


”Serier samler os på en anden måde, end film kan. Vi følger personerne over længere tid, de bliver flerdimensionelle, og universerne udvikler sig. Vi kan bedre identificere os med dem, fordi vi simpelthen tilbringer længere tid i selskab med dem og lærer dem at kende på godt og ondt. På den måde er serier også med til at skabe en fællesskabsfølelse, fordi vi taler om karaktererne med vores venner, som om vi kender dem. Jeg har fundet på et slogan, som jeg synes rammer det rigtig godt: ”When you stream together, you dream together.””

Hvad er årets stærkeste tendens på festivalen?


”På den danske indholdsside er der en del serier, der repræsenterer en positiv national fællesskabsfølelse med et skær af nostalgi. Vi befinder os i en verden fyldt med krig, klimakrise og energikrise, og her tilbyder serierne et ’safe space’. Det er serier som Riget, Carmen Curlers, Drømmeren, Orkestret og Dansegarderoben, som vi har foredrag om, fansessions og forpremierer på. Det giver os en tryghed at komme i selskab med de her kendte fortællinger i velkendte miljøer, når verden omkring os står i flammer. Så det er det nære liv og de nære relationer, der især er gennemgående temaer for de serier, der er i fokus i år.”


aarhus series
Billede fra Orkestret / Foto: DR.

Hvem kan få noget ud af at komme til Aarhus Series?


”Alle, der har en interesse for serier og streaming. Vi er en public service-festival, så vi har sørget for at lave et program, hvor alle kan finde noget, der er interessant for dem. Hvis du har en interesse for franske serier, kan du komme til screening på L’Opéra, er du til koreanske serier, har vi en talk om Den koreanske bølge, for børn er der forpremiere på ikke mindre end to julekalendere, både Tinka og Sjælens spejl og Julehjertets hemmelighed, og for dem, der er vilde med danske ungdomsserier, er der et arrangement med instruktøren Jonas Risvig, der står bag serier som Salsa, Drenge og Grænser.”


århus series
Billede fra Tinka og Sjælens spejl / Foto: Per Arnesen/TV2

Hvilke 3 arrangementer må man ikke gå glip af på årets festival?


”Man skal helt sikkert komme til åbningsarrangementet i Musikhuset, hvor man kan se premieren på sjette afsnit af Carmen Curlers. Det er en serie, vi kommer til at følge i mange år fremover, og det her er en once in a lifetime-mulighed for at møde skaberne og castet. Derudover skal man komme med bag om Riget Exodus til en screening med Bodil Jørgensen og Peter Mygind i Teatret Svalegangen. At få de to erfarne skuespillere samlet i et rum, er helt unikt. Og endelig, hvis man gerne vil forstå ungdomskultur i dag, skal man komme til premieren på Young Royals sæson 2, også i Teatret Svalegangen, med skaberen og to af de unge skuespillere fra serien. Det er en serie, der både arbejder med repræsentation og etnicitet og handler om at finde plads til at være den, du er, på en gammel elitær kostskole. Det er alle tre serier, der på hver deres måde afspejler den aktuelle politiske debat og stiller skarpt på problematikker i vores velfærdssamfund.”


Felicia Elisabeth Jackson
Felicia Elisabeth Jackson er festivaldirektør for Aarhus Series

Felicia Elisabeth Jackson er festivaldirektør for Aarhus Series og branchefestivalen This samt kommunikationschef for Filmby Aarhus.


Se hele festivalprogrammet og køb billetter på www.aarhusseries.com

Del artikel

Læs mere omAarhus Series

Andre Serier | Nyheder